Quantcast
Channel: NATT&DAG
Viewing all 4879 articles
Browse latest View live

Videopremiere: EMIR er for ute til å preike, kommer aldri til poenget

$
0
0

Forrige uke slapp EMIR fra $ushi x Kobe «Faller», sin første solosingel og nå er har den jaggu fått musikkvideo og. Med gipsa arm driver popstjernen tidligere kjent som bergensrapper og sykler og løper og danser rundt, alt mens en ukjent kvinne synger med på refrenget og andre verset (hvem er hun egentlig? EMIR vil ikke fortelle det).

Les også: Lekende Lett: – Vi vil gjøre vanlige ting fete, istedenfor å gjøre fete ting vanlige

Hvis låta handler om en kveld på byen der man er ute av kontroll, er videoen i så fall dagen derpå, hvor man desperat insisterer på å holde seg i form til tross for gårsdagens utskeielser. Relatable, si?

 

The post Videopremiere: EMIR er for ute til å preike, kommer aldri til poenget appeared first on NATT&DAG.


3 filmer du bør se etter å ha sett NRKs hiphop-dokumentar «Takin Ova»

$
0
0

Hiphop er mer en rapmusikk. Eller, én gang i tiden var det i alle fall sånn. I NRKs dokumentarserie Takin Ova – Norsk hiphops historie forsvinner mye av fortellingen om den norske hiphopkulturens utvikling i alle sine former – rap, breakdance, DJ-ing og graffiti – til fordel for konsertbilder fra … litt tidligere i år.

Ja, hiphop har blitt til noe større, men hvordan var den egentlig da den fortsatt var seg selv n0k?

Her er 3 filmer du BØR se om du likte Takin Ova, om du ikke likte Takin Ova eller om du bare har lyst å se hvor fucka lættis Norge faktisk var før. 

LES OGSÅ: Joddski dro til USA for å skrive om hvordan hiphopen kom til Norge

Kunst uten hemninger (1989)

Matias Armand Jordan alias Filmfyren lagde sin første og hittil eneste dokumentar som 18-åring, og den er … MEGAFET! Filmen tar for seg Oslos graffitimiljø på 80-tallet, og intervjuer purunge writere, politifolk og folk på gata (som stort sett synes graffiti er et skrekkens fenomen).

Og så diskuteres det selvsagt HVA det vil si å være hiphop.

– Du ække hiphop selv om du kjøper Salt-N-Pepa, ikke sant.

– Du må digge hiphop. Du må være helt inni hiphop.

Vandaler Vrenger Plater (1990)

Matias Armand Jordan viste Kunst uten hemninger til NRK, som som likte den godt, men kunne ikke sende den på TV fordi kvaliteten på Video 8-formatet ikke var god nok.

I stedet lagde de sin egen versjon.

Vandaler Vrenger Plater 1990

Men hva er hiphop?

– Hiphop, e’kke det sånn musikk ‘a?

– Jeg tror det er en … hobby?

– Det er en dans.

Finn ut hva det egentlig er i NRKs «Diskuteket».

LES OGSÅ: Fra arkivet: De nye rebellene (1991) 

Hip-hopfestivalen 2XH i Trondheim (2000)

Dette er en sånn film ingen kan se uten å få merker av den.

En gang i tiden ble Nordens største hiphopfestival arrangert i Trondheim (!). Det skyldtes først og fremst ildsjelen Torstein Holen alias TrePan. Det første året festivalen ble arrangert ble det selvfølgelig laget dokumentarfilm, og FYFAEN så gøy det er å se på i dag!

Filmen gir et interessant og funny innblikk i hvordan det var å være ung og del av en fremmadstormende kulturell bevegelse som norsk hiphop var på tidlig 2000-tall , og er også et fantastisk tidskoloritt for Norge rundt årtusenskiftet mer generelt. I tillegg kan filmen skilte med ekstremt mye fra fashion-inspo.2XH år 2000 Trondheim

Ikke ett øye forblir tørt, ikke ett smilebånd forblir ubrukt og ikke ett hode blir dekket med ubleket hår etter å ha sett denne snaue en og en halvtime lange nasjonalskatten.

 

Smil & Gift møter Vegard «Takin Ova» Larsen

The post 3 filmer du bør se etter å ha sett NRKs hiphop-dokumentar «Takin Ova» appeared first on NATT&DAG.

7 nøytrale varianter av kjente og kjære julesanger som ikke støter NOEN (håper vi)

$
0
0

Jøss, det er ikke november og julesang-debatten er allerede i hyllene i den sjappa vi kaller norsk offentlighet? På tide!

Debatten har gått både høyt og lavt etter at det ble kjent at foreldre med elever på Nylund skole i Stavanger ble bedt om å krysse av på et eget skjema for hvilke sanger barna deres kan synge på juleavslutningen.

– Dette er egentlig bare leit for denne skolen, uttalte en foresatt for en elev ved Nylund skole til VG, som ikke var sen om å «ta debatten». 

Det er ikke vi heller, men det er så mange andre debatter som vi må gjøre plass til før julestria setter inn, så derfor har vi laget 7 nøytrale varianter av kjente og kjære julesanger som ikke kan støte noen. Håper vi.

For full tekst og en video av en av våre redaksjonsmedlemmer som mimer «beklager på forhånd» (selvsagt tekstet), send mail/brev eller noe annet. Det du ønsker, egentlig! Kom innom? Ses!

7 julesanger for ALLE

«På det dertil egnede oppholdstedet sitter/står eller går vedkommende med sin valgfrie næringsløsning» (mel: På låven sitter nissen)

«Nøytrale merkedag, nøytrale merkedag» (mel: Glade jul, hellige jul)

«Nå (eller evt senere!) går/løper vi (evt bare jeg om du ønsker å gjøre noe annet) rundt om en forsøksvis egnet busk eller busklignende objekt» (mel: Så går vi rundt om en enerbærbusk)

«Fødsels- og dødelighetsstatistikken i andre land går både opp og ned» (mel: Et barn er født i Bethlehem)

«O nøytrale merkedag med din valgfrie følelse» (mel: O jul med din glede)

«Justér lyset i henhold til fellesskapets ønsker, er du grei» (mel: Vi tenner våre lykter)

«Shalala-lalala-lalala-lala-laaaaa» (mel: We wish you a merry christmas)

«Normavviket kom hen til gode til slutt» (mel: Rudolf er rød på nesen)

The post 7 nøytrale varianter av kjente og kjære julesanger som ikke støter NOEN (håper vi) appeared first on NATT&DAG.

