Quantcast
Channel: NATT&DAG
Viewing all 4879 articles
Browse latest View live

Se Busta Rhymes tryne av scenen i New York

$
0
0

Å være høy er ikke alltid gøy. Spør alle over 1,90 som har prøvd å gjøre #2 på et Ryan Air-fly, eller Busta Rhymes etter fredagens ufrivillige stagedive (se video under). Den kolossale Flipmode Squad-sjefen gjorde overraskelsesvisitt under O.T. Genasis’ konsert på Webster Hall i New York, og i et flyktig øyeblikk ble den livlige 42-åringen så revet med av stemningen at han gikk rett på snørra med sigar i hånd.

Uff da, Rhymes! Se video av den vonde nedturen:

Viva la Mira <3 Husker DU da den norske popløvinnen gikk på rektum i Oslo Spektrum? 

Nuvel. «Thank You» er fortsatt en av årets feteste rapsingler: 

The post Se Busta Rhymes tryne av scenen i New York appeared first on NATT&DAG.


Søndag Summarum: Julekurv til de hvite

$
0
0

Ukas veldedighet: Man kan ikke hjelpe ALLE på en gang. Det har det danske partiet Danskernes Parti skjønt, melder nettavisen Nordjyske.dk. Partiet har nemlig brukt tiden frem mot jul til å samle inn og dele ut julekurver til trengende, men har naturlig nok ikke nok kurver til alle. Derfor har partiet valgt å begrense seg seg til hvite trengende denne gangen. Forman Daniel Carlsen, som har erfaring som leder for Danske nynazister, forklarer at partiet naturligvis skjønner at muslimer også kan være trengende, men at de akkurat denne gangen vil velge verdig trengende etter hudfarge. Sånt blir det selvsagt bråk av! TYPISK at folk skal begynne å klage på dem som faktisk gjør en innsats. Dette er akkurat som når alskens medietullinger skulle syte og mase på Bob Geldof og co fordi sangen liksom bidro til en rasitisk steroptyp fremstilling av afrikanere. SAKLIG! Lag julekurver og Ebola-sanger sjæl, da! Hvis det er så himla viktig for dere at veldedighet ikke skal være rasistisk. MAKAN!

7

Ukas oppgjør: Aaaah, spilljournalistikken. Det er sjelden vi tar oss bryet med å klikke oss inn på “offentlighetens sædluktende gutterom”, men innimellom smeller det såpass godt der inne at vi må åpne døra på gløtt og titte inn. Sånn som denne STERKE meningen:

4

Faksimile: DB.no

Nesten skrive pule på internett, det kan vi respektere. Fett!

Ukas nyhet:

1

faksimile: tronderbladet.no

Saaaaaaklig! Dere er så JÆVLIG sammen. Må ikke ta alt kildene sier for god fisk, Trønderbladet!

Ukas sak: ENDELIG noen som tar sammfunnsoppdraget på alvor. Aftenposten har intervjuet legenden @MortChri om digg & pleasure.

Ukas sterkeste mening:

2

Vi må jo det? Viktig og riktig, dette…

Ukas mindfuck: De tre firlingene som alltid hadde fotball på maten hjemme.

3

Ukas tankevekker: Dating på nett: dårlig? SS-redaksjonen slo blikkene skamfullt i bakken under høytlesningen av meningen «Det er helt OK å ikke være interessert, men da må man ha baller nok til å si ifra». Gaah! Det er vanskelig med kjærlighet!

13

Vil gutter på tinder bare ha sex eller? Svar da offentligheten!

Ukas moderniteten er dårlig: Vi skal ikke gå så aaaaltfor tungt inn i debatten som har rast på sosiale medier om hvorvidt kronikken “Sushigenerasjonen”  faktisk ER den dårligste noensinne. Så vi nøyer oss med dette herlige utdraget:

11

Det er ikke LETT å være gutt heller. Her er du positiv innstilt til misjonsarbeid og så får du ikke spise pølser i fred uten å bli plaget av fjortiser. Kjenner oss igjeeeeen. For “Hva skjedde med jenten som overrasket deg med en saftig god biff med fløtepoteter og bearnaisesaus en fredagskveld?” Argh! Kan vi ikke bare bli enige om at hvis gutta er ærlige om når de vil ha barn på Tinderchat, så lager jentene biff med bærrne på fredager? Er ikke vanskeligere enn det.

Ukas satire: «Satire er viktig» menes det i Aftenposten som påstår at «god satire er frigjørende» og at vi må tåle at noen blir støtt! Enig! Ikke la makta hvile! Som eksempel på god satire trekkes «Nytt på Nytt» og «Tabu med Abu» fram. Vi har ikke lyst til å havne i en diskusjon om hvem som presterer å bli støtt av de programmene, eller å krangle på at det kanskje er littegranne kjedelig at humorprogrammer skal vurderes utifra et vagt kriterium om et slags «samfunnsansvar» framfor å, du vet, faktisk være morsomme.

Heldigvis verdsetter vi at den eneste grunnen til at vi kan mene slike «sprø» ting er at vi er så utrolig frigjorte takket være at ting som dette skjer ukentlig:

15

Wops! Der ble vi røsket ut av den Orwellianske søndagsdystopien og tilbake til det knivskarpe og liberale ordskiftet gitt. Legg fra deg de totalitære tankene og ta på deg denne lole hatten Erna, vaktbikkja er på plass.

Ukas merkevare:

5

Faksimile: VG.no

Det viktigste nå er at vi som nasjon slår ring omkring Friele, både som konsern og medmenneske.

Ukas rumpe: Arne og Carlos har strikket rumpa til Kim Kardashian. Ikke noe å stusse over det! Bare samtiden som gønner på, ikke ser seg tilbake og gir 110% hver dag uten å nøle.

12

Faksimile: NRK.no

Ukas tips: Hvordan unngår du farlig kylling? spør VG. Enkelt, sier daglig leder i Stange kylling: – Vi har byttet ut fjærkreet med senaborterte fostere.

6

Faksimile: vg.no

Ukas eksotiske: Designkonkurransen om nye Tøyen t-banestasjon er ENDELIG avgjort, sånn her blir det, folkens:

8

Men hva er det som sitter ved utgangen til venstre der? En slangetemmer? Sannelig! Eksotisk! Tøyen ass, FOR en «multicultural hub»! Både mørke OG hvite Oslo-innflyttere (duden med kontrabass og barkrakk) i skjønn forening.

Men dette er selvfølgelig bare en arkitektbyråutopi. Tillat oss å presentere et mer realistisk bilde:

9

SV-politikere som stresser for å rekke å hente i islam-barnehagen burde inkluderes i ethvert prospekt med ambisjon om å presentere et fremtidig Tøyen.

Ukas sammenligning: Oslo er de homofiles mekka, melder Nettavisen. Det er en sammenligning vi antar både homofile og muslimer vil si seg godt fornøyd med. Og det er jo tross alt sånn at homser over hele verden setter seg på knærne og senker hodet mot bakken i retning i Oslo en fire, fem ganger om dagen.

10

Faksimile: Nettavisen

Som vanlig avslutter vi med Gaute Grøtta Grav som fremfører låta “Knekkebrød” på Rauma Kulturhus! Kliss klass kluss, folkens! God søndag!

The post Søndag Summarum: Julekurv til de hvite appeared first on NATT&DAG.

Video: Mac DeMarco blir angrepet av samuraier

$
0
0

Den kanadiske blue wave-stjernen Mac DeMarco stakk innom The Eric André Show i helgen for å nynne en trall, men endte i stedet opp med en fremmed manns anus i fjeset. Midt i en nedtonet og slækk fremføring av 2-perlen «Still Together» bryter talkshow-vert Eric André ut «Now it’s time for Attack DeMarco!», hvorpå en armé av samuraier stormer scenen og angriper den forskrekkede sangeren. 24 år gamle DeMarco blir så bundet til en stol, slått i kneskålene og prompet på.

Enden var nær! Så altfor, altfor nær. Se video av den vonde hendelsen her:

Evt: Se Mac framføre hele «Still Together» uforstyrret under Pitchfork Festival:

The post Video: Mac DeMarco blir angrepet av samuraier appeared first on NATT&DAG.

Guide: Hvordan tape årets julebord

$
0
0

Shit, ass! Du står til knes i baconfett, du har skjorta utenpå buksene og/eller skjørtet stappet godt ned i undertøyet… Du har Ragna fra regnskap på armen eller Lasse fra lageret hakk i hæl! Det er steinhardt! Du må omgås alle kollegene dine OG drikke aperitifs hele kvelden! Å fy faen…

Du trodde dette handlet om å spankulere litt i «den lille sorte», men her på julebordet har selve LIVET blitt ditt STORE SORTE!

Hva kan du gjøre? Risikere å måtte gjenta dette til neste år? Måtte dra tilbake på jobb til uka og henge MER med disse uutholdelige tullingene? Kan du forestille deg et tristere scenario eller en kjipere utsikt?

Det eneste verdige du kan gjøre er å slutte på dagen. Gå ut med et smell! Give ‘em hell! Du har drukket 23 velkomstdrinker, du har lommene fulle av bongene til avholdsfolka på avdelingen og folk hvisker om geléshots. Du må komme deg til helvete ut herfra. Men hvordan?

Joda, du kan følge disse tipsene.

Topp 7 tips til å si opp på julebordet:

eilert_julebord_1

5) By på deg sjøl.

«Let’s face it», som de sier i Junaiten: du er antakelig ikke mye til menneske. Det er sjelden du strekker til. Dine innspill i debatten er nesten aldri relevante eller konstruktive. Dette kan du for en gangs skyld bruke til din fordel. Stikk rett opp til din nærmeste mellomleder og fortell hva du synes om den pågående sushidebatten. Legg litt ut om hvilke tanker du har om «islamisering»! Kanskje du har noe du skulle ha sagt om dine kollegers slipsvalg eller cateringen på dette jævlige arrangementet? Gi litt av deg sjæl. By på deg sjøl. Vær deg selv!

Replikktips: «Jeg er ikke medlem av det nasjonalsosialistiske tyske arbeiderpartiet, men…»

Replikktips #2: «Men Breivik hadde jo et poeng…»

julebordfarmenolav

(Faksimile: internett)

4) Omtal sjefen konsekvent med «Farmen»-prefiks.

Begynner ikke arbeidsplassen å ligne litt VEL mye på den ekstremt populære «kampen for tilværelsen»-realityserien «Farmen» på fjernsynskanalen TV2? Er det ikke litt lettere å forholde seg til folk når du får gitt dem et litt mer deskriptivt navn? Jo, det vil vi si. Hvor hadde vi vært i dag uten Idol-Tone, Paradise-Oskar eller Skal Vi Danse-Linnea? INGEN STEDER.

Hva om sjefen din faktisk HETER Olav? Tror du han vil beholde deg i organisajonen hvis du konsekvent omtaler ham som «storbonden» og «Farmen-Olav», eller kanskje bare rett og slett «Farmen»? Tipper ikke det, ass.

Replikktips: «Hei ‘Farmen’… Stikk og drit deg ut.»

julebordpepsimax

(Faksimile: dagbladet.no)

3) Få raserianfall i møte med Pepsi Max på nye mjukplastflasker.

Nordmennas gjeveste favoritt innen sukkerfritt SLUDGE er nå lansert på babymjuke plastflasker som nærmest desintegrerer i nevene på deg ved håndflatekontakt. Det smaker visst helt jævlig! (Vi er ikke sikker, kjenner ingen som drikker Pepsi Max…) Hvorfor ikke benytte dette som et lite springbrett til å rett og slett RABLE litt? Prøv å bestille deg en rom & Pepsi Max og utBASUNER misnøyet når faenskapet ikke dispenseres fra hardplast.

Replikktips: «Hør ‘a… Jeg ba om PEPPSI Max, ikke PISS PÅ PLAST ;) ;) BLUNK BLUNK MOTHERFUCKER»

julebordnissen

(Faksimile: internett)

2) Dukk opp utkledd som julenissen

Ja du veit, i detta nisseluelandet (ironisk nok!!!) har ‘em slutta å bruke nisseluer under Lucia-arrangementer for å skåne de derre utlendingane! Det er rare greier, ass! God gammaldags norsk nissekultur, sjaltet ut til fordel for helt malplasserte religiøse hensyn og greier! Hva med å tre på seg TO nisseluer og trippel nissefrakk og valse opp til HMS-sjefen og gaule rett i kjeften på’n noe a la «ER DET NOEN SNILLE BARN HER?!?!?» Du får sparken PÅ STEDET! Garrantert! Bankers!

Replikktips: «ER DET NOEN SNILLE BARN HER?!?!?»

julebordtaxidriver

1) Havn i slåsskamp, men med en vri: slåss med deg sjøl

Hvem er det du EGENTLIG hater mest på arbeidsplassen? Det er ikke sjefen eller tullingen på andre siden av skrivebordet, eller HR-julenekene eller HMS-ansvarlig. Det er den kjipeste og daffeste slasken av dem alle, som dukker opp dag etter dag og hater hvert bidige sekund men like fullt ikke klarer å ta steget ut i en fet og avslappet NAV-tilværelse. Jo, det er DEG SELV. Du er en kjip tulling! Stikk og se på deg sjøl i speilet! Får du ikke lyst til å be deg sjøl dra til helvete? Kjenner du ikke trangen til å yppe til bråk?

Og spør deg sjøl: Ville du ha ønsket å opprettholde et ansettelsesforhold med en person som banker opp seg sjøl på julebordet? Lite trolig, ass. Gjør din sjef en tjeneste og gi deg sjøl en på kjeften! ;-D

Replikktips: «You talkin’ to me? Hehe… Ja det gjør du jo åpenbart!»

 Lykke til i sesongen, kompis. Vi føler med deg allerede. ;-D blunk blunk ;-D

The post Guide: Hvordan tape årets julebord appeared first on NATT&DAG.

Milde gule multikulti: Tøyen t-bane redesignes

$
0
0

Det siste fra onklene Krekar og Fuggelis nabolag neppå Oslos østkant der, hvor folk er livredde for å gå i frykt for ublide møter med såkalt MULTIKULTUR, er en knallgul redesign av den ikonisk ugly lokale t-banestasjonen.

Glupingene i Reiulf Ramstad Arkitekter har ikke bare latt seg forføre av gulfargen vi ellers kjenner fra t-banens såkalte third rail, men drust på ganske grundig med nettopp multikultur i illustrasjonen av sitt vinnerbidrag til det vi regner med har vært en slags akitektkonkurranse. Sjekk ut:

tøyenredesign(Faksimile: Reiulf Ramstad Arkitekter)

Hard sjekkliste:

* Inderdamer i inderdame-getup
* En innflyttertamp fra landet med kontrabass og krakk
* En fyr med dokumentmappe (lol, SÅ mangfoldig er ikke Tøyen at det fins forretningsfolk der)
* En forbanna SLANGETEMMER!
* En fyr som hoster
* En luring i grønn genser
* FKA twigs
* En luring fra spedisjonsselskapet som skal levere en eske men tydeligvis har rotet bort bilen sin og må ta t-banen til Ensjø ellerno, stakkar :(

Sånn kan det gå!

Men enda mer multikulturelt kan det bli, du. Vi dro i gang Photoshop-avdelingen innerst i den mørkeste vestibylen i NATT&DAG-skyskraperens retusjeringsetasje og ba dem legge inn enda drøyere elementer i stasjonsillustrasjonen.

Snurr Tøyen:

bybanen

Er det ikke ille nok med buss for bane lissom, nå blire BYBANE FOR BANE!

heikki

Blikke no hanky panky på Tøyen uten Heikki Holmås på tohjuling, si!

hoks

Stakkels E6-prinsen Bård Hoksrud har gått seg vil på sin «Seg» og havnet midt i integreringsparadiset!

krekar1

Kjenner du’n Krekar? «MEN KREKAR FÅR BLI!», sier ‘em 24/7!

krekar2

Aua, vi prøvde å photoshoppe UT Krekar men det kom bare MER Krekar inn! For KREKAR FÅR BLI!

 

ståle

Han glatte og skinnende kompisen her tok turen hele veien fra Thon hotell Opera for å delta i Tøyens rike og inkluderende lokalkultur. Tenk det, ass! Selv folk utført i STÅL ønskes velkommen!

treholt

Arne Treholt er kanskje ikke utført i STÅL, men STILIG er han.

Velkommen til Tøyen, follkents, vi sees på stasjonen!

The post Milde gule multikulti: Tøyen t-bane redesignes appeared first on NATT&DAG.

Se CHANEL-kortfilmen «Reincarnation» med Cara Delevingne & Pharrell Williams

$
0
0

I anledning visningen av CHANELs Paris-Salzburg 2014/15 Métiers d’art-kolleksjon i kveld har sølvreven Karl Lagerfeld skapt kortfilmen Reincarnation, som du kanskje har lest om på 2500 kulørte blogger siste to ukene. I Reincarnation stiller CHANEL-BFF Pharrell Williams og Cara Delevingne som to uskikkelige ansatte på et østerriksk hotell på 1800-tallet, Pharrell som heisoperatør (i stilig jakke) og Cara som uskikkelig barhjelp (i lekker kjole). På et av hotellets mange vegger henger et maleri av keiseren av Østerrike Franz Joseph I og hans kone Elisabeth «Sisi», og i en drømmende sekvens transformeres maleriet til en meget levende og svevende måneskinnsvals med Pharrell og Cara, hvor den 22 år gamle supermodellen framfører duetten «CC The World› med (nesten) 20 år eldre herr Williams.

Likheten mellom Cara / Pharrell og Franz / Sisi er forøvrig slående:

Skjermbilde 2014-12-02 kl. 19.09.37

Arbeidsjernet Cara er hyrt inn som det offisielle fjeset for det franske motehusets Métiers d’art-kampanje, så hva passer vel bedre enn å synge en trall i samme slengen? Se den britiske supermodellen artistdebutere med Pharrell-produserte «CC The World» her, og se også Geraldine Chaplin gjøre stas cameo som selveste Coco Chanel:

Er du tilfeldigvis i Salzburg i aften? Skynd deg innom Hotel Schloss Leopoldskron for å få med deg CHANELs Paris-Salzburg 2014/15 Métiers d’art-visning, da vel. Schnell!

The post Se CHANEL-kortfilmen «Reincarnation» med Cara Delevingne & Pharrell Williams appeared first on NATT&DAG.

Illustrert tweetenskap: Du har forandret deg

$
0
0

I Illustrert Tweetenskap har vi hanket inn en av twittersfærens aller mest stilrene lol-leverandører, @snarasnill, eller Saralinn Hembre som hun heter i telefonkatalogen, til å illustrere norske topptweets i fast tegneserie-spalte. Hun er ikke bare kjent fra Twitter, men også som illustratør av den MILDT SAGT på kornet limerick-spalta i Dagbladet.

Les det knalle intervjuet vi har gjort med Saralinn om tema som å være morsom i sosiale medier, å være med venner og å være håndlanger av illustrasjoner for limerick-nørds.

Nok snakk, her er andre runde med Illustrert Tweetenskap: 

Du har forandret deg

andy2twist3

Basert på en tweet av @andy2twist

Se første runde av Illustrert Tweetenskap: Westerdals brenner! 

The post Illustrert tweetenskap: Du har forandret deg appeared first on NATT&DAG.

♫ Hør fire nye låter fra norgesaktuelle PARTYNEXTDOOR ♫

$
0
0

Ikke nok med at PARTYNEXTDOOR aka The Weeknd light (neida?) idag annonserte sitt kommende Norgesbesøk i mars, så er han såpass raus at han klinker til med fire nye gratis låter på Soundcloud i samme slengen. 24. mars opptrer den Drake-signerte kanadiske sangeren på Parkteatret i Oslo, og etter å ha flexet konsertmusklene noe grasalt på fjorårets Would You Like a Tour?-turné sammen med Drake, Future og Miguel bør dette bli en heidundrende helaften for pre-våryre R&B-fans i hovedstaden. Netthypen gikk fort fra lun bobling til fosskok da 21-åringens selvtitulerte mixtape ble sluppet i fjor, og PNDs påfølgende debutalbum PartyNextDoor Two klatret strake veien til topps på Billboards R&B-liste i sommer.

I påvente av Oslo-besøket i mars kan du bøte på ventetiden med å laste ned de splitter nye låtene «Let’s Get Married», «Girl From Oakland», «Don’t Worry» og Travi$ Scott-gjestede «Jus Know» her:

The post ♫ Hør fire nye låter fra norgesaktuelle PARTYNEXTDOOR ♫ appeared first on NATT&DAG.


Video: Tenåringsjentefantasi møter koreansk R&B

$
0
0

Den omplasserte Brooklyn-duoen Teengirl Fantasy har teamet opp med den koreanske R&B-sangeren Hoody (også kjent som 후디) på sin svulstige nye singel «U Touch Me». Låten er henten fra Teengirl Fantasys nye EP Thermal, som droppet for knappe to uker siden. Logan Takahashi og Nick Weiss omtaler den elektroniske emofesten på følgende vis:

– En følelsesladet ballade i grenselandet mellom Timbaland og Trevor Horn.

Se den Tatiana Valentin- og Taran Allen-regisserte videoen til «U Touch Me» under, med gjestevokal + opptreden fra stjerneskuddet 후디:

Thermal er ute nå via Break World Records. Sjekk ut denne fancy hjemmesiden for mer info + musikk.

The post Video: Tenåringsjentefantasi møter koreansk R&B appeared first on NATT&DAG.

Stem frem dine favoritter: Osloprisen 2014

$
0
0

Osloprisen går av stabelen den 31. januar på Rockefeller! De nominerte er klare, og vi trenger din hjelp for å finne de beste artistene, klubbene, utestedene, bøkene, filmene, stemmene, festivalene, restaurantene, kunstnerne og sceneoppsetningene, samt vinneren av den gjeveste prisen av dem alle, Årets Navn, for lang og tro tjeneste. Les mer om de nominerte og stem nedenfor!

Stem på dine favoritter her!

Og meld deg på facebook-arrangementet for Osloprisen etterfest på Rockefeller her.

 

Årets stemme

Hege Grostad
grostadIngeniørstudent og Mensa-medlem, sexarbeider og forkjemper for legalisering av blant annet MDMA og LSD. Grostads eksistens er i seg selv en trussel mot fordommene som ligger til grunn for manges holdninger til sexkjøp og rus. At hun i tillegg kan forsvare sin posisjon skarpt, kunnskapsrikt og velformulert, gjør henne umulig å ignorere. Sexarbeidere har lenge protestert – blant annet gjennom PRIO, Prostituertes interesseorganisasjon i Norge – mot dem som setter likhetstegn mellom sexsalg og menneskehandel, og definerer yrket deres som tvang og vold. I dag er det ikke lenger mulig å fremme en slik forenkling uten å møte motargumentet «Hva med Hege Grostad?». Det er i seg selv en seier, selv om hun foreløpig ikke har nådd sitt endelige mål om avkriminalisering og trygge rammer for frivillig sexsalg. Det siste halvåret har Grostad kastet seg inn rusdebatten, og stått frem som bruker av blant annet psykedelika og MDMA. I blant kan hennes motvilje til å diskutere noe utenfor sin egen agenda, samt hennes avvisning av moral som argument – «moralisme!» – virke monoman og uforsonlig. Samtidig er det nettopp hennes altoppofrende engasjement og motvilje mot å jatte med kunnskapsløse journalister som gjør henne til en viktig og tydelig stemme. Hege Grostad er nominert til Årets Stemme for sin vilje og evne til å røske opp i en servil norsk offentlighet, og for å ha utfordret antagelser som for ofte har fått passere som sannheter.

Oda Faremo Lindholm
lindholmAlle snakker om kroppspresset, men hvem gjør noe med det? Flere har de siste årene påpekt at kampen mot skjønnhetstyranniet er området feminismen har tapt med størst margin. Det har de god dekning for: Mens idealkroppen blir magrere og mer urealistisk, øker andelen barn som vil slanke seg. Norsk ungdom har det på papiret bedre enn noen gang, likevel er de mer deprimerte og stresset enn noensinne. Faremo Lindholm henvender seg direkte til dem det gjelder, og sier «Hei, du, det er ikke deg det er noe galt med. Voksne mennesker tjener penger på at du har dårlig selvtillit. Men slapp av, jeg skal vise deg hvordan du gir faen.» Boken Bullshitfilteret fungerer som en selvhjelpsmanual for unge som sliter i møte med en kjønnsstereotyp og kroppsfiksert kultur. I god feministisk tradisjon gjøres det politiske personlig – «til deg fra meg» – i en bok som skarpt, men lettfattelig, forklarer hva som er tull og gir leseren et verktøy for å gjennomskue det: bullshitfiltrert. Oda Faremo Lindholm er nominert til Årets Stemme for et frisk og konstruktivt bidrag til en gammel, men stadig mer aktuell debatt – men først og fremst for å formidle feministisk teori til dem som har aller mest bruk for den.

Gatejuristen
gatejuristenPrisen for årets stemme forbeholdes normalt meningsbærere med fri tilgang til offentligheten. I år vil vi også nominere en aktør som representerer dem som sjelden selv blir hørt. «Det hjelper ikke å ha rett, hvis du ikke kan hevde din rett» lyder slagordet til Gatejuristen, Kirkens Bymisjons tilbud om gratis rettshjelp til folk med rusproblemer. Organisasjonen gir en av samfunnets svakeste grupper en stemme, ikke først og fremst i offentligheten, men i de lukkede rommene der de trenger den enda mer: overfor et rettsvesen og byråkrati som ikke er tilpasset mennesker i deres situasjon. Tilbudet finnes i dag i ti byer, bemannes av seks ansatte og omtrent 70 frivillige jurister, og har siden oppstarten behandlet over 2300 saker. I 2014 ble nødvendigheten av slik rettshjelp tydeliggjort etter stengingen av Nygårdsparken og en påfølgende politipraksis som brøt med rettsfølelsen til mange av oss, både jurister og lekfolk. Gatejuristen i Bergen sørger for tiden for at de mye omtalte «hasjbøtene» blir prøvd for retten. Utfallet er uvisst, men en ting er sikkert: Uten Gatejuristens innsats ville denne og lignende saker i langt mindre grad blitt utfordret. I budsjettforslaget for 2015 kuttet byrådet i Oslo støtten med en fjerdedel for å spare kommunen 170 000 kroner. Gatejuristen er nominert til Årets Stemme for et bidrag til rettsikkerheten vi mener det er verdt mye mer å opprettholde – og for å gi en stemme til mennesker som ikke blir hørt på egenhånd.

Stem på din favoritt!

Årets skive

Give
Dark Times

Den største løgnen om punkrock er at hvem som helst kan spille det. Hvem som helst kan spille dårlig punk. Dark Times er ikke noe bedre til å spille enn andre band, tvert imot. Men de lager bedre låter. Få band får til noe i nærheten av like minneverdig og interessant med «tre grep og fire flate» som Dark Times har fått til på sitt debutalbum. I motsetning til tidligere sjutommere er Give en tidvis melodisk affære, fra Ramones-nikket i åpningslåta «Be Cool» til «Feel It», som må være en av årets fineste kjærlighetslåter uavhengig av sjanger. Med god hjelp fra produsentduoen Pål Bredrup (Haust, Okkultokrati) og Trond Mjøen (Haraball, Mirror Lakes) høres Dark Times bedre ut enn noensinne, og det de mangler av teknisk presisjon tar de langt på vei igjen med rå vilje og spilleglede. «I do what I can / I do what I know», som vokalist AK Traaen synger på tittelsporet. Dark Times kan ikke love deg annet enn at de gjør sitt beste. Heldigvis for deg er det veldig bra.

Regnmannen
Store P

Store P! Der er han! Alle ventet på Store P, men ingen visste at Regnmannen kom til å bli en så vakker plate. Bak de slørete øynene og under alle lagene av lyd og effekter, langt der inne, når du har gravd deg gjennom en del gull – men kanskje mest røkelse og myrra – finner du en ekte poet. Ordvalg, stemmebruk og lyd tvinnes sammen til et komplekst musikalsk teppe som på merkelig vis klarer å sjarmere uten å miste brodden. Selv om han for det meste snakker om dop, sex og nedturer gjennom hele platen blir ingenting uttalt eksplisitt. Store P har tidligere blitt ansett som en rapper med morsomme adlibs og vers vi alle har elsket (du vet, «slev, slev, slevar på meg sjøl»), men med Regnmannen har han tatt steget ut av moroa på A-laget-festen og inn i kunsten.

One Year
Nils Bech

Det har vært et godt år for Nils Bech. Strengt tatt har det ikke vært ett dårlig Nils Bech-år siden han dukket opp i norsk offentlighet en gang på tidlig 2000-tall. Multikunstneren er med sin sjarmerende usikkerhet den typen mann en tar imot med åpne armer og gir en god klem som varer litt for lenge. For mange er «multikunstner» et fremmedgjørende begrep uten substansielt innhold, men Nils Bech har tatt på seg den prisverdige oppgaven å bringe kunsten nærmere folket. Det er lite utilgjengelig ved den tilsynelatende ikke så vanskelige tredjeplata One Year. Med unntak av litt støy, er lydbildet til Bech tålelig lettbeint, svært intimt og instinktivt sjarmerende. Man kan smelte av en fin falsett, og det er noe ved Nils Bech som vekker assosiasjoner til famling i mørket med en du ikke kjenner så godt. Det er noe ukjent og kjent på samme tid, det føles alltid riktig og deilig, endorfiner skytes rundt i hjernen og du kaller din førstefødte for Nils Bech Junior av ren takknemlighet.

Stem på din favoritt!

Årets film

Natt til 17.
Regi: Eirik Svensson

Som tittelen antyder, utspiller Natt til 17. seg i løpet av kvelden og natten før 17. mai. Vi følger en gruppe forventningsfulle femtenåringer på vei inn i Oslo-natten, der vennskapet mellom Sam og Amir står i sentrum. Det oppstår gnisninger dem imellom da det viser seg at Amir fortsatt er interessert i Thea, som Sam er i ferd med å bli sammen med. Ytterligere komplikasjoner oppstår da kompisene får noen eldre gutter på nakken, som står i fare for å spolere festen hos Thea samme kveld. Bruken av nasjonaldagen som ramme setter fortellingen i et gjenkjennelig og interessant perspektiv, helt fra åpningssekvensen med delvis dokumentarisk materiale fra Nationaltheatret natt til 17. mai. Dialogen blant de ulike etnisitetene i filmen flyter uanstrengt og naturlig, og gjør oss kjent med ungdommenes forskjellige personligheter. Men Natt til 17. er også en visuelt svært vellykket film, med en sensibilitet i foto og klipp som oppleves som uvanlig selvsikker i norsk fortellende film. Eirik Svenssons andre spillefilm er en stemningsfull skildring av et Oslo-døgn, og gir et fortettet innblikk i tenåringenes konflikter og forventninger.

Mot naturen
Regi: Ole Giæver

Den pliktoppfyllende familiefaren Martin trekker til skogs for å være alene med tankene sine. Helt alene er han likevel ikke, for fortellerstemmen gir oss alle vesentlige og uvesentlige tankerekker – usensurert. Vi hører såre, inderlige og undrende tanker, men vi får også ustyrtelig morsomme formuleringer, som da et oversvømt butikklokale nøkternt årsaksforklares med ei våt fitte. Fantasifull bruk av fortellerstemme er så sjeldent at Mot naturen nærmest skriver seg inn som en filmhistorisk bauta grunnet voicen alene, men det er flere ting å forelske seg i her; ta for eksempel Øystein Mamens stemningsskapende foto, eller det herlig skamløse valget av den tematisk overtydelige låta «Forever Young». Mot naturen er en kompromissløs og tankevekkende film som henter sin troverdighet i vekslingen mellom den mest lattervekkende situasjonskomikk og den dypeste melankoli. Filmen våger å la noen spørsmål stå ubesvart, og blir slik med ut av kinosalen og inn i givende diskusjoner av ubegrenset varighet og/eller akademiske besvarelser om den moderne mannsrollen. Med sin andre langfilm, som han selv har skrevet, regissert, klippet og spilt hovedrollen i, befester Ole Giæver sin posisjon som en av de mest spennende stemmene vi har i norsk film akkurat nå.

Blind
Regi: Eskil Vogt

Blind er gjennomsyret av paradokser. Den tematiserer det å se og bli sett via en blind hovedperson: Ingrid, spilt av Ellen Dorrit Petersen. Blindheten, som per definisjon er det mest ikke-visuelle konseptet som tenkes kan, frigjør filmen fra virkelighetens begrensninger, idet den gir den blindes fantasi et visuelt utløp. Historien flyter fritt, mens Vogts regi er kalkulert. Den blir komplisert, men er alltid tilgjengelig; tidvis uhåndgripelig, men omsider tydelig. Filmen er overraskende morsom, men aldri uten en tragisk undertone. Via Ingrids spesielle situasjon belyses utbredte, relaterbare følelser, traumer og erkjennelser. Eskil Vogts debutfilm har blitt noe så sjeldent som en internasjonalt anerkjent, norsk arthouse-film. I likhet med Joachim Triers filmer, som har blitt til i samarbeid med Vogt, henter Blind sin inspirasjon utenlands fra, selv om den så definitivt er en Oslo-film, hvor handlingen i hovedsak foregår på Bislett. Imidlertid kan man ikke med rette anklage Blind for å avvise det «norske» for å frembringe et hult Cannes-frieri, for den briljerer på egne premisser. Alle dens motstridende bestanddeler faller grasiøst sammen til en fascinerende, rikholdig helhet.

Stem på din favoritt!

 ND-prisen_FB_jpg

Årets navn

Misgina Ghebremeskel
misginaOslos gladeste gutt, Misgina Ghebremeskel, har steamet melk og ryddet glass hele livet. Han er oppvokst i en blokk i Kragerø, noe som virker litt sprøtt for oss som bare har vært innom skjærgården på sommerstid. Hvor er de blokkene, egentlig? I mange år var han det eneste minneverdige ved et besøk på Café Sør, og etter mye strev og mange år med søknadsskriving og venting, gikk endelig guttedrømmen i oppfyllelse da han åpnet Angst Bar våren 2013. En haug med folk omfavnet umiddelbart det lille hjørnet inne i Strøget, og siden har det vært stappfullt. Det føles som en underdrivelse når vi gir ham æren for å ha vekket liv i Strøget, som inntil åpningen av Angst hadde ligget mer eller mindre brakk. Det siste året har det poppet opp stadig flere nye utesteder der, og alle med Youngstorget-skrekk har fått flere huller å gjemme seg i. Misgina er et godt, gammelt arbeidsjern. På Angst er han sjef, bartender, ryddehjelp og økonomiansvarlig, i tillegg til at han bruker en god del av sin egen fritid på stedet. Angst-sjefen er antakeligvis den mest sympatiske bartenderen i byen, han tar imot alle «pasientene» sine med takknemlighet (bortsett fra Chirag), og det går sjelden en uke uten at han husker å takke alle som har vært innom Angst på Instagram-kontoen @angstbar.

Ben Sand
BenSand
Ben Sand, booker ved Revolver og en av initiativtakerne til den årlige festivalen Oslo Psych Fest, har gitt seg selv en av Oslos mest utakknemlige jobber. Mens andre konsertscener fyller opp programmet med faste konsepter og de samme navnene år ut og år inn, forsøker han hele tiden å finne det beste av det som rører seg innenfor eksperimentell rock, både lokalt og internasjonalt, nytt og gammelt. Noen ganger ender det med at 16 betalende gjester står og småsnakker i et hjørne, andre ganger er konserten utsolgt en uke i forveien og snakkes om lenge etter den er ferdig. Den musikalske røde tråden og integriteten er uansett alltid tilstede. Han har vært med på å gjøre en liten kjeller i Møllergata til en av byens beste konsertscener, ikke fordi det er stedet du får best lyd, øl eller plass, men fordi du kan være trygg på at du vil bli utfordret og få kvalitet. Ben har med det gjort seg verdig til en nominasjon til hedersprisen Årets Navn.

Ingeborg Selnes
IngeborgSelnes
I mengden av kulturelle initiativ som tas i Oslo er det fremdeles en mangel på ideer som er rettet mot både unge og gamle. Det gjør kulturleder Ingeborg Selnes ved Attendo Paulus Sykehjem noe med. Sammen med resten av folka på Paulus har hun gjort hjemmet nærmest sagnomsust, som det sykehjemmet øverst på Grünerløkka hvor gamle etter alle solemerker har det skikkelig, skikkelig bra. Selnes brenner nemlig for å gjøre sykehjemmet til et ordentlig hjem for beboerne, et sted hvor ikke bare gamle minner trekkes fram, men hvor nye skapes. Kultur brukes som en del av den daglige sykepleien og i terapi for personer med demens. På Paulus utfordrer de også beboerne på en positiv måte ved å arrangere ikke-typiske sykehjemskonserter og la dem ta del i samfunnet slik det er utenfor sykehjemsveggene. Det å invitere kulturen inn i sykehjemmet går begge veier – Selnes har også deltatt i prosjektgruppen som står bak utstillingen «Livsløp», der 27 profilerte fotografer har portrettert beboere på Paulus. Utstillingen er blitt sett av 27 000 besøkende på Bymuseet og utstilt på Bogstad gård. I tillegg har Selnes vært med på å utvikle ideen bak Biergarten (det har visstnok blitt et uttrykk å si «sett regninga på rommet») og Kafé kanskje kommer Kongen, lavskuldrede møteplasser som er med på å åpne dørene på et sykehjem. Kultur som faktisk er for absolutt alle – et eksempel til etterfølgelse og et hjertevarmt og skarpt tilskudd til bykulturen.

Stem på din favoritt!

Årets utested

Kunstnernes hus Bar & Restaurant
Wergelandsveien 17

Kjært barn har mange navn, men få steder i Oslo har måttet tåle like mange skudd fra karakteristikk-hofta som Kunstnernes Hus – utposten på grensen mellom Oslo Indre By og Oslo Vest, og jettegryten hvor kulturelitens kroppsvæsker og rieslingskvulp har dannet grunnlaget for en snart åttifem år gammel suppe. Og suppa koker. Dæven, som den koker i år! Etter mange tiår på fremmede hender tok «huset» endelig tilbake driften av foajeen i 2013, og Kunstnernes Hus Bar & Café har sakte, men sikkert atter etablert seg som et utested med positivt fortegn. Borte er de sleske pr-eventene som infiserte lokalet en periode. Nå befolkes stedet av danseglade twenty-somethings med badehetteluer og øye for kortreist øl. På tapp serverer nemlig Kunstnernes Hus Dronebrygg, et kunstnerprodusert øl (hehe) fra underetasjen. Slumper du innom på kveldstid risikerer du å havne på en av One Nights Onlys utstillingsåpninger, rølpete magasin-lanseringer, eller ved siden av de førti småborgelige kidsa på langbord som synes klubbing er passé, men som kan finne på å danse på bordet når klokka nærmer seg tre. Magien til Kunstnernes Hus ligger ikke bare i de historietunge veggene, men også i dets uforutsigbare natur.

Torggata Kennel Klubb
Torggata 35

Bykjernen er ikke lenger Youngstorget, men Torggata. I løpet av kort tid har et kobbel av nye restauranter og barer slått røtter i en betongstripe hvor meksikanske delikatesser nå, til forskjell fra før, er synonymt med tacorestauranten på hjørnet. Turkish Delight, en av klubbene som har holdt lengst stand, ble i år transformert til den originale kombinasjonen bratwürstkro og svett klubb. Men ikke la assosiasjonene skremme deg – klientellet er nærmere gamle Badstugata enn Oktoberfest, bare litt eldre og mer jovialt enn førstnevnte. Stedet er ofte proppfullt, som seg hør og bør for et godt utested, men vi har likevel aldri ventet lenge i baren. Bare at de har matservering til tolv er et enormt pluss i boken. Lokalet er intimt, slik at du må drikke ølen din på dansegulvet, noe som ofte fører til skumping og sprut på både klær og i ansikt. Men i en trang gang fylt med feite pølser, er det ikke annet å forvente.

Jaeger
Grensen 9

Jaeger er for Oslo det katter er for internett: helt essensiell for å rette opp balansen i dette havet av omliggende skvip og ubehageligheter. Hvor mange av oss har ikke hvileløst traversert gjennom Oslos mørke irrganger av et halvkramt utelivstilbud, og hvisket stille: «Si meg, univers, hvor finner man et etablissement i disse dager som er i en klasse for seg?». Jaeger er selvsagt svaret, og det har det saktens vært i snart fem år. Klubben har et urokkelig jerngrep rundt den hands down beste bookingprofilen i Oslo, ja, kanskje Norge, representert med både nye og gamle navn. Dessuten huser Jaeger de mest konsistente klubbkonseptene og kanskje Nord-Europas største, og varmeste Rotary-mixer. Har du frekventert den trekledde kjelleren i det siste, har du kanskje også registrert at en helt ekte person som kontrollerer lyset i helgene. Det er sånne detaljer som besegler Jaegers uovertrufne finesse.

Stem på din favoritt!