Maksitaksi og Taxi Take Away stenger: – Et grelt eksempel på hvordan kapitalplassering i eiendom ikke spiller på lag med byliv

$
0
0

I oktober er det 12 år siden Taxi Take Away åpnet, baren ved Hausmania med det uslåelige anti-konseptet «billig øl og åpen profil». I 2013 utvidet Ole Mikael Yong Pedersen og resten av TaxiTaxiTaxi-kollektivet imperiet sitt med underklunnsklubben Maksitaksi, i kjellerlokalet vis-a-vis Blitz.

Maksitaksi booket alt fra hardcore punk til visesanger og dancehall, de hadde skeive klubbkonsepter og stod ofte for unge utenlandske artisters første Oslo-besøk (for eksempel da Princess Nokia spilte der for ett år siden). Det er ikke nødvendigvis god økonomi i å være først ute, for så å se større aktører stikke av med fortjenesten når de samme artistene kommer tilbake til byen for andre og tredje gang (Princess Nokia spiller på Parkteatret i november), men sånn er det å operere i den såkalte undergrunnen.

Noen som driter i alt dette er selvfølgelig gårdeierne. De vil ikke at hverken Maksitaksi eller Taxi Take Away skal bli værende.

– Maksitaksi har blitt kjøpt opp av et pensjonsfond som heller ser at det står tomt enn at det drives nattklubb. Nattklubb passer ikke i profilen til deres portefølje, sier Ole Mikael Yong Pedersen.

Han er del av TaxiTaxiTaxi-imperiet, som har driftet både Taxi Take Away og Maksitaksi.

– Et ganske grelt eksempel på hvordan kapitalplassering i eiendom ikke spiller på lag med byliv. De har ingen planer for lokalet, så i overskuelig fremtid skal det stå tomt.

​Jøss. Og Taxi Take Away?

– Kontrakten går ut og huseier ønsker ikke å fornye den. Vi har ikke fått noen begrunnelse på hvorfor.

Les også: 10 eksempler på at senkapitalismen er HER og NÅ

Hva frykter du skal ta over?

– Jeg frykter det kommer inn et nytt barkonsept med en mer kommersiell profil. Vi har vært der i 12 år og sett utviklinga som skjer i det nabolaget. Man kan tenke seg at den rekka fra Blå mot Revolver har et potensiale som et nytt slags «Off-Youngstorget»-strøk. Litt som utviklinga i Torggata de siste årene.

Hvordan blir Taxi Take Aways siste dager?

– Vi har booka så mange vi har fått plass til av våre beste venner hver dag i hele oktober. Blir litt som en løpende avskjedsfestival.

​Høydepunkter du vil trekke frem fra Maksitaksi?

– Vi hadde en av de tidlige Beglomeg-konsertene her. Det var veldig gøy. Iconiclastic med Reidar Deadswan må vi trekke frem som en fast DJ som har vært veldig viktig for oss med tanke på profil, publikum og stemning. Subpub som et ukentlig bassorientert klubbkonsept og en motvekt mot et house og hihat-orientert klubbliv. RadiOrakel har hatt mye bra fester, og Bakrommet har vært her med gode reggae-arrangementer, med blant annet Klumben & Raske Penge (dansk dancehall med monsterhitten «Faxe Kondi», red, anm.). JD Samson var jo også en legendarisk kveld med svett og uhemmet dansegulv der klær føyk av folk og gikk veggimellom.

Les også: Er norsk utelivspolitikk rasistisk?

Beglomeg backstage på Maksitaksi, 2013

Og fra Taxi?

– På Taxi hadde vi jo verdens første Senjahopen-konsert, det var veldig gøy. Den åpne profilen har gjort at vi bare har hatt stående en mikser og to platespillere som har vært tilgjengelig for både ferske og mer erfarne DJer som bare vil spille en kveld i en lite pretensiøs setting. Som har gjort at vi har hatt sykt mye bra musikk der. Mye av konseptet har vært å ha et tappetårn, en mikser og to 1210-ere og se hva som kommer ut av det.

Uslåelig konsept, det! Hva med lavpunkter?

– På et øyeblikk som dette er det vanskelig å finne noe som kan toppe at vi ganske motvillig føyer oss inn i rekka av kulturtilbud som får stadig mindre plass i et stadig mer strigla Oslo. Det er vanskelig å se tilbake og finne noe som topper, eller bunner, det.

Hva føler du dere har oppnådd i løpet av disse årene?

– Vi har hatt som mål å levere både kultur og uteliv så rimelig som mulig. Det er en annen målsetting enn utelivet for øvrig. Vi har hatt veldig fokus på at vi skal tilby trygge rom som er fri for rasisme, sexisme, homofobi og seksuell trakassering, som er noe som mange, kanskje særlig damer, ikke akkurat er ukjent med å oppleve på byen. Vi har levert et bredt spekter av variert musikk og vi har hatt fokus på tilby en tilgjengelig scene kombinert med programmering med høy kvalitet, og et trygt og ikke-ekskluderende rom så billig som mulig. Det å gå ut i Oslo i dag er uforholdsmessig dyrt!

Hva er det beste med Oslos uteliv om dagen?

– Det beste er jo alle de små, uavhengige aktørene som bare gjør tingen sin. Hærverk på Hausmania går jo inn i den rekka, No. 53 i Gamlebyen, og også steder som Revolver og Pauls Boutique. I tillegg vil jeg gjerne trekke fram klubbkonseptet Ulydig som er veldig i Maksitaksis ånd.

Og det verste?

– Det verste er vel resten av byen. Noe er jo bra, men det er en alt for stor kritisk masse av meningsløse konsepter som er for dyrt og for kjedelig.

Har dere planer om å starte noe nytt?

– Nei, ingenting konkret. Denne avviklingen har kommet relativt brått på, det er bare noen uker siden vi fikk beskjed om at vi ikke får ny kontrakt for Taxi. Men det er klart at hvis det åpner seg noen muligheter så er det bare å ta med seg de erfaringene vi har fått og fortsette å gjøre det vi gjør. Og med utgangspunkt i det herlige kollektivet vi har så er det ikke grenser for hva vi kan få til med et tappetårn og to 1210.

Taxi Take Away holder åpent ut oktober.​​

The post Maksitaksi og Taxi Take Away stenger: – Et grelt eksempel på hvordan kapitalplassering i eiendom ikke spiller på lag med byliv appeared first on NATT&DAG.

Jonas Alaska: – Hvis alle dukker opp med hatt på en gig så gjør vi det beste ut av det!

$
0
0

Jonas Alaska har flunkende ny musikkvideo for «All Coming Down Today», som avslutter nylige lanserte Fear is a Demon, hans sjette album på fire år.

Videoen er intime greier, der han fader inn og ut av mørket akkompagnert av seg selv og en gjeng særdeles digge strykere. Du blir kanskje litt trist av å høre sangen, men så blir du glad etterpå når du tenker på hvor fin den er.

Les også: 90-talls-nostalgisk musikkvideo fra Jonas Alaska

Det har gått et par år siden hans forrige album, Younger, ble sluppet, som N&D ga et finfint smilefjes.

Alaska har for anledningen startet et eget plateselskap, Braveheart, med dama si Billie Van og kompisen Mikhael Paskalev. Å starte et eget selskap var visst «litt stress, men mest moro», så vi gikk rett på de vanskeligere spørsmålene.

Jonas Alaska

HATTEBÆRER: Jonas Alaska.

Blir det nå enda mer intern kamp mellom deg og Paskalev om å ha finest hatt? Blir Billie Van gruppepresset inn til gå med hodeplagg oftere?

– Nei. Hvis alle dukker opp med hatt på en gig så gjør vi det beste ut av det!

Mikhael Paskalev

HATTEBÆRER: Mikhael Paskalev.

Hva må man gjøre for å få gitt ut plata si på Braveheart?

– Lage musikk som alle oss liker. Foreløpig har vi nok med våre egne utgivelser, men håper det kan bli aktuelt å gi ut andres musikk etterhvert.

Det har snart gått fem år siden vi spurte deg om hvor du ville være om fem år, og du svarte at du skulle flytte til New York eller ut på landet. Er ønsket oppfylt?

– Hehehe, nei, på ingen måte. Men har fortsatt en plan om å gjøre det. Gi meg 10 år!

The post Jonas Alaska: – Hvis alle dukker opp med hatt på en gig så gjør vi det beste ut av det! appeared first on NATT&DAG.

2017s mest trendy Halloween-kostymer

$
0
0

Som kjent er Halloween bare en høytid funnet opp av kapitalismen for å få deg til å tenke på at gresskar er en grønnsak, ikke bare en pyntegjenstand. Det siste tiåret har feiringen tatt av, selv om noen kjedelige voksne «ikke er tilhengere av at barn tigger snop på dørene». Presset etter å ha et originalt og aktuelt kostyme er større enn noen sinne. Vi kan hjelpe deg. Vi kan også hjelpe deg med hva du skal svare når ubeleste bønder spør om hva du har kledd deg ut som.

Les også: 2015s mest aktuelle Halloween-kostymer

Voyeuristisk skatteliste

skatteliste halloween kostyme

Haha hva har du kledd deg ut som? Jeg har kledd meg ut som en viktig hjørnestein for et sunt demokrati: åpne skattelister. Hvis du ikke liker kostymet mitt eller er imot åpenhet ønsker jeg ikke snakke mer med deg.

Kjerub Havnesjef

havnesjefen kostyme halloween

Haha hva har du kledd deg ut som? En som døde for våre synder. Et yndig vesen, et offer for artssjåvinisme, en svane som stod ved sin rett i en vanskelig tid.

Slutty penisens funksjon (bak betalingsmur)

halloween penis kostyme

Haha hva har du kledd deg ut som? Hint: det er i gjennomsnitt 13,2 cm langt. Mye mindre enn det man skulle tro ut i fra porno og snakk i garderoben, faktisk. Henrik i 9B sa at hans er 20 cm, men det tror jeg ikke på.

Les også: 2016s mest aktuelle Halloween-kostymer

Skummel P3-reporter

halloween p3 kostyme

Haha hva har du kledd deg ut som? La meg heller spørre deg: liker du eller hater du ananas på pizzaen? :D

Dominant kulturell appropriasjon

halloween appropriasjon kostyme

Haha hva har du kledd deg ut som? Are you offended? Jeg har kledd meg ut som noen som nekter å la seg krenke. For meg er Halloween en høytid som går ut på å gjøre andre ukomfortable.

Sexy nekro-Per Fugelli

halloween per fugelli kostyme

Haha hva har du kledd deg ut som? Norges mest sexy mann. Jeg synes intelligens er minst like sexy som «det fysiske», det er bare sånn jeg er :) Rest in peace forresten…

The post 2017s mest trendy Halloween-kostymer appeared first on NATT&DAG.

Oslo World: Banebrytende calypso, relativt forståelig tango og en alvorsprat med Carl Berner (ja, HAN Carl Berner)

$
0
0

Oslo World, tidligere kjent som Oslo World Music Festival, starter i dag (tirsdag). For å bedre kunne navigere i det helsikes omfattende programmet tok vi en prat med NATT&DAG og Nasjonen-legenden Filip Roshauw (som nå jobber for Oslo World).

Hei Filip! Hvis jeg sier Oslo World, hva sier du da?

– Da sier jeg at det skjer nå! Oslo World starter på tirsdag, skjer bortimot overalt i byen og jeg er sikker på at det finnes fantastiske konsertopplevelser for absolutt alle musikkinteresserte i løpet av denne uka.

Tema for årets festival er «Avantgarde – i periferien». Hva betyr det?

– Slik jeg ser det, betyr det alle de andre måtene å være banebrytende på enn det vi kanskje vanligvis forbinder med avantgarde. De fleste har vel kanskje et (mer eller mindre karikert) bilde av hvordan avantgarde musikk høres ut – enten det er såkalt pling plong eller frijazzens hemningsløse SKRONK. For eksempel. Men hvordan er man banebrytende innenfor et felt som calypso? Musikken til Astor Piazzolla høres kanskje ut som relativt forståelig tango for et moderne øre fra Norge, men han endevendte den tradisjonen og den kommer alltid til å være preget av det.

Les også: 7 nøytrale varianter av kjente og kjære julesanger som ikke støter NOEN (håper vi)

– Jeg kan ha glede av å høre musikk som blir assosiert med avantgarde i en europeisk/amerikansk sammenheng, og da tenker jeg ofte at avantgarde-merkelappen er en hemsko – folk bør bare høre på det som musikk, liksom. Det er morsom lyd, som man ikke trenger noen faglig bakgrunn for å sette pris på det, man kan bare høre.

– Men jeg tenker at det kanskje er litt motsatt når man møter musikktradisjoner vi ikke kjenner så godt. Om vi hører på noe hvor vi ikke egentlig har hørt nok til å være i stand til å skille tradisjonen fra bruddet, kan det være morsomt å få et mer bevisst forhold til hva som oppfattes som banebrytende. Og det er vel en av måtene man kan lese årets tema på.

Kan du lage en catchphrase for festivalen? Sånn «Oslo World – [catchy setning]»?