 

Årets klubbkonsept

Kids Love Bass
Blå

Er Kids Love Bass serriøst et av de mest undervurderte klubbkonseptene i Oslo? Ja? Nei? Vet ikke? De lærde strides, men én ting er de enige om: DJ Nuhhh, Seth Skizzo og Skankin Earl booker fletta av hovedstaden – en geskjeft de har manøvrert unna feilskjær i fem feiende år. Klubbkonseptet er selvsagt underlagt den Norske Klisjeen™, og har for lengst fått anerkjennelse i utlandet. I 2011 fikk de, som aller første norske DJ-konstellasjon, lov til å prøve seg som DJs på den toneangivende UK-radioen Rinse FM. Bookingenes sjangerspenn omfatter house, UK funky, garage, techno og grime, med navn som blant annet Omar S, Todd Edwards, DJ Q og Trulz&Robin. Vi applauderer med våre fist-pumpende hender.

Full pupp
Blå

Da DJ-en og produsenten Gesaffelstein avlyste sin opptreden på Øyafestivalen i sommer, bare timer før han egentlig skulle spille, tok Prins Thomas på seg oppdraget. I retrospekt kan alle de oppmøtte attestere at scenariet utspilte seg til alles fordel. Var du en av dem som lå klistret til gulvet i ditt eget spy etter hedonistiske spillopper, og dermed gikk glipp av DJ-settet? Frykt ei, kompis! Full Pupp-labelboss Prins Thomas og Blackbelt Andersen arrangerer en månedlig klubb på Blå hvor du kan oppleve ditto magiske øyeblikk. Full Pupp-kavaleriet har i det siste tatt et skritt til siden fra den kosmiske discoen og plassert føttene i mørkere house og skitten techno, noe som ikke bør være en katalysator for sjokk og vantro ettersom Prins Thomas nettopp har lansert techno-etikketen Rett i Fletta. Prins Thomas er for øvrig en av verdens beste DJer om dagen, og har et ubestridelig rykte på seg for å levere killer sett hver eneste gang han spiller.

FRÆDAG
Jaeger

Endelig frædag! G-Ha og Olanskii, eller Ola Smith-Simonsen og Geir Aspenes (eventuelt «asspenis» som navnet famøst ble tolket en gang), har tatt fredagskvelden på Jaeger til uante høyder med sine sukkulente bookinger. La oss eksemplifisere med mildt sagt imponerende navn fra året som har gått: Steffi, Paranoid London, Leon Vynehall og John Talabot, for å nevne noen. G-Ha og Olanskii er navet i globaliseringen av klubbnorge, og sliter seg ned til beinet for å gi nisseluene på bjerget en smak av kontinentet. Vi i NATT&DAG-redaksjonen har ransaket topplokket for å komme på aktører som kan måle seg DJ-duoen, men det er ingen i Oslo som gjør rangen stridig. Med det høye og finslipte ambisjonsnivået har de satt standarden for en premiss-sjablong det godt skal gjøres å kopiere. For den ellers noe nitriste hovedstadens skyld, håper vi noen førsøker å gjøre det snart.

Stem på din favoritt!

 ND-prisen_FB_jpg

Årets restaurant

Ylajali
St. Olavs plass 2

På Ylajali er ingenting overlatt til tilfeldighetene. Restauranten er et levende bevis på det gode som kan komme ut av at talentfulle, engasjerte, fantasifulle og dyktige mennesker blir gitt friheten til å til å virkeliggjøre sitt eget konsept. Even Ramsvik tok over skuta for snart fem år siden, og allerede etter to år var matoslo så imponerte at det hersket bred enighet om at Ylajali var moden for en stjerne i den berømte Michelin-guiden. Likevel var det ikke før i år at restauranten endelig kunne smykke seg med en. Alt som gjøres på Ylajali er en gjennomtenkt, gjennomarbeidet og grundig stegvis progresjon gjennom hardt arbeid. Dette manifesterer seg i alt Ylajali driver med, fra måten Even Ramsvik og Ylajali har utviklet, og fortsatt perfeksjoner, en egen og original tolkning av det ny-nordiske kjøkkenet, til sammensetningen av menyen.

Bon Lío
Fredensborgveien 42

Her kan du være trygg på at du får servert tapas av et helt annet kaliber enn de sedvanlige tørre kjøttbollene i tam tomatsaus og smakløse scampi. Teknikkene og presentasjonen er hentet fra nouvelle cousine, men både tapas og teknikker blir tilpasset det som er tilgjengelig av norske råvarer. Det er dette som gjør Bon Lío til den beste tapasbaren i Oslo. De tar tapas seriøst, men ikke seg selv – Bon Lío er nemlig et svært lite selvhøytidelig sted. Hos Bon Lío er ikke bare drinker en del av vinpakken, men utgjør et av høydepunktene. Drinken har for øvrig en helt spesiell rolle i den mest kjente av tapasens skapelsesberetninger. Myten vil ha det til at tapas ble til for å holde fluene unna sherryen. Smårettene var ganske enkelt små lokk som hindret fluene å drukne i den søte alkoholen. Bon Lío viser tilknytning til, og kunnskap om, tradisjonen de er en del av. Det er tydelig allerede når første rett, pata negraen, får følge av en sherrydrink. Drinken fungerer som et subtilt nikk til historien og står utmerket til den nydelige skinka som smelter på tungen. Bon Lío er dessuten en av de koseligste restaurantene i Oslo sentrum, med beliggenhet i et av de små trehusene nederst i Fredensborgveien.

Fauna
Solligata 2

I Bollywoods gamle lokaler finner du Norges desidert beste deal: her får du suverent best mat per krone brukt. Jo Klakegg og Bjørn Svensson har, sammen med sommelier Anne Heggberget, halet i land en velfortjent Michelin-stjerne til Fauna. Magien til Fauna kommer av at kjøkkenet ikke nøyer seg med en ambisjon om at måltidene skal smake så godt som mulig. Det er nemlig ikke godt nok for teamet på Fauna at rettene smaker himmelsk: de bruker all den kunnskapen og de tekniske ferdighetene de besitter, til å utvikle retter som manipulerer sansene dine på en måte som gjør at måltidet heves til å bli en større opplevelse enn en kortvarig hedonistisk glede. Selv ikke den mest avanserte hobbykokk vil ha noen anelse om hvordan hun skulle ha gått frem for å reprodusere rettene Fauna serverer. Og det til 1490 kroner, inkludert full vinpakke – omlag halvparten av hva de øvrige skandinaviske stjernerestaurantene tar. Det gjør dem verdige til et unntak fra vår karanteneregel: Fauna ble nemlig også nominert i fjor, men måtte se seg slått på målstreken av Arakataka. Kan 2014 bli året Fauna haler i land både Michelin-stjerne og Oslopris?

Stem på din favoritt!

Årets kunst

Collection as Allocated Objects
Sverre Gullesen
Tidens Krav

Deltagende kunstnere/pokerspillere: Bjørn Bjarre, Constance Tenvik via Vanessa Ohlraun, David Bernstein, Ina Hagen, Lars Monrad Vaage, Marius Engh via Jorunn Hancke Øgstad, Morten Viskum, Nils Wogsted. Nasjonalmuseet, Thora Dolven Balke via ghostplayer.

Denne utstillingen ble dessverre den aller siste for Tidens Krav. Men for en utstilling det ble! I kjent stil overrasket galleriet publikum med noe uventet, gjennomarbeidet og tidvis humoristisk. Ideen som utspilte seg, bokstavelig talt, var en kunstpoker-performance. I korte trekk gikk dette ut på at kjente aktører innen kunst og kulturfeltet spilte poker med sine egne kunstverk, eller kunstverk i eget eie, som innsats. Kunstverkene var plassert i rommet der pokerspillet utspant seg og «vinneren tar alt» var det styrende prinsippet. Performancen varte i hele åtte timer og var i profesjonalitetens navn direkteoverført online med samme utstyr som de store kommersielle tv-selskapene. I tillegg var det publikum tilstede, alkoholservering, storskjerm og alt ble direkte kommentert på en vittig og informativ måte av «kommentatorene» Sverre Gullesen, Anders Dahl Monsen og Kåre Magnus Berg. Vinneren av performancen og kunstsamlingen verdt haugevis av spenn, ble den unge samleren Nils Wogted. Sympatisk nok donerte han alt til Nasjonalmuseet, som forøvrig også stilte som deltakere i spillet. Utstillingen var en del av performancefestivalen Soft City.

Tinging
Lina Viste Grønli
Kunstnerforbundet

Utstillingen i Kunstnerforbundets overlyssal besto av et utvalg verk fra en større presentasjon av Lina Viste Grønlis kunstnerskap som tidligere har funnet sted i Kunsthall Stavanger. Det hele var satt sammen av den respekterte kuratoren Hanne Mugaas og kunstneren selv. Viste Grønlis utstilling tok utgangspunkt i begrepet «tinging». Det er en lettere idiosynkratisk bøyning av substantivet «ting» som hun har lånt av den tyske filosofen Martin Heidegger. Grønlis noe personlige tolkning går ut på at når tingen tinger tiltrekker den seg andre ting. Et begrep som ifølge kunstneren selv beskriver arbeidene godt, fordi det for hennes del ofte handler om ting eller objekter. Disse blir plassert på eller ved hverandre i en slags hierarkisk assemblage og på denne måten skapes noe nytt. Selv om det teoretiske bakteppet til utstillingen kan virke noe tørt for den gemene hop, var utstillingen alt annet. Skulpturene hennes utviste variasjon, materialbevissthet, lekenhet og en estetisk fingerspitzengefühl som imponerte oss. I tillegg opplever vi at Viste Grønli, som mange nordkvinner før henne, har gått litt under radaren her på berget med tanke på hennes store utstillingsaktivitet i utlandet. Denne utstillingen ga et innblikk i et interessant kunstnerskap som vi garantert kommer til å se mer av i tiden fremover.

Photographs
Tom Sandberg
OSL Contemporary

Som i Tidens Kravs tilfelle, ble også dette «den aller siste». Tom Sandberg gikk som kjent bort i februar etter kort tids sykeleie. Sandberg, en slags kunstnernes kunstner og norsk fotopioner i sitt fag, var også særdeles godt likt av alle som møtte ham. Spesielt av unge kunstnere, som han uoppfordret hjalp og samtalte med. Men dette skal ikke være noen nekrolog, men snarere en hyllest! Utstillingen på OSL Contemporary, den siste han fikk anledning til å utvikle i sin omfattende kunstneriske produksjon, var like gjennomført som alltid. Det ble vist motiver og arbeider som har vært gjennomgående i kunstnerskapet hans – en blanding av kjente arbeider og helt nye. Sandberg klarte å gjøre noe de fleste kunstnere vegrer seg for og ytterst få klarer: å få det hverdagslige og helt enkle til å fremstå som subtiliteter, være seg et fly, en naken kropp eller en sølepytt. Alltid uten innslag av det pretensiøse.

Stem på din favoritt!

Årets scenekunst

La Substance But in English
Morten Spångberg
Black Box 
teater

Når du har problemer med å sette ord på det du tenker er den beste løsningen kanskje, som Lykke Li synger: å danse, danse, danse. Det virker som folka på Black Box Teater har forstått såpass, for årets program har vært spekket med forestillinger hvor dans har vært hovedingrediens. Det er mye som har vært bra, men vår nominasjon går til Mårten Spångbergs La Substance But in English. Siden forestillingen ifølge opphavsmannen var en «opplevelse uten egenskaper» og handlet om alt og ingenting, er det naturligvis litt vanskelig å gi en begrunnelse for hvorfor Spångbergs koreografi fortjener nominasjonen. Men vi gjør likevel et forsøk: I dag oppleves altfor mye scenekunst som eviglange, ugjennomtenkte guilt-tripper, hvor selvtilfredse bedrevitere nøyer seg med å utbasunere hvor dobbeltmoralske og kjipe vi oljeavhengige nordmenn er. Spångbergs La Substance But in English hadde ikke noe mål om å vise frem elendigheten, men snarere å «omfavne» kapitalismen, sosiale medier, selfies, smartphones og brands. Resultatet var intet mindre enn en over fire timer lang hyllest til menneskets skaperkraft, og lykkes i å bringe litt etterlengtet overfladiskhet og glede til de tilstedeværende tilskuerne.

Svanhild
Grusomhetens teater

Grusomhetens Teater har tatt på seg den noble oppgaven å levendegjøre den franske teatermannen Antonin Artauds visjoner om et anatomisk teater. Det å gjøre teateret grusomt i artaudsk forstand innebærer, etter hva vi forstår etter å ha pløyd gjennom den franske teatermannens teoretiske manifest, å utarbeide et fysisk scenespråk som er i stand til å ryste ved den falske virkelighetens grunnvoller. I år feirer Grusomhetens Teater 25 år, noe teaterets grunnlegger og kompromissløse leder, Lars Øyno, markerte ved å sette opp Svanhild – et ufullført stykke av ingen ringere enn Henrik Ibsen. Gitt Artauds aversjon mot teksttungt teater, skulle en tro at et slikt prosjekt var dømt til å mislykkes, men den gang ei! Øynos brilliante iscenesettelse av borgerskapets friserte hager og plagede sjeler lykkes på humoristisk, men akk så skremmende, vis å avsløre den underliggende ubehageligheten i borgerskapets kultur. Grusomhetens Teater og deres kompromissløse leder Lars Øyno utviser en type dedikasjon vi sjeldent ser, og tilfører mangelvaren fandenivoldskhet til norsk teater.

Peer Gynt (Peer Gynt snakker ut på Skavlan)
Alexander Mørk Eidem
Nationaltheatret 

I etterkant av Peer Gynt-oppsetninger pleier man, tradisjonen tro, å påpeke at Henrik Ibsens dramatiske dikt er «evig aktuelt». NATT&DAG svikter kanskje når vi nå gjentar denne floskelen når vi herved nominerer Alexander Mørk Eidems Peer Gynt-oppsetning, men faktum er at denne forestillingens omskriving var en av de bedre «aktualiseringene» vi har sett. Mørk Eidems omskriving gjorde Olav Thon til Dovregrubbe i en Dovrehall befolket av rosabloggere, stylister, kongelige oppkomlinger og norske regjeringspolitikere, som alle var enige i at det å være seg selv nok er den beste løsningen. Det var også et brilliant trekk at Skavlan, denne sleskete talkshowverten, som med sin parade av «intime» spørsmål hjelper kjendiser å gjenreise sitt image, ble castet som knappestøper. Men best av alt likte vi at Solveig, Peers kjæreste som tålmodig venter i vinter og vår mens typen er ute på vift, heller enn å være et symbol på evigvarende kjærlighet, til slutt får nok og forlater den selvsentrerte Peer for å ta fatt i sitt eget selvrealiseringsprosjekt a la Nora i Et Dukkehjem. Det var en forrykende fest av en oppsetning!

Stem på din favoritt!

ND-prisen_FB_jpg

Årets arrangement

Norsk-Amerikansk litteraturfestival
4. – 6. september

Hva skjer egentlig over dammen? Noe vi burde få med oss? Noe interessant? Ja, mener Frode Saugestad. Amerikansk samtidslitteratur skjer, men vi får det ikke med oss. Det har han prøvd å gjøre noe med ved å arrangere Norsk-Amerikansk litteraturfestival, gratisfestivalen på Litteraturhuset, som prestisjetunge The Paris Review tidligere har viet 39 sider til.

Saugestad selv fungerer som en velkledd diktator-skikkelse under mesteparten av foredragene, til tross for at hans gjentatte mantra «state your name, and who you are; ask a question, don’t lecture» ble utfordret av både Litteraturhusets faste kulturkjerringer og -gubber, samt en meget energisk og (tilsynelatende) alltid tilstedeværende Blake Bailey, til vanlig kjent som biografen til Philip Roth og Richard Yeates.

Mest imponerende er det likevel at Saugestad for tredje året på rad har fått noen av verdens mest prominente og toneangivende kritikere og skribenter til å komme til et gratisarrangement i Lille Norge™. Programmet inneholdt i tillegg norske navn som Linn Ullmann, Knausgård, Aslak Nore og Per Petterson. Noe for enhver smak, med andre ord. Dessverre ble ikke festivalen avsluttet som i fjor, da litteraturkritiker og Keith Moon-lookalike James Wood spilte trommer i en litteratur-musikalsk supergruppe bestående av Knut Schreiner, Torgny Amdam og Ando Woltmann på Last Train. Kanskje til neste år?

Oslo Art Weekend
23. – 25. mai

For andre året på rad gikk en hel haug med gallerier og visningssteder sammen, pro bono, om å arrangere Oslo Art Weekend. Årets line-up inkluderte alt fra institusjoner som Kunstnernes Hus, Henie Onstad og Astrup Fearnley til kunstnerdrevne steder som 1857, Tidens Krav og Diorama. Ideen var den samme: én helg med konkurrerende utstillinger i galleriene, for å skape oppmerksomhet rundt kunstscenen her i byen. Toneangivende kritikere og redaktører ble invitert til å få et førstehåndsinntrykk av Oslo, en by internasjonale kunstpresse ikke plumper innom så ofte. Dette er det selvsagt geografiske årsaker til, for alle er enige om at det skjer mye spennende her. Til sammen åpnet 23 visningssteder dørene, og utstyrt med en racersykkel og det offisielle programkartet, var det ikke umulig for den hyperaktive kunstkonsument å rekke innom alt. Oslo Art Weekend nytes dog best uten hastverk. Det sier vi ikke bare fordi vi hater sånne urbane racersykler, men fordi det ble stilt ut så mye bra under Oslo Art Weekend som fortjente ens fulle oppmerksomhet. Dessuten var det viktig å ikke slite seg ut før den forrykende avslutningsfesten, som vi (i habilitetens navn) må nevne at NATT&DAG i år var med på å arrangere.

Off The Page
25. januar

Off The Page er musikkfestivalenes svar på John Cage-stykket «4’33», altså en musikkfestival uten musikk. Quiet is the new loud? Nei, dette har heldigvis ingenting med Erlend Øye å gjøre. Off The Page startet i London som en live-versjon av musikkmagasinet
The Wire, og ble bragt til Norge og Kunstnernes hus av nyMusikk-leder Anne Hilde Neset, som var med å starte opp festivalen i London.  Off The Page, som The Wire, kunne fort blitt noe for de spesielt lydinteresserte, men festivalens styrke ligger at den klarte å gjøre det relativt smale tilgjengelig og interessant. Man trenger ikke være bevandret innen jazz og gammel avantgarde for å sette pris på at David Attenboroughs lydmann spiller av noiseopptak fra inni en sebramage som blir spist av gribber. Eller at Tim Lawrence, professor i kulturstudier ved University of East London, holder foredrag om politiske understrømmer i disco-scenen på 70-tallet. Høydepunktet var likevel vår egen Karin Krog i samtale med The Wire-journalist Tony Herrington. Publikum ble blåst i bakken av jazzlegendens briljans, og markerte starten på det som må sies å være en pågående Krog-revival.Med en så gjennomført debut er vi trygge på at Off The Page kommer til å bli minst like interessant og viktig i fremtiden. Det nest beste med musikk er jo tross alt å snakke om det.

Stem på din favoritt!

Årets konsert

Beglomeg
Last Train
5. august

Gulltights og sølvhjelm, kjoler og skinnhansker, trompet og trutmunn. Artige kostymer er som regel en uting, men i Beglomeg-universet omfavnes og dyrkes u-prefikset. Septetten fra «homohælvete» kler og ter seg som de vil, og du kan ikke annet enn å godta det. Hvertfall ikke når den musikalske grunnmuren de bygger galehuset på er så stødig som den er. Det visuelle aspektet er åpenbart, musikalsk er Beglomeg verre å få has på. Hva er dette sammensurium av lyd? «Vi liker Prodigy og Piero Umiliani. Laser og Jack Costanzo» skriver de, som for å konstatere at Beglomeg bør oppleves, ikke beskrives. Foreløpig har de bare gitt ut et par singler, men bandet har for lengst kultstatus live. Vi kunne nominert alle Beglomeg-konsertene fra 2014, men på Last Train under Øya lå forholdene spesielt til rette: trangt, svett og sent. Den kjolekledde trompetisten Ingrid ålet den blankpolerte issen sin sensuelt gjennom publikum, mens den autoritære frontskikkelsen Herr R. skrek av galskap. Beglomeg på kloss hold oppleves med skrekkblandet fryd, litt som å sitte på første rad på sirkus. Man er redd for å bli tatt med ut i manesjen, men egentlig vil man bare hengi seg totalt til galskapen.

Vilde Tuv
Kampen Bistro
9. januar

Enmannsorkesteret Vilde Tuv hadde lenge – som enmannsorkestre flest – gata som sin scene. Etterhvert har imidlertid flere og flere fått øyne og ører opp for Bergens best bevarte hemmelighet, og i sommer satt Tuv – utstyrt med gitar og basstromme – på landets største festivalscener. Og Tuv kan sjarmere et stort festivalpublikum, men det er intime settinger som yter det skjøre lydbildet mest rettferdighet. Derfor er det også konserten på Kampen Bistro tidlig i januar vi husker best fra Vilde Tuv- og konsertåret 2014. Ved å fylle det lille lokalet til randen klemte Vilde Tuv oss så hardt sammen at vi glemte alle andre enn midtpunktet med de påstått varme armene, akkurat slik hun ber om i «Mine Armer». Den lavmælte, nærmest spake musikken krever total oppmerksomhet, og Tuv holdt oss som hypnotiserte fanger i sitt sjarmerende naive univers fra første til siste tone. Det var «skjønt», som bergenseren Tuv kunne sagt det, mens hun nok en gang beviste seg som landets eneste interessante singer/songwriter.

Nils Bech
Parkteatret
8. november

«Venn ju si hav ai pefårm ån steige, du ju fil, du ju fil de seim scheim ess ai fil?» Det er en skamfull Nils Bech, med sin umiskjennelige engelske aksent, som lurer. Parkteatret var utsolgt, og Bech hadde kommet fire låter ut i sitt ferske tredjealbum, til «Shame». Vi følte ingen skam, Nils! Tvert imot ble vi stolte av å se deg blottlegge egen usikkerhet på nydeligste vis (ved å rive et eksemplar av magasinet D2 – det med deg på forsiden – i to). Bech behersker kombinasjonen performance/konsert som få andre. Han virrer rundt i ubesluttsom samtidsdans, men det blir aldri corny. Han er høyt og lavt, opp trappen og ned på gulvet, men alltid til stede. Et øyeblikk savnet vi planten – stengelen – Bech pleide å danse med på scenen, men glemte den raskt da Bech tok av seg buksene, og tredde dem Cabaret-aktig over hodet. Fortsatt ingen antydning til skam! Mannen fra bygda kjent for verdens største hoppbakke tok sats og landet trygt med stoltheten i behold. Selv om nedslaget nok sokner mer til Oslo enn Telemark, både i stil og appell.

Stem på din favoritt!

 

SE OGSÅ: Her er de nominerte til Bergenprisen, Trondheimprisen og Stavangerprisen.

 

Osloprisen_Flyer

 

The post Stem frem dine favoritter: Osloprisen 2014 appeared first on NATT&DAG.

Stem frem dine favoritter: Trondheimprisen 2014

$
0
0

Trondheimprisen går av stabelen på Blæst den 24. januar! De nominerte er klare, og vi trenger din hjelp for å finne de beste artistene, klubbene, utestedene, bøkene, filmene, stemmene, festivalene, restaurantene, kunstnerne og sceneoppsetningene, samt vinneren av den gjeveste prisen av dem alle, Årets Navn, for lang og tro tjeneste. Les mer om de nominerte og stem nedenfor!

Stem på dine favoritter her!

Og meld deg på facebook-arrangementet for Trondheimprisen på Blæst her.

Årets skive

Store P – Regnmannen
Dark Times – Give
Nils Bech – One Year

Årets film

Natt til 17.
Mot naturen
Blind

Årets stemme

Oda Faremo Lindholm
Hege Grostad
Gatejuristen

Årets bok

Rune Christiansen – Ensomheten i Lydia Ernemans liv
Lars Petter Sveen – Guds barn
Anna Kleiva – Vårar seinare

Les mer om de nominerte til Årets stemme, årets film, årets skive og årets bok her. 

trondheim_ND-prisen_FB4

Årets navn

Studentmediene i Trondheim
SM_logo
Studentmediene i Trondheim har kommet seg helskinnet gjennom sitt første kalenderår som landets eneste mediehus drevet av studenter. Avisen Under Dusken, Radio Revolt og Student-TV har hatt lite med hverandre å gjøre, men framstår nå som et velsmurt, kollektivt mediemaskineri. Her er rom for både trauste nyhetssaker om AtBs seneste tilkortkommelser – nærmere bestemt linje 9 og 5 til Dragvoll – og det smaleste av det smale av nisjeprogrammer, som Radio Revolts støymusikkprogram Pling Panzerplong. At alt er basert på frivillig innsats fra medlemmene (alle 250 av dem), er heller ikke dårlig. I tillegg feiret både Under Dusken og Radio Revolt jubileum i år, henholdsvis som 100- og 30-åring. I en tid der dårlig økonomi gjennomsyrer flere av våre største medier og kveler bokanmeldelser og skaper rom for spekulativ reklame som såkalt innholdsmarkedsføring, representerer studentmediene et hederlig unntak. Vi gratulerer!

Jens Olav Dankertsen
jensolavdankertsen
Jens Olav Dankertsen er innehaver og grunnlegger av jeanssjappa Livid Jeans – Norges eneste jeansfabrikk. I 2010 brukte han alle sparepengene sine på å realisere prosjektet, og siden gjennombruddet i 2012 har Dankertsen designet og sydd bukser for hånd, til glede for en stadig voksende kundekrets. I tillegg til å ta ansvar for å kle opp Trondheims befolkning i den råeste denim og presentere et miljøvennlig alternativ til kjedene, er Livid Jeans et eksempel på at det ikke bare er kjøpesentre som kan overleve i Midtbyen. Livid Jeans representerer et alternativ som er så langt fra masseproduksjon man kan komme i dag, men som samtidig er næringsnyttig. Her legger vi gjerne igjen noen ekstra slanter for godt håndverk. Denimen, som kommer fra Nord-Amerika og Japan, er premium selvage og utstyret den sys med er fra en annen tidsalder. Her er det old school craftsmanship som gjelder, eller som Dankertsen selv har uttalt til NATT&DAG: – Jeg vil lage et produkt som ikke er fabrikkert for å nå flest mulig folk, men som er laget for å fortelle en historie.

Feminalen
feminalenMusikkfestivalen Feminalen ble arrangert for første gang i år, uten at det ble gått stille i dørene av den grunn. Festivalen fokuserer på å gi mer spillerom til kvinnelige artister, og fylte Rockheim i to dager med konserter og faglige diskusjoner om kjønn, musikk og hva førstnevnte har å si for sistnevnte. Ida Maria, Frk. Fryd, Razika, Thea Hjelmeland, Sandra Kolstad og KUUK sto på scenen, og festivalens initiativtakere hadde fått blant andre Trine Aandahl til å debattere musikkjournalistikk og Madeleine Schultz til å snakke om seksuelle uttrykk i musikk. Alt med godt – for ikke å snakke om kjønnsdelt – oppmøte av publikum. Det kan se ut som at Feminalen har greid kunststykket å samle Trondheims jenter og gutter for å diskutere feminisme på konstruktivt vis: Med en øl i hånda og god musikk fra scenen. Ifølge jungeltelegrafen kan det være det er gode muligheter for reprise neste år. Det støttes i alle fall fra denne kanten.

Stem på din favoritt!

Årets utested

Moskus
Tryggvasons gate 5

Den godlune baren Moskus i Olav Tryggvasons gate har i løpet av sine litt over to leveår gitt et fullverdig alternativ til basstunge klubbkonsepter seine lørdagskvelder i Trondheim by. Her er det lav strobelysfaktor, men desto høyere faktor av godt brygg, drinker med klasse (har du sett spritsamlinga til Moskus, eller?) og konserter med én fot i rocken og én i amerikansk køntri. Moskus tar jobben seriøst, og det er tydelig at godt håndverk har bidratt til å bygge en Moskus-tradisjon. I løpet av året har både lokale helter som Spidergawd og Sugarfoot, samt internasjonale navn som Scott H. Biram og Patrick Sweany, avlagt baren en visitt, og lokalene har en naturlig tilhørighet til Teaterhuset Avant Garden i etasjen over.

Brukbar/Supa
TMV Kaia 17

Nå som BrukBar/Supa på Leütenhaven er historie, ser vi oss nødt til å leve på minnene av det som var Midtbyens trofaste klubb-bauta, vannhull og generelle kosested. Alt skjedde veldig fort da nærpøbben i Repslagerveita bestemte seg for å rømme lokalene og inngå partnerskap med Blæst på TMV-kaia, og vi ser tilbake på et år fullspekket av events. I løpet av året har baren huset alt fra Leütenfest, Just Blaze, Klubb- og PrePstereo, Evian Christ og en rekke klubbkonsepter. I tillegg til å ha vært byens feteste klubb om natta har de vært et godt restaurant- og kaféalternativ om dagen – en uslåelig kombinasjon. Koalisjonen mellom Blæst og BrukBar er nå et faktum. Med visjonen om å kunne tilby kulturelle innslag i form av konserter, klubbkonsepter og forestillinger hver bidige dag i uka er det mye som tyder på at utestedet på TMV-kaia har satt seg mål å strekke seg etter, og vi er spente på hva BrukBlæst kommer til å servere oss annet enn gourmetpølser i året som kommer.

Antikvariatet
Nedre Bakklandet 4

Antikvariatet stakk av med prisen for beste utested i 2012, og nå er de pinadø nominert igjen! Inntil for noen år siden var det Rabarbra Pub og Kaffebar som fylte trebryggelokalene nede ved Lykkens portal. Navneendringen til Antikvariatet markerte starten på et nytt utelivseventyr i Trondheim, hvor man i rustikke og hjemmekoselige lokaler kan drikke lokal- og importøl hver bidige dag i uka, og underholdes i samme slengen. Med faste konsepter som quiz, karaoketirsdag, stand up, improteater og konserter flere ganger i uka har man ingen unnskyldning til å henge med leppa og klage over at det skjer lite i Trondheim. Den siste tiden har vært preget av at Antikvariatet har steppa up mat-gamet, og det kan virke som om Bakklandets perle nå også tilnærmer seg et gastropub-image.

Stem på din favoritt!

 

Årets klubbkonsept

Snapncrackle
Har du noen gang spist godteriet Snap and Crackle? Det av og til seige, av og til steinharde godteriet med den brusende, deilige kjernen? Beskrivelsen passer like godt til Even Suseg og Stian Ulveraker Haugers klubbkonsept SNAPNCRACKLE, et musikalsk utspring av IL?-kollektivet (aka Ilamunati) og miljøet rundt Raw Juice. Når gutta skal beskrive seg selv på Facebook-siden sin skriver de bare «BASS», noe som har vist seg å være beskrivende nok etter en hel del omganger med klubbkvelder på BrukBar i løpet av de siste årene. SnapnCrackle har gått fra å omfavne jersey club- og trapbølgen til å trykke det meste av frisk, beatbasert klubbmusikk til bassbrystet, og det har hele veien vært fengende, dansbar musikk som har vært hovedfokuset, noe de kan høste fruktene av. Tospannet har blant annet varmet opp for Evian Christ, Sinjin Hawke, Dillon Francis og Trippy Turtle, og skaper fest ved hver anledning!

Lesbian Tendencies
Tete Lidbom aka Theo Farris og Svein Erik Ihlen aka Fella er allerede fast inventar på Diskoteket, både på plakaten og som en del av klientellet. Av og til inntar de DJ-podiet under navnet Lesbian Tendencies, og da sparker det virkelig i anlegget på Disko’n. Taktilitet og håndverk står i fokus når Lesbian Tendencies gjør det til sitt ansvar å få gamle hunder til å danse: Fella snurrer vinylskiver akkompagnert av at Farris trakterer en gammal Yamaha-trommemaskin. Showfaktoren er høy, og underholdningsverdien stiger i takt med serotoninnivået når disko, techno og house flyter ut av høyttalerne.

Frekk + freidig
Frekk + freidig = seksuelt ladet dansemusikk. Kan det feile? Neppe. Klubbkonseptet er det Marie «comme ci comme ça» Komissar gjør på fritiden sin. Det vil si, når hun ikke preiker mellom RnB-hits på P3-eteren eller deler DJ-bås med Idol-Margaret. Frekk + Freidig er hip hop og RnB med et sleazy tilsnitt, hvor målet er å seksualisere dansegulvet med beats og ligge-framprovoserende bangers. Musikken er tilsynelatende så fengende at Diskoteket etter sigende er nødt til å handle inn nye ølglass etter hver Frekkaskveld på grunn av tilskuernes elleville dansing. Hindrer det dansekåte trøndere i å gå ned i dype knebøy til klubbconnoisseuren Komissars beats? Selvsagt ikke. Twerk it like you mean it!

Stem på din favoritt!

trondheim_ND-prisen_FB4

Årets restaurant

Sot Bar & Burger
TMV-kaia 3

På få måneder har Sot etablert seg som Solsiden-rekkas definitive burgersted. Godt kjøtt, ujålete meny og et konsept som er «rett på sak». Også kullgrillen holder hva restauranten lover, og kjøttet får dermed akkurat passe hint av bål. Utvalget av både godt lokalt og fjernbrygget øl – den rustikke burgerens perfekte smakscompadre– trekker heller ikke ned. I en tid der interessen for lokalprodusert mat og øl kan vippe over i tilgjort snobbete tapaskonsepter og overpriset pilsner, er Sot Bar & Burger ikke bare østbyens, men også en av Trondheims hotspots for en matopplevelse uten dilldall og overdreven etikette.

Una Pizzeria e Bar
Beddingen 14

Da man skulle tro at det siste Trondheim trengte var enda en restaurant med italienskklingende navn og pizza og pasta på menyen, dukket Una Pizzeria e Bar opp. Der majoriteten av slike restauranter preges av boksemat-topping, mistenkelig mange oppføringer på menyen og et rødvinsutvalg i krisetilstand, er Unas meny uten de vanlige skrivefeilene, pizzaen kommer fra en sentralt plassert steinovn og kelnernes vinkunnskaper er overbevisende. I tillegg fremstår det industriaktige lokalet – når det er tettpakket, noe det ofte er – som et virkelig italiensk sted. Det er både hjemmekoselig og sjarmerende med basilikumplanter plassert rundt omkring i vinduene og at kjøkkenet er en integrert del av rommet, noe som gir innsyn i matlagingen. Si, grazie!

To Rom og Kjøkken
Carl Johans gate 5

Om man spør seg frem for å finne «byens beste restaurant», er det ikke rent sjelden at To Rom og Kjøkken blir nevnt. Dette er stedet for markeringer. Personalet er observant og kunnskapsrikt, maten sesongsinnrettet og velkomponert i lune lokaler. Om man er av den oppfatning at slikt avstedkommer regninger i femsifret klasse og forventninger om stivpyntet kleskode, tar man feil: Dette også et sted for mindre eksklusive evenementer. Det er selvfølgelig mulig å bestille viner fra 1940-tallet på To Rom, men følelsen av å bli tatt godt vare på innenfor en casual ramme er en betydningsfull sjarmfaktor. Så lenge en restaurant har en velbegrunnet god selvtillit, trenger man tross alt ikke mer staffasje enn nødvendig: Så lenge man har nok matkunnskap, er rett og slett to rom og et kjøkken alt man trenger for å overbevise.

Stem på din favoritt!

 

Årets kunst

Retrospektiv
Jens Johannessen
Trondheim Kunstmuseum

Karriereoppsummerende retrospektiv kan i verste fall oppleves som gufs fra fortiden og i beste fall som maktdemonstrasjoner. I tilfellet den midtnorske maleren og billedkunstneren Jens Johannessen er vi definitivt i sistnevnte kategori når det gjelder utstillingen på Trondheim Kunstmuseum, som sammenfalt med at Johannessens ble 80 år. Å kalle denne egenrådige bautaen i norsk kunstliv for midtnorsk er i seg selv et begrensende utsagn. Dette kunstnervirket, som spenner tilbake til det sene 1950-tall, viser med all mulig tydelighet hvorfor Johannessen er regnet for å være en av landets viktigste malere i etterkrigstiden. Hengingen er stram, uten å være bundet opp til en for streng kronologi, noe som gir utstillingen en mulighet til å kommunisere på tvers av tiårene. Dette retrospektet har vært varslet lenge, og det var derfor svært gledelig å kunne fastslå at den stod til det massive forventningspresset.

White nights
Jordi Colomer
RAKE

Etter tre år i Elgesetergate plasserte RAKE visningsrommet sitt på et lasteplan og flyttet til pirområdet. Avslutningsprosjektet i Elgesetergate foregikk i et parkeringshus like ved, og var et samarbeidsprosjekt med den anerkjente spanske kunstneren Jordi Colomer. De konkrete videoverkene fungerte ypperlig i den industritunge arkitekturen, og kunstner og arrangør utfylte hverandre på et effektivt og treffende vis. Utover dette er det imponerende hvordan det viser at RAKE som prosjekt nok en gang utøver handlekraft og har en særlig vilje til kunstneriske aksjoner. Slik har de, også i 2014, posisjonert seg selv som en av regionens markante sosialpolitiske stemmer – med kunst og arkitektur som talerør.

Meta.Morf 2014 – Lost in Transition
Ulike lokasjoner

Norges ledende biennale for kunst og teknologi ble i vår arrangert på flere av byens visningsrom, og omfattet en rekke konserter, talks og seminarer. Det er i det hele tatt mange aspekter ved dette arrangementet (det tredje i rekken) som imponerer: Utvalget av kunstnere er fyldig, internasjonalt og har stor spennvidde i budskap og praksis; seminarene og konsertene fremstår som godt forberedte og solid gjennomførte; formidlingen oppleves som kunnskapsrik og bedre formulert enn de foregående årene, og presentasjonen er konsekvent og nøyaktig. Der de foregående to biennalene hadde sine skjønnhetsfeil, er det tydelig at den tredje tapningen av dette arrangementet lærer av sine feil fra gang til gang, og dette begynner nå likne ikke bare en av regionens mest betydningsfulle kunstarrangementer, men en av landets mest interessante kunstfaglige hendelser.

Stem på din favoritt!

 

Årets scenekunst

HOODS
Regi: Ingrid Fiksdal
Bastardfestivalen

I forestillingen BAND lyktes Ingrid Fiksdal i å hensette publikum i en meditativ tilstand få av oss er forunt i dagliglivet, distraherte som vi er av bybildets mange synsinntrykk og Internett på telefonen. Det i seg selv er verdt en nominasjon, men den egentlige grunnen til at Fiksdal nomineres er den merksnodige og dypt forstyrrende forestillingen HOODS. Her ble publikum ikledd fantastiske, fargerike drakter og sendt inn i et psykedelisk, mørkt skoglandskap. Nokså idyllisk, men det viser seg at naturen er en lunefull bitch. Godt hjulpet av Camilla Vatne Baratt-Dues musikk, transformeres rommet til en marerittaktig skog hvor skumle kreaturer plutselig stiger ut av mørket og friker deg fullstendig ut. Du husket kanskje på dette tidspunktet at det var «greit å forlate forestillingen dersom man fikk behov for det», men du er såpass desorientert at du aldri ville finne utgangen, og nøyer deg med å krøke deg sammen i håp om at det hele er over før du tisser i buksa. Slike opplevelser er sjelden kost, og Fiksdal nomineres for å ha skapt en av årets mest intense forestillinger.

Når vi døde våkner
Regi: Tyra Tønnesen og Bård Lie Thorbjørnsen
Trøndelag Teater

Da Trøndelag Teater i høst satte opp Henrik Ibsens Når vi døde våkner, utbrøt mange publikummere i etterkant at dette var en sterk og/eller mektig forestilling. For en gang skyld må NATT&DAG si seg enig i den slags respons. Stykket er det siste Ibsen skrev, og mange mener at det er hans mest selvbiografiske. Hovedpersonen er en eldre, verdenskjent billedhugger som har oppgitt alle sine plagsomme kunstneriske bestrebelser, til fordel for et bekymringsløst liv sammen med sin yngre, livsglade kone. Men livets glade dager viser seg å være vanskelige å leve for denne kunstnerisk anlagte herremannen, noe han for alvor innser da han på et spaopphold møter sin gamle muse Irene, som på sin side har gått fra forstanden fordi deres forhold aldri ble fullbyrdet. De bestemmer seg for å dra opp på et fjell for å gjennomføre akten, men slynges ned fra den høyeste topp av et snøskred som mest sannsynlig er utløst av den forsmådde konens ville jubelrop nede fra dalen: «Jeg er fri! Jeg er fri! Mitt fangenskaps liv er forbi!». Regissør Tyra Tønnesen og scenograf Bård Lie Thorbjørnsen hadde fortjent en kunstnerisk siesta etter å ha vunnet hver sin Heddapris, men siden de begge valgte å smelle til nok en gang belønner NATT&DAG dem for innsatsen med en nominasjon.