«Oslo World – [catchy stemning]»
«Oslo World – [catchy musikk]»
«Oslo World – det finnes mye i livet å skamme seg over – men dette er ikke en av dem!»
«Oslo World – stikk innom, da vel!»

Du gir meg ikke mye å jobbe med her, Pelle, dette får greie seg.

Tidsmaskinen din er endelig ferdig og du velger å reise tilbake til år 2014. Hvordan ville du ha beskrevet programmet på Oslo World om tre år til menneskene på den tiden?

– Hvis jeg hadde hatt en tidsmaskin ville jeg aller først dratt kanskje 120 år tilbake i tid for å finne skoledirektør og venstrepolitiker Carl Berner og forsøkt å forklare ham statusen til plassen som er oppkalt etter ham i det moderne Oslo. En vanskelig, men nødvendig prat å ta. Litt på siden, dette her, sier du kanskje, men så stiller du jo et voldsomt knirkete spørsmål også.

Men GREIT NOK!

«Hei, mennesker fra fortiden! Litt gode nyheter først. Musikk er fremdeles bra. Livet – med bruk av musikk som virkemiddel – er fremdeles verdt å leve og konsertene du drar på i dag kommer til å bli gode minner som du kan ta med deg inn i en uviss fremtid. Om du føler for påfyll i fremtiden, kan du for eksempel dra på Oslo World, høsten 2017. Der kan du blant annet høre Spoek Mathambos vanvittige vri på afrobeat, du kan høre Akutuk spille vannperkusjon i Bislett Bad (tror «i» er riktig bruk av preposisjon her, siden de faktisk skal være oppi bassenget), den eksperimentelle pianisten Chassol som blant annet jobbet tett med Frank Ocean på BLONDE (den skiva kan dere glede dere til, selv om det tar litt tid) og Madame Gandhi, som man kanskje har sett bak trommesettet med M.I.A. og som om ett års tid kommer til å gjennomføre et maraton uten tampong til stor ståhei. Stor ståhei blir det i det hele tatt mye av de neste årene – stålsett dere.»

Les ogå: Maksitaksi og Taxi Take Away stenger: – Føyer seg inn i rekka av kulturtilbud som får stadig mindre plass i et stadig mer strigla Oslo

I 2014 het festivalen Oslo World Music Festival, nå heter den bare Oslo World. Hvordan ville du forklart navneendringen til menneskene på den tiden?

– «Hei igjen, fortidsfolk, én ting til. Siden festivalen etter hvert har fått mye mer enn musikk på plakaten – og siden «world music» er en betegnelse som egentlig sier veldig lite nyttig om musikken som blir presentert, har vi forenklet navnet til Oslo World. Det er greit det, ikke sant?»

Hva gleder du deg mest til å se selv?

– Siden jeg skal jobbe har jeg vært litt forsiktig med å peke ut soleklare høydepunkter – jeg vet jo ikke egentlig hva jeg rekker. Men for å starte et sted jeg VET jeg skal – åpningskonserten med Calypso Rose har jeg giret meg opp til nå. Jeg fikk et lynkurs i calypso av Aki de Leon – Norges største ekspert på området og sønn av calypso-legenden Roaring Lion – for en liten stund siden og har sjekket ut det universet i etterkant av det. Ikke at dette er vanskelig å skjønne – både tekst og musikk går jo rett på.

– Derek Gripper har jeg også hørt en del på. Han er en sørafrikansk gitarist som har «oversatt» klassisk kora-musikk til klassisk gitar. Det er veldig vakkert, rett og slett, og jeg vet også at han er en fin liveartist. Til sist har jeg en sterk anelse av at Yasmin Hamdans konsert på Parkteatret på fredagen blir knallbra.

Hva på programmet vil du anbefale MEG?

– Hmmm. Jeg tror jeg sier Xylouris White – en groovy liten rockeduo med lutt og trommer, veldig bra riff og fine melodier. Og kanskje Spoek Mathambo på Blå 2. november.

Les også: 3 filmer du bør se etter å ha sett NRKs hiphop-dokumentar «Takin Ova»

Hva med faren min?

– Jeg vet ikke så mye om faren din. Men altså: Tangokveld på Sentralen. Escalandrum er et meget bra argentinsk jazzband som, blant annet siden de har den arvelig belastede Pippi Piazzolla (barnebarnet til Astor) i bandet, fremfører tangomaterialet under konseptet Piazzolla plays Piazzolla. Og så har man pianovirtuosen Luciano Supervielle samme kvelden, som går for en helt annen, kreativ vri på tangoen hvor han blander den med alt mulig annet. Hvis han er allergisk mot tango, kanskje du skal sende ham på Bonga – en fantastisk, angolsk sanger som kommer til Cosmopolite på lørdagen. Hvis ingen av de tingene passer, syns jeg han skal bli med deg på Xylouris White.

Festivaldilemma: Fretless eller cashless?

– Fretless, helt åpenbart. Seksstrengs fretless uten hode med roundwound-strenger er jo virkelig cutting edge instrumentmote. Cashless er åpenbart praktisk og fremtiden det også, men det er jo ikke like tøft.

Beste minne fra tidligere Oslo World?

– Vet ikke hvorfor, men det første som datt ned i hodet mitt er en konsert med den og virtuose finske progtrekkspilleren Kimmo Pohjonen for en tolv-tretten års tid siden. Han hadde med seg en kis på elektronikk, og det var lyseffekter, vanvittig harry kostymer og i det hele tatt. Jeg elsket det – og lurer litt på om jeg hadde hatt den samme reaksjonen i dag, eller om jeg hadde satt det i vrangstrupen. ETT eller annet var det i hvert fall – og et ganske tydelig og typete eksempel på at festivalen rommer mye rart.

Hva håper du blir det beste minnet i år?

– Vanskelig å velge – men jeg tror det blir å møte faren din.

The post Oslo World: Banebrytende calypso, relativt forståelig tango og en alvorsprat med Carl Berner (ja, HAN Carl Berner) appeared first on NATT&DAG.

Topp 9 artige radikaliseringer!

$
0
0

Se for deg dette. Det er en varm mai-dag, og du har tatt en god og lang dusj.

Du tar deg en tur på butikken, og møter en representant fra en blå bod som kommenterer at du lukter godt. Du er smigret av komplimentet, og meddeler at du faktisk akkurat har kjøpt ny parfyme. Dere snakker om at dere begge liker Axe. Han inviterer deg på et møte der det er gratis pizza. Du elsker jo gratis pizza!

Plutselig er du inne i Fremskrittspartiets Ungdom. Så lett kan det være.