Jeg satt på en stein og så ut over «havet»
Regi: Magnus Myhr
Teaterhuset Avant Garden

Magnus Myhr nomineres for soloprosjektet Jeg satt på en stein og så ut over «havet», som hadde premiere på Teaterhuset Avant Garden i høst. Forestillingen handler om å vokse opp som homofil i Klæbu. Myhr har muligens latt seg inspirere av Lena Dunhams påstand (og resirkulering av en av feministbevegelsens mest berømte paroler) om at det private er politisk, og skildrer på underholdende vis sine forsøk på å passe inn ved å undertrykke og skjule sin seksuelle legning. Men Jeg satt på en stein og så ut over «havet» var heldigvis ikke en forestilling som gikk inn for å være politisk opplysningsteater om hvor sneversynte bygdefolk er/var. Mest av alt var den en fin og intim skildring av ungdomslengsel, og ønsket om å komme seg vekk hjemmefra og se hva som kan skje der ute. Dette ble best illustrert da Myhr, ikledd havfruedrakt, fremførte den skjellsettende linjen: «Undres så ofte / om kanskje det er / mer i livet / enn det jeg har her», fra Disneys Den Lille Havfruen.

Stem på din favoritt!

trondheim_ND-prisen_FB4

Årets arrangement

Trondheim Dokumentarfestival
10. – 15. november

Da Trondheim Dokumentarfestival gikk av stabelen i år fikk vi se en filmfestival som har gjennomgått en modningsprosess siden den ble arrangert for første gang i 2009. Utviklingskurven har vært bratt, og festivalens særpreg ligger i balansen mellom godt håndtverk, sterke historier og god underholdning. Et allsidig program bestående av både film, foto, og foredrag av dyktige formidlere som er verdensledende i sitt felt ble servert over festivalens fem dager,  har gjorde den til et helstøpt, underholdende og interessant arrangement. Dokkhuset og kinoene i byen har vært arena for festivalen, og med den gode historien som hjørnestein har festivalen funnet en verdig nisje. I tillegg har Dokkhuset vært ypperlig som knutepunkt, da den har en fin funksjon som foredrags- og framvisningsarena, og evner å sette et fint punktum for hver festivalaften ved åpne for å gi det sosiale ekstra spillerom. 

Leutenfest
21. – 22. mars

Med hashtaggen #hvaerleutenfest skapte festivalen Leutenfest blest rundt arrangementet lenge før de avklarte hva pokker Leutenfest var. Festivalen har føttene godt plantet i elektronika- og hip hop-universet, og befinner seg i grenseland mellom tilgjengelig og utilgjengelig. Med blant annet Peanut Butter Wolf, Feadz, Homeboy Sandman, Rytmeklubben og Ralph Myerz & the Kosmik Diamondz på plakaten, transformerte Leutenfest BrukBar, Supa og Byscenen om til en treetasjers klubb i mars, hvor musikk-kjennere så vel som danse- og basskåte omgikk hverandre i det som etter hvert ble en folkefest. Arrangørene TEV (Trondheim Elektroverksted) har gått i bresjen for å framheve og øke bevissthet rundt kvalitetsmusikk i en årrekke, og med Leutenfest som årets flaggskip-event er vi skjenket et gyldig vitnesbyrd om hva kollektivet kan utrette.

Jabb
Diskusjonsforumet Jabb er inspirert av det portugisiske konseptet Conversas, som arrangeres en gang i uka i Lisboa. Etter denne modellen har Jabb skissert sin versjon av forumet, hvor, kort fortalt, kloke folk prater om kloke ting ei litta, klok halvtime.Enkeltpersoner får snakke om noe de interesserer seg for eller et felt de har kompetanse i, og på den proverbiale såpeboksen har blant annet tema som festivalvirksomhet, kormiljøet på Sunnmøre, folkeopplysning om psykopati og voksenleirskolen Underleir blitt jabbet løst og fast om. Jabbs finesse ligger i den uformelle tonen og den bakoverlente approachen til foredrag, hvor temaene hver kveld har en variert og bred spennvidde. Tidligere tilholdssted Bakklandet Sløyd har blitt til klesbutikken SEAMS, men Jabb har funnet husly hos det kreative kontorfellesskapet DIGS for lun jabbing i fremtiden.

Stem på din favoritt!

Årets konsert

Shitrich
Pstereo

Har Shitrich aka Andy Anderson gjort rusrap stuereint? Nja, om han har gjort amfetamin og MDMA direkte reint er ikke en diskusjon vi vil ta nå, men som soloartist er han definitivt det friskeste tilskuddet i norsk rap på mange år. Oppturen startet i det små og køddete med supporterlåta «Bombefly» som gikk rett i strupen på Molde FK, og terskelen ble hevet da han og kumpanene i Bølgemaskin ga ut boom-bap-EP-en Bølgemaskin EP på nyåret. Da produsentene i Kvamkollektivet sto for beat-bakteppet på Shitrichs fullengdeskive Makka Nykinen var vi sikre på at den strukturerte ordsmeden med den nasale stemmen kom til å legge Norge for sine føtter, og jommen fikk vi ikke rett! Som innstepper for Action Bronson gjorde Shitrich reint bord fra start til slutt på Pstereo-plena, og med Kvamkollektivet i ryggen og Ben Baller ved sin side ble Shitrich for alvor kanonisert som Midt-Norges rap-redningsmann. Så får vi bare håpe at Snaustrindas store sønn ikke bikker under på samme måte som Bromstad Billionaires.

Broen
Trondheim Calling

Brent bro skyr ilden – eller? Den gemene hop har sittet klistret til iddiotkassa og bivånet sesong etter sesong av den dansksvenske TV-serien Broen, men de musikkorienterte har opplevd Broen hvor de hører hjemme: på scenen! Konserten med bandet i Bakke Kirke under Trondheim Calling ligger friskt i minnet, og med sin vindskeive og eklektiske indietilnærming til slampoesi og surf (og en gedigen tuba som penetrerer lydbildet) fikk de publikum både aktivisert og engasjert fra scenekanten. I fakkings gulldrakter, noe vi fremdeles har vanskelig for å ta stilling til. For øvrig er ikke Broen akkurat glam: Her er tunga plassert beint i kinnet, hvor poetisk politisering av musikken veier tungt. Kombinasjonen av bass, gitar, synth, tuba og piano utgjør konstellasjonen, som av og til kan minne om en miks av The Drums og Razika.

Rytmeklubben
Pstereo

Beataficionadoene i musikkollektivet Rytmeklubben fortjener honnør for sin innsats for å øke bevisstheten rundt temaet God Musikk™ med klubbkonseptet Rytmeklubbing, men mest honnør fortjener produsentkollektivet for godlyden har laget de siste årene. Under aliasene Angora, Hi Tom, DJ Karaoke og Torjus, lager og remixer gutta musikk i spretten jersey club-stil. På scenen står de som perler på en snor, og den fremoverlente gladgutt-stemninga kollektivet utbasunerer live smitter over på publikum hurtigere enn ebola i Vest-Afrika. I sommer slapp de feelgood-singelen «Seen», som har fått timesvis av spilletid på nasjonal radio. Nå er vi sultne etter mer!

Stem på din favoritt!

SE OGSÅ: Her er de nominerte til Bergenprisen, Osloprisen og Stavangerprisen.

 

trondheimprisen_Flyer4

 

 

The post Stem frem dine favoritter: Trondheimprisen 2014 appeared first on NATT&DAG.

Stem frem dine favoritter: Stavangerprisen 2014

$
0
0

Stavangerprisen går av stabelen på Checkpoint Charlie den 24. januar! De nominerte er klare, og vi trenger din hjelp for å finne de beste artistene, klubbene, utestedene, bøkene, filmene, stemmene, festivalene, restaurantene, kunstnerne og sceneoppsetningene, samt vinneren av den gjeveste prisen av dem alle, Årets Navn, for lang og tro tjeneste. Les mer om de nominerte og stem nedenfor!

Stem på dine favoritter her!

Og meld deg på facebook-arrangementet for Stavangerprisen på Checkpoint Charlie her.

Årets skive

Store P – Regnmannen
Dark Times – Give
Nils Bech – One Year

Årets film

Natt til 17.
Mot naturen
Blind

Årets stemme

Oda Faremo Lindholm
Hege Grostad
Gatejuristen

Årets bok

Rune Christiansen – Ensomheten i Lydia Ernemans liv
Lars Petter Sveen – Guds barn
Anna Kleiva – Vårar seinare

Les mer om de nominerte til Årets stemme, årets film, årets skive og årets bok her

stavanger-prisen_FB3

Årets navn

Hanne Mugaas
mugaas
Lederen for Kunsthall Stavanger har gått gjennom et år med mye oppmerksomhet og kjeft. Det omstridte salget av den populære Barbara Hepworth-skulpturen, som hadde stått på tomten i årevis, fikk bred presseoppmerksomhet. Kunstfeltet hadde sterke meninger, både for og i mot, og saken endte i rettsvesenet. Resultatet ble likevel at Kunsthallen fikk lov til å selge skulpturen, og oppnådde en svært god pris på Christie’s-auksjonen. 43 millioner kroner er mye penger for en blakk kunsthall, men prisen var også en rekke brente broer til norske kunstnere og institusjoner. Samtidig som dette har pågått har Mugaas fortsatt utviklingen av kunsthallen, og bydd på en rekke utstillinger med kunstnere i verdensklasse, fra feministisk tilbakeblikk til Paul McCarthys groteskheter. Best av alt var kanskje Torbjørn Rødlands eminente fotografier som ble presentert som årets ONS-utstilling. I tillegg til de stadig skiftende småutstillingene og filmvisningene har Mugaas markert seg som en av de sterkeste stemmene på den regionale kunstscenen, og gjort Stavanger til en mer interessant kunstby.

Frk. Fryd
frkfryd
Alle som har gått på rockekonserter i Stavanger de siste årene kjenner til Frk. Fryd. Derfor er det litt snodig å tenke på at debututgivelsen deres først kom i år. De har liksom alltid vært der. Når et band begynner å vise seg frem så tidlig som Frk. Fryd, er det lett for at førsteinntrykket skal sette seg fast, og at det blir vanskelig å bedømme utvikling og endring. Det har blitt mange konserter på Checkpoint, og det skiftende låtmaterialet har utviklet seg i takt med jentenes alder og musikalske utvikling. I år har Frk. Fryd virkelig vist at de har tatt steget fra å være et oppvarmingsband for lokale helter til å selv innta hovedrollen. Enten det var den energiske og fengende «Blod & Honning» eller drivende «Skyene» har bandet gått fra å være lokale til å bli nasjonale. Ikke uventet har jentene også blitt nominert til årets nykommer av P3, som eneste rockeband. Vi gleder oss til å se hva Frk. Fryd gjør i 2015, og med et så solid år tror vi på en travel festivalsommer og enda flere profilerte jobber landet rundt.

Fredrik S. Hana
fredrikhana
Hana har etablert seg som en filmskaper å regne med, blant annet ved å lage populære musikkvideoer for metalbandet Kvelertak og blodige horrorkortfilmer som har fått internasjonal oppmerksomhet. For de lokale var nok Mjød-videoen for Kvelertak den første gangen vi virkelig stiftet bekjentskap med Hanas mørke univers; et univers han ga oss et herlig mørkt kakestykke fra i kortfilmen Angst, Piss & Drid. Hana var også å se foran kamera i den prisvinnende filmen Eventyrland. Nylig ble Hana kåret til Årets filmnavn 2014 av Filmkraft Rogaland, og vant med det et arbeidsstipend på 30 000 kroner. Med små budsjetter og stor innsatsvilje har han vist at det går an å arbeide lokalt og oppnå internasjonale resultater. Tidligere i år vant han Méliés d’Argent på den spanske filmfestivalen Sitges, og vant i fjor Fantastic Fests 2013 Short Fuse Program, omtalt som USAs største sjangerfilm-festival. Seks av kortfilmene hans har også blitt tatt ut til Kortfilmfestivalen i Grimstad. Med bruk av hovedsaklig lokale skuespillere, lokasjoner og crew har Hana etablert seg som en av våre mest spennende filmtalenter.

Stem på din favoritt!

 

Årets Utested

Gnu
Nedre Strandgate 23

Etter litt oppfrisking og utvidelse i utvalget er Gnu fortsatt den beste plassen å drikke på kaien. Ellers er det meste som før: På Gnu er er det høyt under taket, men ingen grunn til å oppføre seg som en idiot. Betjeningen har ikke noe imot å fortelle deg hvordan du bør oppføre deg – og du får bare én advarsel. Gnu er en avslappet plass, hvor det faste klientellet har hakket lavere puls enn kompisgjengene som ikke vet hvilke andre steder de kan gå. Går du på Gnu går du gjerne dit ofte, og stamgjestfaktoren er høy. Er du tidlig ute rekker du skaffe plass ved Stavangers beste bar-utsikt. Panoramaoversikten gjør deg ikke automatisk til Kongen av Vågen, men du føler deg litt Gud enten du speider etter taxikøen eller Sandnes-folk på snublefylla. Fra Gnu får du med deg alt som skjer.

Cardinal
Skagen 21

Ligger midt i lysløypa på «andre siden» av Vågen, og er med sine rundt 500 typer øl blant Norges fremste hva ølutvalg angår. De har landets aller beste utvalg av craft beer, som angivelig er det kuleste du kan drikke for tiden. Bartenderne er i særklasse best på å vite hva de serverer og hvordan det skal serveres. Her er alltid glasstype og temperatur på stell, og er ølen i slutten av fatet ikke av forventet kvalitet så blir den heller ikke solgt. Lokalene er store, det er alltid et bord eller en krok å få tak i, og fullt hus og god stemning fra klokken syv og utover hver dag i uka. Som kanskje eneste utested i byen har Cardinal akseptabel volum på anlegget selv for de som vil gå ut en sen lørdagskveld og holde en samtale, for eksempel på den ekstra baren i andre etasje, som tilbyr et rikelig utvalg av drinker og snacks. Cardinal er kanskje ikke den første plassen du går når du er ny i Stavanger, men det er store sjanser for at du ender der når du er lei av «glamour» og øl fra Brooklyn.

Bøker & Børst
Øvre Holmegate 32

Når Stavanger skal skryte av hvor greie og inkluderende vi er nevner vi Bøker & Børst – for her er det koselig. Rundstykke med brunost, svart kaffe, ingen fyllekalaser, ålreit kaffe og ålreit utvalg gjør kaféen i fargegata til byens koseligste adresse. Bøker er dog ikke den oljefriesonen noen liker å hevde: Dette er tross alt Stavanger, livsstilsbutikkene i Østervåg ligger for nærme, og det fine utvalget flaskeøl gjør moderate utslag på hipstermålingen. Som mange andre i Stavanger i år har også Bøker fått problemer med skjenkekontrollen, og måtte holde stengt en uke i november. Mer misforstått skjenkepolitikk er det vanskelig å pønske ut, men heldigvis var ikke tabben nok til å ta knekken på stedet. Bøker holder også sted for konserter, og her har vi opplevd både intimkonserter av typen overfylt-undergrunns-intimitet og artister som aldri hadde fått en gig et annet sted i byen. Inkluderende, med andre ord. Har du lyst til å treffe på en Stavanger-jordnær lokalkjendis? En dårlig tilpasset byorginal med ukjent diagnose? Eller bare se hvem som kommer til å dukke opp i lokalpressen den kommende uka (journalister elsker å gjøre intervjuene sine her)? Bøker er stedet å være.

Stem på din favoritt!

Årets Klubbkonsept

FALD (Fuck Art Let’s Dance)
Martyn Reed fingrer med det meste som er verdt å oppleve i Stavanger, og Fuck Art Let’s Dance er intet unntak. FALD faller inn under paraplyen Numusic og Nuart, og er en klubbevent som skjer noenlunde uregelmessig gjennom året. Klubbkveldene er preget av undergrunns dyp house og techno, gjerne tretimers vinylsett for å holde det autentisk. Resident DJ’s for 2014 var Tarjei Nygård aka årets Numusic-boss og Jazzface aka DJ-veteran Svein Brunstad. Sammen med VJ og lysmaler Lupo (mannen bak The Grand Lodge) arrangerte de hele fem klubbkvelder i 2014 med gjesteartister som Lindstrøm, Torgny, Skatebård, Telephones og masse lokalt talent. Utsolgte klubbkvelder i Stavanger er en sjeldenhet, og bruken av Maskinhallen og Bunkeren på Tou Scene er som et plaster på såret etter tapet av K-Lab og Sting Nere.

Tou Scene
I den lille bedehusbyen Stavanger mangler vi lokaler som Blå, USF Verftet, BrukBar/Supa/Blæst. Klubbkultur har vi ikke hatt siden tidlig 2000-tall. MEN vi har heldigvis Tou Scene. Bygningsmassen er en total kunstfabrikk under kontinuerlig utvikling, og de over 100 år gamle bryggerilokalene har vært brukt til kulturelle formål siden 2001. Tou Scene presenterer hele året et program for publikum innenfor et mangfold av kunstformer. Programmet har satt Tou Scene på kartet som en av Norges mest framtidsrettede og dynamiske kulturarenaer. Numusic Festival begynte tidlig å benytte seg av de fantastiske lokalene, og Maskinhallen er det nærmeste byen kommer kontinentale klubbvibber. Bookingsjef Espen Young Svendsen er flink på å booke bredt, fra små uavhengige artister til store internasjonale navn, og han er ofte tidlig ute med å booke stjerner før de har slått gjennom. Storbookingen Set It Off Tour 2014 var en fin avslutning på året, med artister som Slow Magic, ODESZA og Lindsay Lowend.

Unauthorized
Bak det klingende navnet Unauthorized Records finnes det foreløpig ikke noe plateutgivende selskap, men derimot et crew bestående av Mikael Gordon, Thomas Godfrey og Stian Bye, som sammen utgjør Stavangers techno-alibi. Klubbkveldene deres er herlig frie for EDM, men kanskje ikke MDA (tenk så gøy hvis det var et palindrom). De har hatt jevne, nesten månedlige eventer, og bookinglista er lang og full av kvalitet: Jon Rundell, of Norway, Nils Noa, East End Dubs, Terje Bakke, Kamelkollektivet, Dave Samuel og Sash Dixon. De booker tolv måneder frem i tid og tapetserer byen med plakater, men det føles likevel ukommersielt og litt skittent. «Klubbscenen» i Stavanger er ikke akkurat preget av mangfold, men Unauthorized-gjengen er i hvert fall et fint tilskudd.

Stem på din favoritt!

stavanger-prisen_FB3

Årets Restaurant

Døgnvill
Skagen 16

Mens så godt som alle restaurantene i Stavanger serverer burger med ost, bacon og pommes frites – til frekke priser – har Døgnvill tatt sjansen på å lage en burgersjappe lik de du finner i Shoreditch og Brooklyn, med et variert utvalg burgere med tidsriktige råvarer og smaker, akkompagnert av topp tilbehør som du velger selv. Teamet bak Døgnvill har fått til en restaurant med superkule servitører, viltre bartendere, renhold verdig et sykehus, tilsynelatende massivt design-budsjett, i tillegg til at de enkelt og greit leverer utrolig bra på mat og drikke. Ingenting er overlatt til tilfeldighetene, og det er denne oppmerksomheten for detaljer som plasserer Døgnvill helt der oppe. Et ekstra pluss i boka for at de har tatt med seg noen sinte og nydelige milkshakes til byen.

Pizza 28
Industrigata 1

I 1973 åpnet Pizza 28 i en kjeller på Storhaug som en av landets første pizzarestauranter, og Rogalands aller første. I 1985 var det slutt, men nå er den tradisjonsrike pizzabula tilbake i byen, denne gangen på gatenivå med vinduer fra gulv til tak i sentrums mest moderne kvartal på Holmen. Pizzaene lages på samme måte som for 40 år siden, og bestselgeren er fortsatt nummer 10 med biff, bacon og løk. Restauranten er et herlig alternativ til de store pizzakjedene som satser mest på pappbeger og utkjøring – her satses det stort på både på kjøkken og bar. Pizza 28 har tatt Stavanger tilbake, i en tid hvor byen blir stadig mer internasjonal. Her får du lokalhistorie på veggene og Mods på høytalerene, samt Lervig pils, Lucky Jack og Hoppy Joe på tapp. Drinkene i baren setter en spiss på besøket, og trekker deg tilbake til nåtiden med like gode cocktails som på Harry Pepper rett oppe i gaten.

Renaa Xpress Sølvberget
Breitorget 6

For en forvandling! Fra den trøtte, mørke institusjonen Kult!Kafeen har Renaa Xpress steget opp av asken og åpnet en fortryllende oase av kvalitetsmat. Renaa følger med i tiden og har hjemmebakst, kortreiste råvarer, sunn mat og drikke, samt mange vegetaralternativer på menyen. Klimavennlig og menneskevennlig. Tidligere har mesterkokken Sven Erik Renaa åpnet restauranter på Breitorget som bød på topp mat for matsnobber, forretningsmiddager og de som har over 400 kroner å bruke på lunsj. Denne gangen har han bevist at han er en ressurs for det bredere lag i matbyen Stavanger, og åpnet opp restaurant med mat av topp kvalitet, som alle har råd til, i selve hjertet av Stavangers sentrumskjerne.