Men noen besitter sjeler som rives i stykker av kognitiv dissonans. En venn planter kanskje en red pill i drinken din en kveld, og du merker ikke effekten før etter du har vært på biblioteket og lånt din første alternative historiebok. Dette er bare ett eksempel på hvordan radikale blir født.

Her Norges ni beste radikaliseringer:

Kari Jaquesson

Listens mest åpenbare, samtidig mest absurde? Reisen hennes har gått fra aerobic-instruktør på God Morgen Norge til Syria-farer. I mellomtiden har hun gitt ut kostholdsbøker, vært medlem i Kvinnegruppa Ottar, vært lettkledd på forsiden av Mann, ment at jødene står bak ISIS… Helt rå radikalisering, Kari!

Skjermdump: Youtube

Hans-Erik Dyvik Husby

90-tallets tjukke rockenarkoman har nå et bedre liv enn de fleste tjukke rockenarkomaner fra 90-tallet. Han har endt opp med en blogg (han omtaler seg selv som «SVARTBLOGGER OG MØRKEMANN») der han skriver om muslimvennene sine og dommedag. Han ble tilhenger av Scientologikirken etter et opphold på Narconon-klinikken i 2009 og har ikke sett seg tilbake siden. Hans-Eriks grillbok Helvetes god grillmat – Norges svar på scientologi-bibelen Battlefield Earth? God radikalisering!

Skjermdump: NRK

Carl I. Hagen

Fra skattekritiker til innvandrerkritiker til klimafornekter. En av norsk politikks store legender sliter med kjedsomheten i pensjonisttilværelsen og har begynt å vie tiden sin til konspirasjonsteorier ikledd som klimakritikk. Apropos konspirasjonsteorier:

Skjermdump: NRK

Gry Jannicke Jarlum

Den norsk-svenske musikeren har vært med på Robinson og gått til valg for Demokratene, men storyene rundt J-Diva stopper ikke der. I tiden etter suksessen med hitten «Svake Mennesker» så hun og en venninne en UFO på nært hold som kom til å prege resten av hennes liv.

Hun begynte å holde foredrag, skrev bok, tenkte på UFO-er hele tiden og leste sikkert mye om UFO-er på internett. Er ikke såå spess å skrive en bok på automatskrift da Jannicke, jeg husker aldri noe av det jeg har skrevet. Eller gjort. Herregud hvem er jeg

Merete Hodne

Fra frisør til landets fremste nazifrisør! Eller var hun nazist før hun ble frisør? Bør det hete frisørnazi istedenfor, så man ikke gir inntrykk av at hun bare klipper nazister, eller høres hun da bare ut som en streng frisør? Forslag til navn på bedriften etter rebranding: SAKSENHAUSEN.

Skjermdump: Youtube

Lars Akerhaug

Fra en helt vanlig og snill kommunist, til ekstremt sutrete og tverr. Etter å ha startet sitt liv som uskyldig barn i en kurv på Nilen ble blodet rødere og rødere, til han endte opp i AKP og deretter Rød Valgallianse som internasjonal leder. Hans offentlige gjennombrudd kom imidlertid ikke før hans særs lite flatterende byline under revolusjonen i Egypt. Nå er han journalist ytterst på Minervas høyrefløy og kverulant med tendens til å låse seg helt på diverse Facebook-vegger. Etterlysning: Bilder av Lars Akerhaug hvor han smiler eller later til å være i avslappet humør! 

Skjermdump: VG

Hans Rustad

Fra Blindern, VG, Morgenbladet og NTB til document.no. Hvordan en forhenværende respektert historiker nå presterer å stå bak mediebildets mest tvilsomme høyrevridde hypoteser er et under. Han har blitt omtalt av både Anders Behring Breivik og selveste Grunnar Stavrum som en helt. Må være deilig å få sånne komplimenter.

Bonusradikalisering: Datteren hans har en fremtredende stilling i Kvinnefronten!

Skjermdump: Youtube, foredrag for MIFF

Martine Halvorsen

Hvem er nå dette? Hvorfor er hun på denne listen? Jo, det skal vi si deg, Martine Halvorsen er intet annet enn norgeshistoriens raskest radikaliserte! Fra innlegg om mensen, små størrelser på Zara og psykisk helse gikk hun i sommer PLUTSELIG over til å blogge for document.no! HELE prosessen, fra registrert blogg på Side2, via viralt oppgjør med kroppspress i VG til å skrive om etnisitet og voldtekt for Hans Rustad tok under fire måneder!

1…

2…

Voila!

Skjermdump: document.no

Lille Larven Aldrimett

Fra sulten larve til flott sommerfugl! 

Skjermdump: Youtube

Har du forslag til andre radikaliseringer vi bør se på? Eller kanskje du kjenner noen som er godt på vei? Si fra i kommentarfeltet! :)

The post Topp 9 artige radikaliseringer! appeared first on NATT&DAG.


Brannfare! Rapspillets Obama leker med ilden i ny video

$
0
0

Mye vann har regnet over Bergen siden sist gjengen i Rapspillets Obama ga ut musikk. Det er både fordi det regner sjukt mye i Bergen, men også fordi det har gått en stund.

Det er tre år siden EP-en Høyvei som inkluderte gatehitten «Grønnere Gress» og undergrunnsfavoritten «Kinamann» (en av de mest undervurderte låtene de siste årene!). I fjor slapp de mixtapen 3×2, spilt inn på én tåkete helg i Trondheim, med blant annet Kjartan Lauritzen på gjestelisten.

Men selv ikke alt regnet i Bergen hindrer Rapspillets Obama å rope BRANNFARE! på sin nyeste singel.

LES OGSÅ: EMIRs første solosingel er ren eufori

Vi tok en prat med fire av medlemmene på en dårlig Skype-forbindelse om  Hester V75, musikken i SKAM og…. sex ;)

For et par år siden skrev D2 en artikkel om den nye bølgen bergensrap post-Yoguttene, med Hester V75, $ushi x Kobe, Kjartan Laurtizen, $vai Rex og dere. I årene etter har vi hørt veldig mye fra Hester, $ushi x Kobe (nå EMIR!) og Kjartan Lauritzen. Mens Rapspillets Obama på mange måter har forsvunnet fra kartet.

Hva skjedde?

– Vi kan ikke ha for mye media på oss hele tiden. Etter artikkelen ble vi gjenkjent på gaten alt for ofte. Det lar seg dårlig kombinere med lyssky business. Så vi ble lyssky på lydskyen. Men vi har stødig laget litt musikk. Så du kan si vi har krutt på G, og tenker å legge det ut. 