Stem på din favoritt!

Årets Kunst

The Yellow Shell
Torbjørn Rødland
Kunsthall Stavanger

I år var første gang en fotograf skulle presenteres på ONS-utstillingen, og da falt valget naturlig nok på et av Norges best etablerte internasjonale navn: Torbjørn Rødland. Rødland er født i Stavanger, og studerte fotografi ved kunstakademiet i Bergen. Han har deltatt på Venezia-biennalen, og en retrospektiv utstilling ble vist ved Astrup Fearnley Museet i Oslo allerede i 2003. Utstillingen på Kunsthall Stavanger viste et utvalg arbeider vi ikke hadde sett før, men alle hadde spor av det særegne Rødlandske blikket. Stoffligheten, det sarte lyset og de tidvis absurde kombinasjonene, var alt sammen tilstede. Det har blitt vist mer ambisiøse utstillinger på kunsthallen, men ikke tydeligere og mer finsiktet. Å vise internasjonal samtidskunst på høyeste nivå i en region hvor foto helst handler om solnedgang ved Prekestolen, krever ambisjoner og kompetanse. Med Kunsthall Stavanger på laget kunne ONS vise skryte på seg en av de beste fotoutstillingene i landet i år.

How Flowers Behave
Per Dybvig
Galleri Opdahl

Dybvigs tegninger har en egen evne til å springe ut av papiret og bli til liv, noe de denne gangen også gjorde fysisk. En av Dybvigs etter hvert så velkjente harer, disse skapningene som konspirerer i samhandling med hverandre og oss mennesker på finurlig vis, hadde blitt fanget i et sart nett og hengt fra galleritaket. Midt i gallerirommet sto et røft nedpusset bord med presise brennmerker: en teknikk vi sjelden møter i samtidskunsten. De monumentale tegningene var like virile og oppfinnsomme som alltid, men som en motsats fant vi også denne gangen noen sarte og spontant utførte blomster i mellomskala. Galleri Opdahl har i år hatt lavere aktivitet enn de foregående årene, som har vært et klart tap for den regionale kunstscenen. Likevel respekterer vi valget om å holde det stille, fremfor å pøse på med filler-utstillinger. Forhåpentligvis kan vi se frem til flere utstillinger av Dybvigs kvalitet i 2015.

Norwegian Wood Remix
Magne Furuholmen
Kunstgalleriet

Magne Furuholmen er best kjent for sitt arbeid som musiker og komponist i A-ha, men har etter hvert også blitt en billedkunstner å regne med. Selv om en viss kunstkritiker gikk ut ifra at verkene som ble vist var malerier, var det faktisk presist utførte trykk, som bød på en dus overflate fri for menneskespor. Motivene tok utgangspunkt i Beatles sangtitler, selv om referansene ikke var overtydelige i alle verkene. Utstillingen ble både en stor salgs- og publikumssuksess, hvilket er en sjelden kombinasjon. Kunstgalleriet har i løpet av det siste året gjennomført et utvalg utstillinger som viser norske kunstnere på det kommersielle toppnivået, som Morten Viskum, Kjell Nupen og Per Fronth. Nå som Galleri Sult har forsvunnet fra scenen, er vi spent på å se hvordan den nylagte kabalen går opp.

Stem på din favoritt!

stavanger-prisen_FB3

Årets Scenekunst

1814 – en western fra vidda Statsteatret
Rogaland Teater
Regi: Yngve Syndvor

Det er ikke lett for en forvist morder å slå seg til ro når han møter gale cowboyer. Gutta i Statsteatret er venner av Stavanger, og fortsetter sin tradisjon med å kjøre premierer på sine forestillinger om norsk historie her i byen. Denne gangen har de kjørt to økter, både i Teaterhallen på Rogaland Teater og på Tou Scene. 1814 – en western fra vidda er en mørk komedie som – svært fritt etter historiebøkene – tar for seg behandling av samene etter at grunnloven kom på plass. Statsteatret beviser at man ikke trenger dyr rekvisittavdeling så lenge man er kreativ, har overbevisende skuespillere, og lager teater for de som elsker teater, men også for de som aldri har sett en eneste forestilling.

Hamlet
Rogaland Teater
Regi: Kjersti Horn

Du trodde kanskje at Hamlet var ferdigspilt? Neida, med Kjersti Horn bak spakene og Torbjørn Eriksen i hovedrollen har ensemblet ved Rogaland Teater bevist at den danske prinsen fortsatt er aktuell. Alle ser jo Game of Thrones, Sons of Anarchy og House of Cards, og Rogaland Teater klarte å overbevise om at Hamlet ligner alle disse –  og mye mer. Forestillingen er fantastisk satt opp, og spilt til perfeksjon. Scenografien er kreativ og tidløs, og måten teateret utnytter det store scenerommet på er prisverdig. Torbjørn Eriksen har fått fram en til tider både morsom og sjarmerende Hamlet, som er mer enn spiselig for dagens publikum. Han deler hovedpersonens frustrasjon og depresjon med oss på en nydelig måte, og selv om språket er gammelt – teksten er tross alt 400 år gammel – så gjør han både karakteren og historien like aktuell den dag i dag. Hamletfeberen spredte seg som søt gift i hele regionen, og den fire timer lange oppsetningen spilte for fulle hus kveld etter kveld.

PEER!
Tou Scene
Regi: Vrangforestilling

Knut Nærum har skåret gjennom og gjendiktet Peer Gynt til kort og lettfattelig teater. Resultatet er blitt PEER! Den nye teatergruppen Vrangforestilling har tatt utgangspunkt i dette, og introdusert både barn, ungdom og voksne for en ny variant av Ibsens sjarmerende unnasluntrer og eventyrer. Ensemblet består av Magnus Rostad og Lars Ueland Norås, kjent fra Folkenteatret, samt Malin Landa og Maria Drangeid. Sammen har de stått for både skuespill og regi på PEER!, som i sommer spilte på loftet på Tou Scene. Forestillingen har blitt velspilt, leken, overraskende og overbevisende, og både rekvisittene, så vel som skuespillet inviterer til latterkrampe. Vi skjærer gjennom, og sier at det er utrolig fett når fire unge skuespillere uten et stort teaterhus i ryggen bestemmer seg for å lage forestilling, og ekstra kjekt når de gjennomfører noe så bra som dette.

Stem på din favoritt!

Årets Arrangement

What’s Brewing
31. oktober –  1. september

Ølfestivalen What’s Brewing har fått massiv oppmerksomhet på grunn av Stavangers overivrige skjenkekontroll og absurditene som dermed oppstår når øl og voksne mennesker møtes. På tross av det ble festivalen en stor suksess, selv i sitt første år. Håndverksbryggerier fra Norge, Sverige, Danmark, Estland, Nederland, Italia, Spania, Storbritania og USA var alle på plass på Tou Scene som et endelig bevis på at 2014-hipsterens foretrukne drikke er øl – ikke vin. Ikke overraskende ble debatten rundt umulighet av å reklamere nettopp den kjempereklamen enhver aktør drømmer om: Alle billettene ble solgt. I tillegg ble alle fornøyd med arrangement – selv skjenkekontrollen. Publikum fikk utlevert ti pins, som kunne veksles inn i selvvalgte smaksprøver fra et stott utvalg avanserte bryggerier, enten det var norsk, britisk eller italiensk som fristet mest. Med en billettpris på 450 kroner var det forfriskende å se at alkohol og Stavanger ikke nødvendigvis betyr dridas. Når du i tillegg fikk noen supre lokale band med på kjøpet, har What’s Brewing vist seg som en av de mest spennende nykommerne i Stavanger i 2014.

Numusic
4. – 6. september

Årets Numusic-festival var den 15. i rekken, og etter å ha avsluttet Øya-festivalen var Todd Terje på plass øverst på plakaten i Stavanger og leverte en fantastisk opptreden. Gjennom årene har Numusic vært først med å booke de neste virkelig store navnene innen elektronisk musikk, samtidig som de har hentet inn internasjonale tungvektere, gjerne til den etterhvert legendariske åpningskonserten. Hvem husker vel ikke høydepunkter som Stockhausen og Steve Reich, eller Olafur Arnalds i Domkirken, eller detroit techno-legendene Carl Craig og Jeff Mills? Lindström har opptrådt flere ganger enn vi kan telle, og mange lokale acts har fått en kjærkommen break ved å få lov til å opptre på Numusic før de kanskje var helt klare. Martyn Reeds hjertebarn har fått internasjonal respekt og oppmerksomhet, og i et Rogalandsk musikklandskap hvor store økonomiske tap og elendig musikalsk nivå har vært regelen fremfor unntaket, er det utrolig at Numusic klarte å holde det gående så lenge som de gjorde. For nå er det nemlig slutt. Regionens i særklasse mest interessante musikkfestival legger inn årene på grunn av manglende midler til drift og påfølgende kompetansetap. Numusic er død. Lenge leve Numusic.

Øydis og Mats’ veganske pop-ups

Stavanger har blitt kjent som byen med kaffe latte til 100 spenn og sandwicher som tilsvarer en finere treretter i andre deler av landet. Hva manglet vi for å bli enda mer ufordragelige? En økologisk, glutenfri, vegansk food truck, naturligvis. Litt sånn Brooklyn-kommer-til-Storhaug, bare godkjent av Mattilsynet. Neida! De veganske pop-up-arrangement til Øydis Rake Hegg og  Mats Risvik  har gitt byen et lavterskeltilbud til fresh mat uten dyr på samvittigheten. Her kan du senke skuldrene, ta med en hundrings og slappe av med en kompis. Hvem kan vil si nei til en pulled soy bbq sanwich eller en red velvet belgian waffle med kremostglaze og sjokoladesaus? Food truck-konseptet er de fleste Stavanger-folk blitt kjent med etter helgeturene sine til New York, men tilbudet i byen har vært dårlig. Nei, den svette pølså på Domkirkeplassen og tacopoteten (herregud) utenfor Burger King teller ikke. Vegansk gatemat er veldig 2014, men så fort man sjekker det ut innser man at dette ikke er dipper-helvete på hjul – men bare noen jævlig engasjerte folk som har lyst til å dele sin entusiasme for mat og drikke. Dermed har de klart å gjøre Stavanger til en bedre by å bo i det siste året.

Stem på din favoritt!

Årets Konsert

Purified in Blood
Maskinhallen

I en konkurranse om beste konsert kunne Purified in Blood alltid vært nominert og alltid vunnet. De har gjort så mange konserter i Stavanger opp gjennom tidene – ingen har vært dårlige, og noen har vært legendariske. Konserten i Maskinhallen skilte seg ut ved at den kom litt fra ingensteds. Det var ikke noe nytt album eller en ny turné, det var bare en rå konsert for en rå konserts skyld. Metalbandet som etter hvert har blitt en regional institusjon, nå om dagen ofte sett i sammenheng med kompisene i Kvelertak, leverer en hardere og råere livepakke enn noen andre. Maskinhallen endte da også som en krigssone hvor glasskår dekket flisene på gulvet, besøkende fra Bryne & beyond kjørte MMA-trening i pit-en, og de fleste satt igjen med noens blod på minst ett klesplagg. Vokalist Hallgeir Skretting Enoksen hadde latt håret gro, og med en låtkatalog som nå har vokst og modnet til en tung strøm av mektig og seig lyd, står konserten igjen som en frittstående enhjørning fri fra hype og posering.

Jagged Vision
Checkpoint Charlie

Jagged Vision har rukket å eksistere i noen år nå, til tross for at det suverene debutalbumet (gitt ut på Kylesas label Retro Futurist) først kom i år. Kjernen har bestått, men noen skift av besetning måtte til for at bandet kunne realisere ambisjonsnivået sitt. Vokalist Ole Urke Wik i front bringer hardcore-energi til et band som bare har blitt seigere med årene. Etter å ha gjennomført nok en svett og intens europaturné kom Jagged Vision til Checkpoint og viste at de nå står komfortabelt på egne, erfarne bein. Jagged byr ikke på reinvaska Warped Tour-estetikk, og dette er ikke metal laget for Pitcam-crowden med stjernetatovering og iPhone i pit-en. Musikken er tung og skitten, og bandet er ikke redd for å la støyete gitarer ta førersetet. Tydelighet er ikke et mål, men heller altoppslukende lyd som fanger deg og holder fast til siste tappetårn er tømt. Vi skjønner godt at Phillip Cope fra Kylesa flere ganger har ønsket å jobbe med bandet. Kall det stoner, sludge, punk. Jagged Vision lager musikk for metalhoder med god smak, og som liker en knyttneve i trynet.

Slutface
Checkpoint Charlie

Etter at Slutface plutselig ble en hype en eller annen gang i fjor, har de rukket å gjøre en drøss med gigs, blant annet på Hove og Slottsfjell, og gitt ut en del musikk. Deres andre EP We’re Just OK ble feiret med releasekonsert på Checkpoint Charlie, og fikk med det markert at de har gått fra lovende til dyktige. Slutface består av Haley Shea, Lasse Lokøy, Halvard Skeie Wiencke og Tor Arne Vikingstad,og spiller skitten poprock som lener seg kraftig på lyden fra den alternative gitarbaserte 90-tallsrocken. Ikke noe galt med det. Tekstene er smarte og ofte morsomme, men det er vokalist Haley Shea som for alvor markerer avstanden til røkla, og vokalisten står ikke tilbake for internasjonale referansepunkter som Cherry Glazerrs frontkvinne Clementine Creevy. Å ha tydelige referanser er ikke lenger et relevant ankepunkt, og Slutface mikser og matcher bedre enn de aller fleste av sine samtidige. Litt Blondie, LCD Soundsystem og 90-talls garasje? Kjør på. På Checkpoint-konserten var det masse energi, og låtmaterialet er i ferd med å komme opp på samme nivå som resten av bandet. Haley fikk også til suggererende allsang på «Call To Arms». Good times.

Stem på din favoritt!

SE OGSÅ: Her er de nominerte til OsloprisenTrondheimprisen og Bergenprisen.

Stavangerprisen_Flyer3-2

The post Stem frem dine favoritter: Stavangerprisen 2014 appeared first on NATT&DAG.

Stem frem dine favoritter: Bergenprisen 2014

$
0
0

Bergenprisen går av stabelen på Østre den 23. januar! De nominerte er klare, og vi trenger din hjelp for å finne de beste artistene, klubbene, utestedene, bøkene, filmene, stemmene, festivalene, restaurantene, kunstnerne og sceneoppsetningene, samt vinneren av den gjeveste prisen av dem alle, Årets Navn, for lang og tro tjeneste. Les mer om de nominerte og stem nedenfor!

Stem på dine favoritter her!

Og meld deg på facebook-arrangementet for Bergenprisen på Østre her.

Årets skive

Store P – Regnmannen
Dark Times – Give
Nils Bech – One Year

Årets film

Natt til 17.
Mot naturen
Blind

Årets stemme

Oda Faremo Lindholm
Hege Grostad
Gatejuristen

Årets bok

Rune Christiansen – Ensomheten i Lydia Ernemans liv
Lars Petter Sveen – Guds barn
Anna Kleiva – Vårar seinare

Les mer om de nominerte til Årets stemme, årets film, årets skive og årets bok her

bergen-prisen_FB2

Årets navn

Henning H. Bergsvåg
bergsvåg
Navnet på Henning H. Bergsvågs månedlige litteratur-arrangement Poesidigg er et ganske håpløst navn, men mye av den beste poesien er jo nettopp håpløs, og for mye av det vonde fordrer naturlig nok noe godt. Bergsvåg har gjennom de siste årene puttet digget tilbake i poesien, og samtidig puttet poesien tilbake i Bergen: Arrangementet har blitt holdt med jevne mellomrom, og med et jevnt tilsig av spennende navn og etablerte storheter; tilsynelatende alltid fullt og vellykket. Noen av årets beste kvelder har vært opplesning av Cornelius Jakhelln og DJ- sett fra Sandra Kolstad, eller  Bergens-dikter Erlend O. Nødtvedt i samtale med det svenske litteratur-fenomenet Pär Thörn, eller da den karakteristiske hatten til Bergsvåg virksomt og entusiastisk forflyttet seg blant fornøyde Poesidigg-deltagere. Det siste har altså skjedd mye de siste tre årene, men nå er det slutt – i det minste for en stund. Bergsvåg pakker hatteesken og reiser til Berlin, og Bergen mister en av de beste og viktigste kulturarrangementene de siste tre årene. Forhåpentligvis, for Bergens del, kommer både Poesidigg og Bergsvåg snart tilbake.

Solgunn Slåtto
solgunn
Ahh, folk med mange verv! Hvor hadde vi vært uten dem? Ofte er de ikke bare tannhjulene i de skrøpelige konstruksjonene vi omtaler som kulturaktører i (lokal)samfunnet, de er opptil flere tannhjul – helt alene. De er en skinnende tanngard; ubrytelig emalje som biter over den ene utfordringen etter den andre. Solgunn Slåtto er et slikt multi-tannhjul. I mange år har hun vært en toneangivende og stadig utviklende ildsjel i forskjellige kulturmiljøer i Bergen, og de siste årene har hun blant annet vært frivilligkoordinator og ungdoms-ansvarlig for Festspillene i Bergen, jobbet med så å si alt i Østre – «huset for lydkunst og elektronisk musikk i Bergen» – samt vært tungt delaktig i Ekkofestivalen og Slottsfjell. Glemte vi å nevnte at hun var med å starte og er daglig leder i det flotte plateselskapet/bookingbyrået/studioet Klangkollektivet? «Alle som jobber innenfor musikkfeltet på heltid vet at en må ha flere baller i luften for at det skal gå rundt», sa Slåtto i et intervju tidligere i år. NATT&DAG mistenker at det er kulturhjulene mer enn personøkonomien hun vil skal gå rundt.

Eirik Kydland
kydland
Har noen egentlig sett øynene til Eirik Kydland? Vi tror de er der, gjemt et sted bak det enorme gliset. Kydland er alltid velmenende, og aldri kjip og hoverende, og som redaktør for ENO sies det at han er som en kontinuerlig rørt pappa: Han blir alltid glad og rørt når noen har gjort noe bra. Kydland har en unik evne til å skape gode (kunnskapsbaserte) miljøer rundt seg, og nettopp det er en av grunnene til at han har greid å holde liv i Norges beste musikkmagasin i flere år, utelukkende på dugnadsånd. Det er synd at ENO nå må legge inn årene som «ordinært» magasin, men magasinet har uansett nådd målet om å heve nivået og mangfoldet i norsk musikkjournalistikk, og har satt en standard andre norske utgivelser, som NATT&DAG, kan strekke seg etter. Kydland har vært særlig synlig i Bergen de siste årene, med flere spennende og gode arrangementer om alt fra Kate Bush – hvor Tellef Raabe gjorde noen strålende Bush-covere – til Bon Scott-symposiet hvor NATT&DAG- og ENOs egen Svein «Katta» Strømmen diskuterte med Audun Vinger og Susanne Wallumrød. Selv om øynene hans kanskje er skjult, er det på tide at folk får øynene opp for hvor viktig Kydland har vært for Bergen og for musikkjournalistikken – blant annet.

Stem på din favoritt!

Årets utested

Klubb Kok
Christian Michelsengate 4

Klubb Kok markedsfører seg selv som «Bergens nye scene» for klubbkultur, og strengt talt er det det ærligste de kunne ha sagt om stedet. Med A-Lagets Vågard Unstad og flere av folka bak nå avdøde Klubb Kosmo på laget, er det ikke noe tvil om at Kok kun skal handle om én ting  – upretensiøst, rendyrket og ukomplisert moro. Fokuset på hip hop er påfallende, og forfriskende, da Kok er et av få steder som bevisst booker hip hop-DJs som Girson og DJ Unge Helgesen, gjerne under paraplyen «A-Laget inviterer». Dette gjennomkuraterte fokuset sikrer et dedikert dansegulv hver gang. Det interessante med Klubb Kok er dog kanskje møtet mellom hip hop og klubbmusikk. Akkurat som Drippin og Lars Vaular jobber sammen for å kombinere de to med svært heldig effekt, forener Kok disse. Resultatet er en scene Bergen ikke har sett makan til siden Miles Ahead.