Hvorfor er dere Rapspillets Obama?

– Vi er Obama i Rapspillet. Obama var president og anses for å ha vært den mest mektigste personen i verden, selv om vi alle vet at the office is bigger than the man. Og da mener vi at klikken er større enn mannen som styrer.

Rapspillets Obama på scenen

 

LES OGSÅ: Hester V75 om mote, musikk og bøttehattens trendpotensial

Hvem er det egentlig som er med i Rapspillets Obama? 

– Vi er Obama, Paven, Jesus, Bobby Sel, Osama, Eliza Green, Unge lovene, Jonny Gelt, og ikke minst DJ David Ghetto.

– Og Mulla Krekar, men han finnes ikke lenger.

Var ikke Rafael fra Hester V75 en del av Rapspillets Obama før? Er dere uvenner nå?

– Vi er fortsatt gode venner! Vi lagde musikk sammen med Hester. Da kalte vi oss for Zebraer. Fordi en Zebra er en blanding mellom to farger, på en hest. Etterhvert ville Hester gå mer seriøst og da slettet de musikken vi hadde laget på Soundclouden. Vi savner den sjeldne musikken. 

Begynner ikke også dere å bli litt lei bergensrap?

– Nei, hva er bergensrap?

– Hmm… Nei faktisk ikke. Det er alltid noe nytt, som for eksempel LU:NA som kom ut med sykt fete greier nylig. Og så har du Wangladesh-opplegget som er mat.

LES OGSÅ: Baosj, benzo og badesaker: Ting har skjedd raskt for rapperne i 612

Hva er det verste med Bergen?

– At det er en mellomting mellom bygd og storby. Alle vet hvem alle er og det blir litt sånn bygde-opplegg. 

Det beste?

– Alle de kule folkene man møter her. Det er høykultur her på høyt nivå, og store muligheter for verdiskapning.

Hva synes foreldrene deres om at dere røyker den narkotiske planten Cannabis sativa i musikkvideoene deres?

– Vi viiser ikke videoene til foreldrene våre som ikke liker Cannabis sativa. Men min far syntes det er bra og blir stolt når han ser videoen.

Rapspillets Obama - Litt Skev, Youtube-screenshot

Rapspillets Obama røyker bønne – og det skal du drite i!

Finnes det ekte norske gangsterrappere?

– Ja fra Groruddalen, men også fra andre gater. 

– Det er noen i Oslo og noen i Bergen, men det kommer helt an på hvilken definisjon man har. Man har jo gjengstjerner, men alle er ikke kriminelle.

LES OGSÅ: Rapport fra frontlinjen av Anders Anundsens krig mot cannabis​

Er dere ekte?

– Det kommer an på hvordan du definerer det.

– Vi er fra betongen.

– Vi er kanskje norsk gangster, men ikke amerikansk gangster. Vi har ikke så mange guns og sånn. Men vi hustler på andre måter.

Er det ikke litt for mange rappere nå?

– Nei vi liker at alle rapper. Det er koselig. Vi har møtt mange kule folk gjennom rapspillet, og vi bygger hverandre opp. For eksempel har vi laget låt med Norsk Tripping som snart kan høres på internett der du bor.

– Det er mye rap, men det er ganske mye synging også :)

Hvem er de feteste akkurat nå?

– Side Brok, Jonas V, Unge Kondi, Etthundre, Sinsenprinsen, Trippeligaen, Norsk Tripping, LUNA, Lekende lett og Pattesutter. 

LES OGSÅ: Lekende Lett: – Vi vil gjøre vanlige ting fete, istedenfor å gjøre fete ting vanlige

Hvordan unngår man å bli sjalu?

– Det er vanskelig å unngå. Man må jo bare innse at man er på sin egen ting, og ikke andres.

Dere får diktatorisk makt i én uke. Hva gjør dere?

– Vi ville bygd ut gratis Wi-Fi i hele landet, sånn at alle kan streame ting hele tiden. 

Men demokratiet er…. bra?

– Demokratiet er bare den beste løsningen på et umulig problem. Men det er bra at de som styrer tror de har kontroll. Selv om de ikke har det.

LES OGSÅ: Er vi for dumme til å ha stemmerett?

Sex er deilig, men også veldig vanskelig. Hva er deres beste tips?

– Snakk om det med dine nærmeste.

– Om det er tørt, gå tilbake igjen til teasingen, eller hell olje på det.

– Bruk kondom, men den tynneste, helst med smørsmak.

– Spør en voksen om hjelp!

Mild, medium eller sterk?

– Supa hot fire. Brannfarlig. 

Cola, Fanta, Sprite?

– Blandings!!

Sjekk ut Rapspillets Obama sin nye video på YLTV: 

 

 

The post Brannfare! Rapspillets Obama leker med ilden i ny video appeared first on NATT&DAG.

Stor konkurranse i Norges minste bransje: Anonyme skattelistesøk

$
0
0

Nylig ble årets skattelister publisert. Dette gir deg muligheten til å se budsjettet til dine venner, kjente, kolleger og fiender. Du kan bruke informasjonen til hva du vil.

Men: Navnet ditt blir registrert og publisert under skattelisten til personen du har sjekket.

To unge konkurrerende gründere fra Oslo har sett sitt snitt til å utnytte dette. Kundeopplevelsen beskrives slik: Du sender penger og navn på personen du vil vite hva tjener til skattetjenesten på Vipps, og får kort tid etter skatteoppgjøret tilbake.

Det er fullstendig anonymt, og operatøren har selvpålagt taushetsplikt. Personen du har sjekket vil derfor ikke ha mulighet til å vite hvem som har snoket, ifølge tjenestene.

Erlend Mørch er 23 år gammel og kommer fra Tveita. Hele livet har han drømt om å drive en egen bedrift. Han har bakgrunn fra både NATT&DAG og Humornieu, og han elsker næringslivet.

– Jeg brenner for anonyme skattesøk og vet ikke hvordan jeg skal utdype det. Anonyme skattesøk er det jeg er.

Det finnes en annen tjeneste som gir samme resultater som deg, men som tar bare halvparten (50%) av prisen du tar. Altså 20 kroner pr. navn. Hvorfor skal man bruke din tjeneste, og ikke konkurrenten sin?
– Man skal bruke min fordi den er raskest og best. Så enkelt. I utgangspunktet bruker jeg litt under ett minutt på å levere informasjonen. Men Vipps-appen har blitt så treg at jeg sliter. Jeg har ringt til DNB og kjeftet helt til de truet med å anmelde meg.

Når vi ber Mørch om å utbrodere hvorfor tjenesten hans er overlegen er han klinkende klar.