Strædet
Vågsallmenningen 11

Liksom fra intet dukket Strædet opp igjen på utelivsradaren igjen i sensommer. Noen av oss husker stedets glade klubbdager mot slutten av 2000-tallet som brutalt tok slutt som følge av en veldekket konkurs. Så ble stedet fotballpub. Deretter salsasted. Det gir derfor mye mer mening av flere av folka fra Ujevnt tar over og tar det tilbake til opprinnelsen. Strædet har plutselig blitt et sted man ikke lenger ignorer, men som man drar til for a) god drikke og b) bra musikk. Ikke bare løfter de frem nye DJ-talenter under konseptet «Unge Lovende», men stedet har også mot all formodning blitt en ny, uavhengig konsertscene. Med et tett samarbeid med Perfect Sounds Forever og andre lokale konsertarrangører kan man like så godt ende opp med å se kanadiske Operators som jazzmusikere fra østlandet her. Strædet favner om nesten alt og alle, og får endelig sin velfortjene renessanse. Nostalgisk og fremtidsrettet, på en og samme tid.

Legal
Christiesgate 11 

Legal er en institusjon i Bergen. Ikke av typen som har falt over i kategorien pappabule – stedet fortsetter å tiltrekke seg veldig unge folk, eldre som nekter å vokse opp og alt i mellom. En lørdagskveld på Legga er aldri, ALDRI, kjedelig, selv om du er garantert å få en øl over deg, bli sjekket opp i dokøen og kanskje til og med få muligheten til å svinge deg på byens minste dansegulv. Ambivalent moro er moro, lell. I helgene er det alltid fullt, men det er i ukedagene den seriøse moroa går ned. Last Tuesday, konseptet der Legal byr på gratis mat – alt fra grisehode til kyllingføtter til østers – hver siste tirsdag i måneden, lever i beste velgående. I tillegg er det pølsefest hver fredag. Bokstavelig talt, altså. Gastropubfakter, men ikke nok til å faktisk bli regnet som det. Stedet serverer ikke bare mat, men også DJs som spiller mye annet enn byens foretrukne sjangere house og disko, noe som er kjærkomment. Selv om Legal har god drikke, er det ikke derfor man går hit. Man går for stamgjestene, byens genuint morsomste stab og ikke minst, det ikoniske røde lyset.

Stem på din favoritt!

 

Årets klubbkonsept

Nabovarsel
Nabovarsel feiret i 2014 sitt tiårsjubileum med pomp og prakt. Det er et klubbkonsept som etterhvert er som en veteran å regne, men som likevel aldri slutter å strekke grensene for hva man kan og «bør» booke i en by som Bergen. Denne evnen til å gjøre det rakt motsatte av å innordne seg har gitt oss bookinger som Sophie, DJ Sliink, Eclair Fifi, Om Unit og sist Egyptrixx. For de fleste temmelig ukjente fjes, men internasjonalt musikere og DJs som tiltrekker et stort publikum. Forutenom at det er et garantert dansegulv av øverste rang, er det også imponerende hvordan Nabovarsels arbeid for å bringe kvalitetsklubbmusikk til byen har ført til at Bergen har blitt et navn i det internasjonale klubbmiljøet. Dét lover godt for veien videre. Med Nabovarsel har det vokst frem et miljø som løfter frem det unge og lovende, så vel som det etablerte, respekterte og kanskje litt skjulte innen elektronisk musikk.

Svett Roulette
Man vet at man har begynt å kjede seg litt på klubbfronten i Bergen når man setter Chat Roulette i spissen for et klubbkonsept. Dette lykkehjulet av peniser, goths og tenåringer ble bakgrunnsteppet for Svett Roulette på Østre, som ikke overraskende ble årets snakkis på klubbfronten. For ikke å glemme det musikalske: Hele greia har nemlig sitt utspring i «DJ-møljene» som flere ganger i året har vært satt opp på samme sted, hvor både gamle travere og nyere talenter har spilt side om side, femten til tredve minutter hver i intervaler. Det høres kanskje intenst ut, men kveldene har vært noen av de mest besøkte de siste årene. Denne merkelige, nesten obskure, blandingen av voyeurisme og techno, house, disco og hip hop har manet frem de svetteste dansegulv –i ordets rette forstand. Toppen av kransekaken? Det ble ført peniscount. En high five til moderatoren av Chat Roulette-vinduet, som må ha hatt nerver av stål.

Club Crocodillo
Etter en årrekke med Novelty Sounds, knipsemusikk og swing, forventet man kanskje ikke å se lokalhelt Henrik Svanevik slå seg sammen med Ungdomskulen-frontfigur Kristian Stockhaus for å skape et fullstendig skamløst klubbkonsept med et enda mer skamløst navn: Club Crocodillo. Sammen driver de mellom byens ulike barer og utesteder, er gjerne å finne på Landmark eller i den vesle overetasjen på Legal, og spiller, mot alle odds, over gjennomsnittet mye techno. Faktisk har Stockhaus gått fra å være en elektronikaorientert soloartist til en som har forpliktet seg til hundre prosent techno på sitt neste album. Direkte effekt av CC? Det kan se sånn ut. Det beste med Club Crocodillo er også det mest åpenbare – det er enkelt som pokker, og det går ut på å få folk til å danse. Et slags back to basics. Vi gjentar: skamløst, skamløst, skamløst, men med rimelig god smak. Bare bangers, ingen mellomlåter.

Stem på din favoritt!

bergen-prisen_FB2

Årets restaurant

Bare på 13
Torgallmenningen 13

Mange mathjerter sank da Jacobs i fjor vinter besluttet å klappe igjen dørene og si farvel. Denne gjengen hadde i en årrekke bydd på den mest utfordrende, grensesprengende maten (og vinlisten!) i byen. Gleden var da voldsom da Petter Beyer & co slo opp dørene til Bare på 13, plassert på Torgallmenningen. Å få en treretters lunsj til 300 spenn og en femretters middag til 500 er sjelden kost, og det gjør at man stadig kommer tilbake, igjen og igjen. Med et kjøkken som man kjenner igjen fra Jacobs; et sted mellom fransk, japansk og norsk med et lokalfokus, serverer folka på Bare på 13 mat og vin de selv har lyst til å spise og drikke, med den perfekte blanding av faenskap og kunnskap. Bare på 13 har jævlig mye sjel, og baller til å gjøre hva de vil, enten det betyr kompromissløse viner eller å servere de mest underlige kombinasjoner. Det ser ut til å funke utmerket.

Lysverket
Rasmus Meyers allé 9

La oss bare si det: Lysverket er kanskje det nærmeste vi kommer en Michelin-stjerne i Bergen noensinne. Det kommer av flere ting: Christopher Haatuft har bakgrunn fra blant annet trestjerners Per Se, og hans sous chef kommer fra samme sted. Folk flyr fra alle verdens kanter for å være «stagiere» – praktikant – på kjøkkenet, hvor man får servert Frøya-kamskjell og kråkeboller, råvarer som blir servert på blant annet Maaemo og Noma, fanget nordpå av skotten Roderick Sloan. Fokuset er lokalt, med et klassisk fransk og amerikansk preg. Faktisk er det noe som er nesten kaliforniansk over måten smakene er anrettet og kombinert. Mildt sagt ulikt noe annet i byen. Det er kraftfullt, men likefullt med evnen til å la kun én råvare skinne om gangen. Barmenyen deres er for øvrig alene en grunn til å tilbringe en hel kveld her, uten å nødvendigvis jobbe seg gjennom en niretter.

Colonialen
Kong Oscars gate 44

I Jacobs’ gamle lokaler i Kong Oscars gate har Colonialen slått opp en fine dining-restaurant som viderefører tankene bak den opprinnelige kjellerrestauranten på Nøstet. Kjøkkenet dreier seg fortsatt rundt det mer britisk-franske; raffinert og med fokus på råvarer utenom det vanlige, uansett om disse er fra en gård hundre kilometer utenfor Bergen eller flydd inn fra tjukkeste Sør-Frankrike. Der nytt nordisk har blitt en dominerende retning i mat-Norge, klarer de å mane fram et slags «best of both worlds», og man tenker på Alain Passard når man kikker på anretningen. Vinkartet er spredt, men sommelieren synes å ha en forkjærlighet for Burgund og Østerrike. Det beste med Colonialen har alltid vært den kjærlige, men bestemte servicen, og den er fortsatt en av byens beste, akkurat som restauranten.

Stem på din favoritt!

 

Årets kunst

Julie & jimmy go dogging
Jimmy Merris og Julie Verhoeven
Hordaland Kunstsenter
Kurator: Lars Sture

Da man entret Hordaland kunstsenter for å se de to London-baserte kunstnerne Jimmy Merris og Julie Verhoevens utstilling Julie & jimmy go dogging ble man møtt av et kaotisk virvar av kombinasjoner av dagligdagse gjenstander. Selve presentasjonen og mengden av inntrykk i utstillingsrommet gjorde det vanskelig å betrakte utstillingen på samme måte som man ofte gjør; verk for verk og med en viss avstand. Julie & jimmy go dogging oppfordret til en annen tilnærming. Utstillingen bestod av en imponerende samling materialer og teknikker som var visuelt utfordrende og humoristisk, men med en foruroligende antydning om hvor vår samtid er på vei. Gjennom bruk av lyd, video og skulptur presenterte Jimmy og Julie i samarbeid med kurator Lars Sture et fargerikt gallerirom preget av en sammensmelting av høy- og lavkultur. Utstillingen utfordret publikum og måten man vanligvis møter kunst, og inviterte til å betrakte verkene som dagligdagse og populærkulturelle objekter og fenomener.

Disclosed Location
Vladka Horvat
Volt
Kurator: Marie Nerland

Vladka Horvats prosjekt Disclosed Location inngikk i rekken av fengslende prosjekter i programmet til det nomadiske visningsstedet Volt, kuratert av Marie Nerland. Volt har et program preget av diskursive prosjekter samt performance, utstillinger og tidsbaserte arbeider, samt et omfattende og spennende program i samarbeid med både nasjonale og internasjonale kunstnere og kuratorer. For Disclosed Location inviterte Vladka Horvat de fire kunstnerne Augusto Corrieri, Pedro Gómez-Egaña, Wendy Houstoun og Deborah Pearson til å holde hver sin omvisning i et tomt butikklokale i Veiten. Hver kunstner avslørte, eller frembrakte, forskjellige egenskaper i det tomme lokalet, og gjorde dermed betrakteren oppmerksom på hvor forskjellig rommet kunne fremtre. Rommet ble transformert ved å oppleve det gjennom vidt forskjellige narrativ og hendelser. Den siste kvelden holdt Vladka Horvat selv en forelesning om kunstneres utforskning av det tomme rom.

Komediebakken 9
Knipsu

2014 skulle bli KNIPSUs siste kalenderår som kunstnerstyrt visningsrom, i alle fall som kunstnerstyrt visningsrom med fast residens bak skyvedørene ovenfor den legale grafittiveggen i Komediebakken. KNIPSU har slett ikke avgått med døden, må vite – prosjektet lever videre som mobilt galleri, kunstnergruppe og arrangør av øvrige kunstrelaterte eventkategorier, som kunstnersamtaler. Det siste året med fast residens skulle likevel vise seg å bli en blomstringsperiode for prosjektet, eksempelvis med totalinstallasjonen av en gruppeutstilling kalt Into The Woods, hvor visningsrommet ble omformet ved hjelp av mose, papir og annet trevirke til noe som til forveksling minnet om en skog; et mykt mørke hvor man kunne vandre mellom og snuble over meget underlige kunstobjekter. Nok et eksempel: The Pleasure of Negative Emotions, hvor man frydefullt kunne kjenne på frykt, avsky og andre negative følelser. Eksemplarisk var dessuten også The Wearable Art Show, hvor det Berlin-baserte prosjektrommet Kreuzberg Pavillon live-kuraterte kunstverk som kunne bæres på – eller bæres av – kroppen. Storveis!

Stem på din favoritt!

bergen-prisen_FB2

Årets scenekunst

Germinal
Halory Goerger & Antoine Defoort

BIT – Teatergarasjen

Tenk om vi kunne starte på nytt – helt fra begynnelsen? Den franske kunstnerduoen Halory Goerger og Antoine Defoort gjorde nettopp dette sammen med skuespillerne Arnaud Boulonge og Odine Cloez da de imponerte oss med forestillingen Germinal i begynnelsen av september. Med utgangspunkt i en tom scene forsøkte de å skape sin egen lille sivilisasjon helt fra begynnelsen. Hjulet ble funnet opp på nytt, og det ble satt spørsmålstegn ved alt fra fysikkens lover til menneskelig kommunikasjon. En filosofisk og tankevekkende forestillingen med masse humor og snedige scenografiske løsninger. Ved hjelp av en «how to set up a new civilisation»-guide ble alt fra hvilket språk de skulle snakke til hva slags vegetasjon de skulle ha bestemt av et par tastetrykk. Goerger og Defoort er kjent for å kombinere visuell kunst, performance og vitenskap med en god dose humor og finurligheter, og skuffet absolutt ikke med Germinal.

Medealand
Den Nationale Scene
Regi: Lene Therese Teigen

Den Nationale Scene har dette året høstet gode anmeldelser for storsatsingene Sånne som oss og Hellemyrsfolket, som har gått for fulle saler. NATT&DAG velger likevel å trekke frem forestillingen Medealand, som i høst var et friskt pust i Den Nationale Scenes ellers kommersielle repertoar. Medealand er Sara Strindbergs gjendiktning av Euripides’ greske klassiker Medea fra år 431 før vår tidsregning. Historien framstiller den sterke Medea som har satset alt på kjærligheten, men som blir forrådt av sin elskede Jason da han blir trollbundet i en ny elskerinne. Det livet hun har levd blir redusert til ingenting, hun mister sin identitet og det hele ender i et blodig hevnoppgjør. Forestillingen handler om kjærlighetssorg, sjalusi og psykiske lidelser i en kald og kjærlighetsløs verden. Regissør Lene Therese Teigen har sammen med sine medhjelpere og skuespillere laget en rå og intens forestilling som tar den greske tragedien med inn i samtiden. Med denne forestillingen har Den Nationale Scene trådd ut av komfortsonen, og på en fin og ærlig måte framstilt en sår tematikk som i aller høyeste grad angår dagens samfunn.

Kardemomyang
Festspillene i Bergen
Regi: Morten Traavik

Da Festspillene, i samarbeid med Morten Traavik, i mai inviterte nordkoreanske ungdommer til Bergen for å synge og spille kjente og kjære sanger fra Torbjørn Egners Folk og røvere i Kardemommeby, gikk det ikke stille for seg i media. Morten Traavik har i flere år samarbeidet med myndighetene i Nord-Korea om kulturutveksling. Noen mener det er positivt, andre mener han gir legitimitet til et totalitært og grusomt regime. Ungdommene som framførte både Egners og egne nasjonalistiske sanger var, i ekte propagandastil,  håndplukket av nordkoreanske myndighetene fra den anerkjente musikkhøyskolen Kum Sung i Pyongyang. Kritikken prosjektet møtte var nettopp at det foregikk på myndighetens premisser og Traavik ble derfor kritisert for å «drikke te med fienden». Hvorfor nominerer vi likevel Kardemomyang til årets beste? Nettopp fordi den skaper debatt og setter søkelys på et regime som alt for lenge har fått være i fred. Selv om Traaviks prosjekt ikke direkte kritiserte regimet, fikk vi likevel – spesielt gjennom de nordkoreanske sangene – et bilde av hvordan disse ungdommene brukes som brikker i et propagandaprosjekt man ikke har sett maken til siden andre verdenskrig.

Stem på din favoritt!

Årets arrangement

Den Elleville Festen
20. september

I fjor gjenopplivet musikkguruen og den tidligere straight edge-kongen Mikal Telle sin favorittfestival fra mange års dvale. Den første Elleville Festen fant sted på nittitallet, og overskuddet gikk med til å starte Tellé Records, som siden har spyttet ut flere representant for den svært så omtalte «Bergensbølgen». Den Elleville Festen anno 2014 siktet større og bredere enn originalen, med artister helt fra Sverige. Som seg hør og bør for en lokalpatriot som Telle, bestod årets program også av mye kortreist musikk. «E det nokken stemning her?» sang Silja Sol tidlig på kvelden. Lite dumt spørsmål, da, når du er på Den Elleville Festen! Aurora Aksnes, Alexander von Mehren og Fjorden Baby! bidro også til lokalkvota. Spe på med litt hissig sørlandsrock, en dæsj lommebok-pop, mye hyperaktuell bøttehatt-hip hop (sistnevnte sjanger representert ved Yung Lean, Yoguttene og Onge Sushimane & Kobe-Wan-Kenobi), et par overraskelser (Gabrielle), kokende dansegulv og rikelige mengder god stemning, og voilà, du har en fantastisk fest av typen ellevill.

Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF)
24. september – 1. oktober

Brannfakkel: Iblant er det skikkelig nedsig å bo i landets mest regntunge by. Særlig om høsten. Sånn sett skal man ikke se bort fra at Bergen Internasjonale Filmfestival, eller BIFF, spiller en viktig rolle i kampen mot fraflyttingen. Akkurat idet høstmørket kommer snikende, flykter nemlig bergenserne velvillig inn i kinosalens adskillig mer betagende mørke. It’s the most wonderful time of the year, da de av oss som er herre over egen tid – studentene, pensjonistene, naverne – virkelig får skinne. Dette smörgåsbordet av en filmfestival har siden oppstarten i 2000 vokst til å bli Norges største, målt i antall filmer. BIFF satser tungt på dokumentarfilmer, og har et eget filmprogram som skal sette søkelys på menneskerettigheter, Checkpoints. LGBT-propaganda og Klimafestival er andre kategorier BIFF har på programmet. Dette er med andre ord en festival som ønsker mer enn å bare underholde, selv om dette feltet også dekkes med det siste innen kvalitetsfilm à la Hollywood/Ljubljana/Thimpu/Younameit.

Ekkofestivalen
17. – 25. september

Ekko (EKKO!), festivalen for elektronisk og eksperimentell musikk, begynner å bli en gammel traver med sine elleve år på baken. I år som i fjor ble høstdeprimerte bergensere invitert inn i varmen på Østre for å la technofoten få kjørt seg hemningsløst. Med navn som Future Brown, Drippin, Luke Abott, Jaakko Eino Kalevi, DJ Harvey og Pandreas sørget de kjepphøye forståsegpåerne i Ekko for atter et kompromissløst festivalprogram. Kall det gjerne en folkeopplysningsfestival (eventuelt en reise gjennom synthens historie, hvis du vil dyppe ekkoloddet litt dypere), men på Ekkofestivalen skal det både danses og sanses hardt, med et eget filmprogram med blant annet smale filmer om glemte musikkpionerer. Selvstyrte lysinstallasjoner i hemmelige rom, den evig fascinerende gitarklokka samt en danselounge i første etasje sørget i tillegg for at publikum fikk såpass mye stimuli at de aldri rakk å kjede seg mellom de musikalske innslagene i etasjen over. Hadde det ikke vært kult om alt som var lærerikt var like gøy?

Stem på din favoritt!

Årets konsert

Real Ones
Bergen domkirke

Det skal mye selvtillit til for å kalle bandet sitt Real Ones. Selv for 20 år siden. Hvor real kan man egentlig holde seg over to tiår? Hvor enhetlig? Tja, hvor mye har det egentlig å si? Real Ones har ved hver korsvei uansett gjort nye ting, og etter fjorårets Spellemann-vinnende dobbeltalbum (bokstavelig talt) og 2012s fjern familie-album Real Ones and the Extended Family kunne man stille seg spørsmålet: Hvilken terskel ville Real Ones krysse neste gang? Popbandet svarte ved å gjøre døren høy og porten vid, og ga ut Misa Criolla, en upbeat, katolsk messe opprinnelig skrevet på 60-tallet av den argentinske komponisten Ariel Ramirez (1921-2010). På spansk. Dios mio! Overraskende nok fungerte prosjektet ypperlig, og da Real Ones presenterte albumet i Bergen domkirke for et hallelujah-stemt publikum var det som om departements-reorganiseringen gjort av Brundtland 3 i 1990 endelig kom til sin rett: Kirke og kultur, hånd i hånd, som en deus ex domkirka i Real Ones fortsatt pågående karriere. Sterkt!

Kakkmaddafakka
USF Verftet

Band med humoristiske navn holder ikke lenge, skrev to musikkanmeldere med bokstavrim-navn i VGs rampelys-seksjon tidligere i år, og ramset opp blant annet Kakkmaddafakka som prov på påstanden. Spol ti år tilbake, og mange ville sikkert vært tilbøyelige til å si seg enige med Akersgatas sleivete rabulister. Spol så ti år frem igjen, og stopp tapen ved milepæler som den første utgivelsen i 2006, konserten på Montreux Jazz Festival i 2009, MTV-nominasjonene i 2008, debutalbumet i 2009, andrealbumet Hest i 2011,  tredjealbumet Six Months a Long Time i 2012, de utallige konsertene i Tyskland (spill gjerne tapen i sakte film når de får et hav av tyske fans til å rope ut navnene på nevnte VG-journalister), og stopp den igjen før triumfkonserten på et utsolgt USF Verftet i november. I en anmeldelse i Bergens Tidende ble det skrevet at «Kakkmaddafakka er den typen band som utmerket kunne gått hele karrieren uten å gi ut et eneste album. Ikke fordi de er et dårlig band, men fordi de er så sagnomsuste live at et studioalbum bare blir en attpåklatt.» Musikkanmeldere sier mye rart, men her hadde de hvert fall 50 prosent rett. Kjør tape i ti år til, takk.