– At denne «konkurrerende» tjenesten tilbyr det samme som meg er bare et rykte. Jeg har testet den. Nå har det gått 4 timer uten svar. Det er ikke den samme tjenesten. Jeg vil gå så langt som å si at det ikke er en tjeneste i det hele tatt. Det er ren tigging. Han mottar 20 kroner og lar deg henge. Jeg vet om mange på Karl Johan som tilbyr samme tjeneste som ham. De kalles sigøynere.

Les også: Hjemme hos en tigger

Hva tenker du om bedriftens fremtid?
– Hvis Vipps ikke skjerper seg må jeg gjøre endringer for at bedriften skal kunne leve videre. Min styrke er at jeg leverer på under ett minutt. I verste fall er jeg oppe i 20 minutter fordi jeg ikke får opp Vipps-samtalen i appen. Det er krise.

Reklameplakat for Erlend Mørchs skattesøktjeneste. Foto og photoshop: Erlend Mørch

Peder Birkelund er den frimodige unge mannen bak . Han er 25 år og har allerede mange år bak seg som gründer, Humornieu-leverandør og stand up-komiker.

– Jeg har bred, variert og varierende erfaring fra næringslivet. Nå jobber jeg med en ideell stillingsprosent (60%), på Fornebu – Norges Silicon Valley. Min beste gründererfaring er da jeg var PR-ansvarlig for et sjakkbrett laget av papp, sier han til NATT&DAG.

Du er aktuell med ny selvbiografi om livet som skattekremmer. Selg den til meg på nøyaktig ett avsnitt.
– Høsten 2016 ble min skattesøk-annonse på FINN.no nedlagt, fordi den viste seg å stride mot FINNs retningslinjer. Som en reaksjon på kneblingen skrev jeg boka «Anonymt skattesøk 20 kr, vipps til 92697551» – en selvbiografisk roman om skattesøk-fadesen og heksejakten som fulgte. Situasjonen for øyeblikket er som følger: jeg har laget en annonse for salg av boka, men denne er ikke gått gjennom FINNs kontroll. Har FINN latt skattesøks-angsten gå ett steg for langt? Det er tydelig at nettstedets algoritmer ikke bare nekter meg å selge skattesøk, men også å selge min historie. Jeg trodde sensur av den typen var noe som hørte hjemme i land vi ikke liker å sammenligne oss med – men her i Norge, hvordan kan dette skje? (Annonsen er nå ute på finn.no, journ.anm)

peder birkelund skattesøk

Peder Birkelunds selvbiografi

Vi må nesten bare si det rett ut. Du gjorde det dårlig på stikkprøven vår. Det tok samtlige døgn før vi fikk svar på søket vårt. Mørch ga oss en unnskyldning om at Vipps forårsaket forsinkelser i hans egen søketjeneste, og det etter bare åtte minutter. Holder du ikke bransjestandard? Eller står det et forbehold om lang ventetid mellom linjene i den lave prisen?
– Jeg leverte tregt fordi jeg kjenner avsenderne, og antok at det var tullesøk, ettersom søkene var på både tullenavn og på søker selv. Det er ingen unnskyldning, men jeg leverer raskere under normale omstendigheter. Prisen er så vidt meg bekjent Norges beste, og det var noe av grunnen til at jeg ble kåret til testvinner av DinSide høsten 2016.

Birkelund mener den lave prisen er til for å få store volum, og hevder han har avtaler med større bedrifter som Statoil, Tine og Orkla.

Les også: Sugar dating: Den gøyeste delen av delingsøkonomien?

La oss forestille oss at min far skjenker den noe yngre kjæresten sin med dyre gaver hver gang de er i utlandet. Hun er svært glad i pels og dyre vesker, og hun har i det siste spart seg opp en svært omfattende samling. Hun har ham kort sagt rundt lillefingeren. Sist min far var i London kom han hjem med et cheerleader-kostyme av ekte minkpels til henne, og en noe mindre gave til meg; en kjøleskapsmagnet. Jeg har ingen problemer med å ikke få dyre gaver, selv om forskjellsbehandlingen jo stikker litt, men jeg synes han kan prioritere bedre når han sier han ikke har råd til å gi meg penger til kino, Tusenfryd eller godteri til overnatting (jeg skal på fest men det vet jo ikke han). Han og mamma er fortsatt gode venner, og spiser middag sammen ukentlig. Hun bor ikke langt unna, i et lite rekkehus. Hun jobber to deltidsjobber og har barna deres annen hver uke, i tillegg til et barn fra et annet forhold hun har på fulltid. For eksemplets skyld synes jeg det er dårlig av ham ikke å støtte henne økonomisk når hun har det såpass vanskelig. Jeg skulle gjerne visst hvor mye pappa egentlig tjente så jeg hadde hatt harde tall på at han prioriterer feil. Kan tjenesten din hjelpe meg med dette?
– Du peker rettmessig på din fars uvørne pengebruk. Din far lar penga snakke, men penga hans snakker stygt – de neglisjerer familien og er usunne for din mor som menneske og for din emosjonelle utvikling. Nettopp her er det ideelt med et skattesøk. Hensikten er å gi «transparency», vi skal vite hvem som er rike. Kanskje kan det avsløre skattesvindel? Men skattesøket i seg selv er ikke nok til å gjøre at din fars pengebruk blir rettferdig.

Erlend Mørch og Peder Birkelund har tidligere jobbet for NATT&DAG, som skribenter og programledere. 

The post Stor konkurranse i Norges minste bransje: Anonyme skattelistesøk appeared first on NATT&DAG.

QUIZ: Barbestillinger fra Norges Idrettsforbund eller fra gutta krutts Korfu-tur sommeren 2016?

$
0
0

Etter mye om og men ble endelig Norges Idrettsforbunds restaurantkvitteringer publisert offentlig, og folk er i harnisk. Så mye penger på champagne dagen før de skal ut på jaktstart? Det er vel ikke fyllekuler som skal i rifla? :P

I tillegg til NIFs regninger har vi fått tilgang til den litt-under-middels eksklusive gutteklubben «gutta krutt» og deres guttetur til party- og festbyen Korfu sensommeren 2016.

Klarer du å se forskjell?

Vi spiller: Hvor flink er du til å moralisere ut i fra hedonistiske bestillinger alene?

Les også: 5 matretter som er både guilty og pleasure

The post QUIZ: Barbestillinger fra Norges Idrettsforbund eller fra gutta krutts Korfu-tur sommeren 2016? appeared first on NATT&DAG.