Chain Wallet
Den Elleville Festen

En opplenket lommebok er en av disse sosiale markørene som tilsynelatende aldri dør, og som er like lite subkulturelt betinget som bukser. Alle kan bruke en lommebok med lenke, og hvem vil egentlig ikke lenke til seg lommeboken, om det så er av økonomiske eller motefaglige hensyn? Det er, når man tenker over det, det eneste riktige. Chain Wallets konsert på Den Elleville Festen i sommer var også det eneste riktige, akkurat den kvelden på USF Verftet. Den relativt nystartede trioen har bakgrunn fra The New Wine, Fagernes Yacht Club, Johnny Hancocks og et obskurt houseprosjekt, og med kun et fåtall utgitte låter hadde de lite å bevise, men desto mer å vinne, på sin første konsert. Likevel ble det en av disse opptredenene som øser ut en stramt regissert frihetsfølelse, litt som å svinge lommeboken i lenken over hodet: En lykkelig og trygg feiring. Det eneste riktige.

Stem på din favoritt!

SE OGSÅ: Her er de nominerte til OsloprisenTrondheimprisen og Stavangerprisen.

Bergenprisen_Flyer2

The post Stem frem dine favoritter: Bergenprisen 2014 appeared first on NATT&DAG.

Motemåneden oppsummert: Blått kjønnshår, tissen til Iggy Azalea og garderoben til Lilli Bendriss

$
0
0

Månedens samarbeid

esra+nd

Via www.esraroise.com

I samarbeid med nettbutikkportalen FarFetch har norske Esra Røise illustrert Stella McCartneys minikolleksjon «Stella Superheroes».

 

Månedens garderobe

nd-seher

Faksimile: seher.no

Se&Hør har tatt en etterlengtet titt i Lilli Bendriss garderobe. Tross sin svakhet for gull og blondeeskapader styrer (mote)orakelet unna bruktklær – hun er for svak for andre menneskers energi. Duh.

 

Månedens åpning

aesop-nd

Foto: aesop.com

Aesop åpner norsk filial i Prinsens gate 21. Det australske skjønnhetsmerke er kjent for nytenkende butikkdesign og i Oslo har Snøhetta fått ansvar for utformingen. Åpner 13. desember.

Månedens trend

nd-dailymail2

Faksimile: dailymail.co.uk

Jenter over hele verden farger armhulehåret blått, som en bisarr forlengelse av fjorårets kjønnshårdebatt…

Månedens uhell

nd-hollywoodlife

Faksimile: hollywoodlife.com

Iggy Azealas entustiastiske twerking førte til buksespjæring på Bar Mitsvaen (!) hun var hyret inn til. Jaja, konfirmanten klagde sikkert ikke.

 

Månedens debatt #1

nd-dailymail

Faksimile: dailymail.com

Punkdronning Vivienne Westwoods sterke engasjement for økologi tok en rar vending, i det designeren oppfordret fattige til å «spise mindre». Forøvrig ikke første gang Westwood er ute i hardt vær – tidligere har hun uttalt at «vegetarkost kurerer funksjonshemmede».

 

Månedens debatt #2

nd-clutchmagonline

Faksimile: clutchmagonline.com

Kim Kardashians glinsende rumpe prydet Papers forside. I etterkant viste det seg at fotograf Jean-Paul Goode hadde re-konstruert et tidligere bilde fra boken «Jungle Fever», med sterke undertoner av rasisme.

 

Månedens kaos

nd-standard

Faksimile: thestandard.co.uk

Forrige fredag gikk Black Friday av stabelen, med supertilbud og langåpent i mange butikker. I London gikk det over alle støvleskaft, bokstavelig talt – flere shoppingglade briter mistet skoene sine i handlekaoset som oppstod.

The post Motemåneden oppsummert: Blått kjønnshår, tissen til Iggy Azalea og garderoben til Lilli Bendriss appeared first on NATT&DAG.

Filmene du må se i desember

$
0
0

Det ser ut til at vi går en svært lovende og variert filmromjul i møte. I tillegg vil Cinemateket gjøre sitt for å sette deg i den rette julestemningen med tidenes amerikanske høytidsklassiker. Her er seks filmhøydepunkter i årets siste måned:

Livet er vidunderlig på Cinemateket
For mange amerikanere er Frank Capras Livet er vidunderlig (originaltittel: It´s a Wonderful Life) synonymt med jul. Cinemateket i Oslo gjør sitt for at dette skal gjelde oslofolk også, og viser filmen torsdag 18., fredag 19., og søndag 21. februar. Da Livet er vidunderlig hadde premiere i 1946, ble den på ingen måte noen umiddelbar klassiker, men kluss med rettighetene førte til at flere TV-kanaler begynte å sende filmen på syttitallet, og snart fikk publikum øynene opp for James Stewarts fantastiske prestasjon som den godhjertede, men utbrente George Bailey. Tradisjonen med å vise filmen før jul har blitt holdt i hevd siden.

Calvary – Golgata
Brendan Gleeson er en av sin generasjons største skuespillere, men blir dessverre ofte satt til å gestalte biroller. I Calvary – Golgata gir regissør John Michael McDonagh ham muligheten til å briljere i en hovedrolle. Gleeson spiller Father James, som under en skrifting får beskjed om at han skal drepes i løpet av en uke. Den skriftende har blitt misbrukt av en avdød prest, og den sympatiske Father James må ta konsekvensen. Filmen følger uken etter at dødsdommen er avsagt, og byr på et snodig rollegalleri med den forblåste irske landsbygda som bakteppe. I andre roller finner vi blant annet han irske dusten fra TV-serien Girls (Chris O´Dowd) og Gleesons egen sønn Domhnall (About Time). Premiere første juledag.

Diplomati
Volker Schlöndorff (Blikktrommen, Death of a Salesman) tar for seg et nokså ukjent stykke krigshistorie i Diplomati. Vi tas med til andre verdenskrigs avsluttende fase, hvor general Dietrich von Choltitz (Niels Arestrup) er tysk øverstkommanderende i Paris. Ting går som kjent ganske ræva, og det utgår fra Hitler at hele sulamitten – inkludert Louvre, Eiffeltårnet og så videre – skal jevnes med jorden. Allikevel blir ikke den franske hovedstaden ødelagt, og det kan vi ifølge denne filmen takke den svenske generalkonsulen Raoul Nordling (André Dussollier) og hans nære forhold til von Choltitz for. Interessant blir det i hvert fall, som det gjerne blir med regissør Schlöndorff. Filmen har premiere 25. desember.

Madagaskarpingvinene
På en av årets virkelig store kinodager, 25. desember, blir det et etterlengtet gjensyn med Madagaskar-filmenes ekstraseverdige pingviner. De ikke-flygende fuglene tilhører etter hvert en topphemmelig etterretningsgruppe som skal ta knekken på den onde Dr. Octatvius Brine. Se opp for stemmer fra blant andre John Malkovich, Benedict Cumberbatch og Werner Herzog (!).

Mamma
Det kanadiske vidunderet Xavier Dolan gjorde seg allerede i 2009 bemerket med den semi-selvbiografiske I Killed My Mother (originaltittel: J´ai tué ma mère) – en vilt imponerende debut fra den da 20 år gamle regissøren, som også spilte hovedrollen. Mamma (originaltittel: Mommy) er lagt til Canada i nær fremtid. Her er det lovbestemt at foreldre kan la staten ta over ansvaret for vanskelige barn. Under disse premissene prøver Diane (Anne Dorval) å fungere best mulig i team med sin ADHD-diagnostiserte sønn Steve (Antoine Olivier-Pilon). Det funker sånn passe. Filmen fikk massiv hyllest under årets Cannes-festival, hvor den stakk av med juryprisen. Nylig ble den også listet på Cahiers du Cinémas liste over årets beste filmer. Premiere 25. desember, som de fleste andre lovende filmer denne måneden.

Girlhood
Céline Sciamma, regissøren bak den gripende Tomboy fra 2011, tar i Girlhood for seg livet til en tenåringsjente i en fattig forstad av Paris. Marieme er seksten år, og for andre år på rad har hun for dårlige karakterer til å bli uteksaminert av videregående. Veien til å føle tilhørighet går via noen jevnaldrende småkriminelle jenter. Parallellene til Ruben Östlunds Play er lett å trekke, både hva stil og realisme angår. Filmen vant for øvrig hovedprisen ved årets utgave av Stockholm internasjonale filmfestival.

The post Filmene du må se i desember appeared first on NATT&DAG.


John Maus psykoanalyserer Ariel Pink: «Han er ikke misogynist. Han er nymfoman»

$
0
0

Genierklærte Ariel Pink er også (selv)erklært misogynist og homofob. Med hans hyllede «Pom Pom» fra i høst kom også intervjuene, som Pink har gjort til en øvelse i å spy ut kontroversialiteter. Han har for eksempel kalt Grimes «dum og tilbakestående» og i et Pitchfork-intervju endte han opp med å uttrykke sin støtte til Westboro Babtist Church. I et nylig intervju med D2 uttalte han om homofile at «Verden er laget for foreldre, av foreldre, ikke for individer, sinte, forurettede barn som på død og liv skal leve ut sine private fantasier, ha en masse rettigheter. De er ikke proaktive, de bryter linjen, bryter formålet med å være på jorden, og det utelukkende for egen livsutfoldelse.»

Nå kommer barndomsvenn og fellow weirdo, synthpop-artisten John Maus til utsetning. I en tekst postet som et bilde på twitter forsøker han å forklare Pinks oppførsel ved hjelp av psykoanalyse.

Skjermbilde 2014-12-04 kl. 2.45.26 PM

John Maus og Ariel Pink studerte sammen på Cal Art og har senere spilt sammen. Maus, som har en doktorgrad i filosofi fra University of Hawaii, har åpenbart lest litt for mange bøker, men prøver vel å si noe sånt som at Pink ser forbi konstruerte kjønnsidentiteter eller konseptet «kjønn», og oppfører seg deretter. Sånn å forstå! Ariel har skjønt noe vi andre ikke har. Da får det nesten være greit!

Mer interessant er det kanskje at Maus, som ikke har sluppet noe siden «We Must Become the Pitiless Cencors of Ourselves» fra 2011, tidligere denne uka tvitret at han snart skal begynne å spille inn nytt materiale, ved hjelp av dette instrumentet han nettopp er ferdig med å bygge:

john maus

The post John Maus psykoanalyserer Ariel Pink: «Han er ikke misogynist. Han er nymfoman» appeared first on NATT&DAG.

Ukas High Five: Øyvind Morken får stort sett bare skryt, men er drittlei av dårlig feedback

$
0
0

I tillegg til å være en sabla flott fyr og en folkehelt av dimensjoner, er Oslo-stuten Øyvind Morken en av landets mest habile DJs og produsenter. Midt oppi flittig plategraving og utrettelig terningkast sju-levering hver bidige Untzdag på Jaeger, har Morken nå også gått on record og utlyst sine tjenester som DJ-boksbygger. Hi(gh)-fi(ve), ass.

Og nevnte vi den formidable Arthur Russell-megamiksen han gjorde sammen med DJ Strangefruit for P3 i anledning World Aids Day nettopp?

Neivel: Hør den her og les vår høy fem-prat med den arbeidssomme & allsidige musikkmannen under:

Hei Øyvind! Hva driver du med AKKURAT NÅ?

- Kom nettopp hjem fra en plategraverunde nede i byen. Fant noen fete sjutommere, blant annet.

Nom! Hvilke da? 

- The Beloved «The Sun Is Rising» (har slitt ut kopien min så trengte en ny), Herman Jose «Da Da Da», en Yellow Magic Orchestra-skive og en Godley & Creme-skive med en fet  B-side produsert av Trevor Horn.

Høy fem for stilig Arthur Russell-megamix med Strangefruit. Hvordan ble den til?

- Det var egentlig Pål (Strangefruit) som fikk forespørsel om å gjøre den (via Ruben Gran / p3), men så ringte han meg og spurte om jeg ikke vil være med. Noe som jeg såklart takket ja til ettersom Arthur Russell var inngangen min til den ekte discoverdenen som eksisterte utenfor poplistene.

Hva er 3 ting i livet ditt du er mest stolt av om dagen?

- 1) Samboeren min som gjør store fremskritt innenfor det hun vil holde på med. 2) Datteren hennes på 12 som skal gå opp til halvbrunt belte i karate til helgen. 3) At jeg endelig har fått stablet på beina et prosjekt jeg har drømt om, etter lang tids tenking og grubling.

Hva er prosjektet? Disse DJ-boksene, eller?

- Haha det også, men nei. Det er noe annet som er rett rundt hjørnet. Men, vil ikke jinxe det.

Skjermbilde 2014-12-04 kl. 15.32.07

Ok, men du har altså nylig utlyst dine tjenester som kompetent DJ-boksbygger. Hva er galt med dagens DJ-booths? 

- Det er et par stykker i denne byen med peil, bare så det er sagt. Men, det er veldig mange som er altfor slappe på det rundt om i byen også. Jeg spiller vinyl, så forskjellen er vel at jeg ikke gir opp før det er bra. Jeg skulle likt å se en booth som både ser like bra ut, og som har like bra utstyr som boksene hadde på 70- og 80-tallet i USA. Dette var såklart før Pioneer kom og ødela bransjen med tung markedsføring for billig og dårlig utstyr. Nå om dagen får du jo utstyr som er veldig, veldig mye bedre enn Pioneer sitt til en langt billigere penge.

Hva er responsen fra utelivsfolket og DJ’ene så langt? Har noen lagt inn bestillinger om å friske opp boksene sine i forkant av årets julebordsesong?

- Responsen blant andre DJs som spiller vinyl har vært veldig positiv og kun et av byens utesteder har vist interesse. Men, jeg håper hvertfall at det blir litt mer fokus på det fra nå av, og at folk ikke prøver å sluntre unna så mye lengre. Det å fikse enkle problemer som feedback koster strengt tatt ikke mer enn bare tid. Det gangner alle at dette problemet blir fikset, ettersom folk betaler inngang og legger igjen nok i baren til at de skal slippe å høre feeding i musikken som blir spilt når de går ut.

Hva sier du til folk som omtaler deg som Oslos feteste DJ? Blir du litt flau eller småhøy på pæra?

- Jeg er bare høy på pæra når jeg er full, sånn ellers er jeg ganske ydmyk. Det går vel egentlig ikke an å være best i å spille musikk, sånn bortsett fra DMC-turntablism-teknisk da, og det er jeg HVERTFALL ikke.

Snart nyttårsaften: Hvor skal Morken sprette champagnekorken? 

- Tror det blir en rolig kveld hjemme. Nyttårsaften er oppskrytt, og det er utrolig deilig å våkne opp 1. januar uten skallebank.

Hvor ser du deg selv om 8 uker? 

- Skulle ønske jeg kunne skryte av reiseplaner til varmere klima, men dessverre så sitter jeg nok innelåst i studio med varmen på fullt og vinterdepresjoner. Kunne vært verre.

The post Ukas High Five: Øyvind Morken får stort sett bare skryt, men er drittlei av dårlig feedback appeared first on NATT&DAG.

Twerk of art: Miley Cyrus debuterer som kunstner under Art Basel i Miami

$
0
0

Nå står ikke kunstverden til påske! Under den årlige tilstelningen Art Basel i Miami fikk mange høykulturelle fintfolk boblevannet i vranghalsen da Miley Cyrus lanserte sin visual artist-karriere (!) på Raleigh Hotel i går kveld. Med hjelp fra den tidligere Museum of Contemporary Art i Los Angeles-direktøren og kuratøren Jeffrey Deitch viste Miley fram sine psyko-psykedeliske skulpturer, laget av gjenstander fansen hennes har kastet på scenen gjennom årenes løp.

Fortsetter under.

Skjermbilde 2014-12-04 kl. 18.46.18 Skjermbilde 2014-12-04 kl. 18.45.48

Jamfør en prat med artnet i anledning årets Art Basel Miami går entusiastiske Deitch genuint god for artisten Miley:

- Hun er «the real deal». Dette er sørstats-outsiderkunst, ikke ulikt Mike Kelley. Det er verdt å merke seg at vi her snakker om en artist som vet å uttrykke sine visjoner gjennom flere kanaler, både musikk, mote, teater og nå også kunst.

Dazed skriver at Miley fulgte opp showet med en minikonsert sammen med Flaming Lips-frontmann Wayne Coyne, hvor hun blant annet framførte en sang skrevet etter at katten til en god venn snakket til henne i en drøm. 22-åringen fortalte den sikksakksmilende forsamlingen at hysteriet som oppstod etter MTV Awards-opptredenen med Robin Thicke, samt bortgangen av hunden hennes Floyd (på 1. april av alle dager) skal ha vært årsaken til at hun nå kan føre til «visual artist» på CV’en.

- Dette året har utfordret meg konstant, og derfor begynte jeg å lage kunst. 

Og alle bare:

Skjermbilde 2014-12-04 kl. 19.23.01

The post Twerk of art: Miley Cyrus debuterer som kunstner under Art Basel i Miami appeared first on NATT&DAG.

Robocoprah Winfrey? Gorbatjorven?

$
0
0

Det er svenske art directors/graphic designers som eier Internett, er det ikke? Til en viss utstrekning er det vel de som klekker ut det vi klikker på, der de sitter kledelig rufsete foran en ombygd iMac fra tidlig 2000-tall, som det siste faste holdepunktet i den svenske kaosstaten. Regjeringen faller. Astrid Lindgren er død. Ingen ANER hva som feiler Zlatan! Svenskekongen … vel, han forblir uforanderlig svenskekongen.

Men de svenske AD/GD-ene jobber utrettelig videre, med skoj, tant og fjas. Kalle Mattsson har gjort sin skjerv i det siste, og bidratt med mashup-tumblren Buffalo Bill Gates, hvor han setter sammen to navn og to fjes. Latterlig enkelt!

Karlsson lagde den første kollasjen for fem år siden. I sommer gjorde et uventet fravær av internett gjorde at han fant igjen kollasjen – det trehodede mashup-monsteret  George Michael Jackson Pollock – i en av mappene på dataen, og resten er, som man sier, svensk mashup-historie.

NATT&DAG stilte ham tre enkle spørsmål, men han valgte bare å svare på to av de.

Uavhengig av navn som passer sammen: Hvilke to mennesker ville du helst satt sammen?

– Meg og min tjei.

Nyvalg i Sverige! Å näj! Hvis du måtte velge: Dra på en ukes ferie til Marbella med Jon Skolmen eller tilbringe 24 timer på en selskapsbåt med Stig-Helmer?

– Jeg vil helst henge med Jon Skolmen på Marbella, siden man kan drikke sprit med ham, og da blir det som regel toppen.

Forslag til norske mashups?

Dette valgte Mattsson å ikke svare på. Et fiffig pek til de tosidige mashupene eller adelig, svensk overlegenhet? Et forslag fra NATT&DAG: Stefan Lôfvendala Kirsebom. Rull kollasj.

bill1 bill2 bill3 bill4 bill5 bill6
gandalf george michael gorbatjorven tarantina yoko bono

The post Robocoprah Winfrey? Gorbatjorven? appeared first on NATT&DAG.

Lanseringsfest på Kennelklubben: Årets beste-utgaven!

$
0
0

Woop! Woop! It’s da sound of the Oslopris! Det kom 900 mennesker sist vi hadde lanseringsfest; på Kennelklubben er det bare plass til 100, SÅ VÆR TIDLIG UTE!

Niels Theissen (Mandagsklubben), Karim (Retro/NATT&DAG) og Seth Skizzo (Kids Love Bass) spiller, og TKK byr på sweeeeet julepølse-deal (25 kr) fra klokken ti.

I Årets beste-utgaven offentliggjør vi de nominerte til Osloprisen, Bergenprisen, Trondheimprisen og Stavangerprisen: De beste artistene, klubbene, utestedene, bøkene, filmene, stemmene, festivalene, restaurantene, kunstnerne og sceneoppsetningene, samt vinneren av den gjeveste prisen av dem alle, Årets Navn, for lang og tro tjeneste.

Stas for alle involverte! Meld deg på Facebook-eventet og ta med en venn (men da må dere komme enda tidligere)!

The post Lanseringsfest på Kennelklubben: Årets beste-utgaven! appeared first on NATT&DAG.

Viewing all 4879 articles
Browse latest View live