Tidligere NATT&DAG-ansatt siktet for flere voldtekter

$
0
0

Politiet etterforsker en mann i 40-årene for seksuelle overgrep mot en rekke yngre kvinner. Mannen har vært under etterforskning i to år.

Det var VG som først omtalte siktelsen mot mannen, som de omtaler som kulturtopp.

Den siktede har hatt jobber og verv i kultur- og utelivet. For flere år siden, og i en lengre periode, var han også ansatt i NATT&DAG.

NATT&DAG har snakket med flere av kvinnene som er eller har vært involvert i politietterforskningen, også noen som har valgt å ikke anmelde forholdene. Sakene strekker seg over tid og de fleste av dem skal ha skjedd for flere år siden, men noen episoder skal også ha skjedd i nyere tid.

Utover de som er eller har vært involvert i etterforskningen, har NATT&DAG snakket med flere kvinner som sier de har hatt opplevelser med mannen som de omtaler som overgrep eller uønskede seksuelle handlinger. Dette er kvinner som ikke har vært i kontakt med politiet.

De fleste av episodene skal ha skjedd på nachspiel i mannens leilighet.

–  Han er tydelig på at han ikke har gjort noe straffbart og tar anklagene svært tungt, sier mannes forsvarer, advokat Elisabeth Myhre, til VG.

Etterforskningen pågår fremdeles, men politiet håper å fullføre den før jul.

 

The post Tidligere NATT&DAG-ansatt siktet for flere voldtekter appeared first on NATT&DAG.

Livet som lineær-TV-publikum på Stjernekamps hiphopkveld

$
0
0

Du hørte dem stort sett hver eneste fredagskveld i barndommen. Fortsatt hører du dem kanskje ukentlig. Gjenkjent på den rungende latteren og den evinnelige klappinga, hostingen i skjorteermet, jubelbrølene og den medfølende responsen når noe går galt. Nei, jeg snakker ikke om Onkel Odd og Tante Hilde. Jeg snakker om TV-publikummerne. Det mystiske folket som applauderer på kommando og ler når det trengs. Hvem er de egentlig? Og hvordan er det å være en del av denne ubeskrevne flokken?

Jeg drar til Fornebu H3Arena for å finne ut av saken. ​

H3arena, altså. Fra utsiden ser det ut som et bygg snytt ut av Breaking Bad-universet, tilsynelatende velegnet til distribusjon av metamfetamin og/eller fritert kylling. Én ting er i hvert fall sikkert: Den grå industrielle fasaden til Fornebus H3-Arena skjuler en ellevill historie.

Det var nemlig her Ramsey fridde til Anne-Mona, og et sjokkert (men svært nysgjerrig) norsk TV-publikum ble vitne til ekte sex på TV for første gang. Det var her den første norske Big Brother-sesongen utspilte seg for 16 år siden, og det var også her (kanskje akkurat der Ramsey gikk ned på kne?) at Jørn Hoel rappet en Kanye West-låt med et tungt gullkjede om halsen i beste sendetid på NRK, 13 år senere.

Det er det sistnevnte fenomenet som har brakt meg til dette historiske bygget på Fornebu i kveld. Om én time starter nemlig den årlige TV-bautaen Stjernekamp: hip-hop-kveld, og jeg skal være publikummer. ​

LES OGSÅ: Vi besøkte The Well – verdens verste sted

– De aller fleste journalistene som dekker Stjernekamp, velger å gjøre det hjemmefra, forteller Helene Amlie, kommunikasjonsansvarlig i Stjernekamp. Det finnes altså en ekte jobb der du kan spise Sørlandschips hjemme foran TV-en, traumatisere Benedicte Adrian med nedsettende adjektiver og samtidig tjene nokså fett med penger, HVER lørdag.

Sjøl har jeg selvsagt ingenting jeg skulle sagt, men bare nevner det.

Sendestart nærmer seg og folk begynner å strømme til inngangen. H3Arena tar mellom 500 og 600 mennesker, og hver Stjernekamp-sending trekker visstnok fulle hus. En liten gruppe dansere på mellom 10 og 15 år kommer plutselig løpende bak meg, en fyr triller på en handlevogn full av kabler, mens artister, programledere, teknikere og andre bakmenn klapper hverandre på skulderen, ler og vitser sammen. Det er riktig så idyllisk bak teppet før showstart, og mer idyllisk skal det faktisk bli. Helt fremst i køen til inngangen sitter det nemlig en mann og en kvinne godt oppi pensjonsalder på hver sin klappstol. Mannen sitter avslappet med sixpencen i fanget mens kvinnen sitter og strikker på et skjerf. Ja, mye har skjedd her på Fornebu siden Ramsey og Rodney hang opp pornobilder på kjøleskapet. ​

Klokken er kvart over syv og endelig får folk slippe inn i studio. Samtidig blir en diger vogn med snacks trillet inn i salen. Her er popcorn, brus, baconcrisp og… Jo visst faen selger de øl!!! Herregud. Hvem skulle trodd? Jeg kjøper en 0,33 Ringnes og må umiddelbart vurdere hvorvidt jeg skal åpne denna bjørnungen med en gang, eller om jeg skal forsøke å spare den til Didrik Solli Tangens fremførelse av Coolios «Gangsta’s Paradise» om en drøy time. Akk, valgets kvaler.

Nei, den ryker nå!

Jeg tar med meg ølen opp i pressesonen og setter meg ned på plassen min. «Øl i pressesonen»! Hehe, tygg på den du voksenmedia! Eller… Hva er det jeg ser? Like ved siden av meg sitter Morten Hegseth fra VG og skjenker cava i stettglass sammen med tre andre kolleger! Jeg tar meg en resignert slurk av ølen og føler meg utklasset av det store mediehuset. Men så våkner jeg til live igjen!

For hva er det egentlig som skjer der oppe på scenen nå? Per Sandberg? Per Sandberg med en mikrofon i hånden, ikledd t-skjorte og en kort denimshorts!?

Falsk alarm! Det er ikke Per Sandberg, bare en publikumsoppvarmer som ligner. ​

– Da kan alle snu seg mot sidemannen og si «du er pen!», roper publikumsoppvarmeren som ligner på Per Sandberg.

LES OGSÅ: Smil & Gift møter Bård Hoksrud

Jeg snur meg klønete mot kvinnen til venstre for meg, og tenker straks at dette kunne vært et ganske artig anslag for en romantisk komedie. Publikumsoppvarmeren fortsetter: – Hold på ryggen til den du sitter ved siden av. Si til vedkommende: «Du har en fin korsrygg!» Det låter kanskje som en dement offisers siste ordre, men ungene ler og stemningen i salen er så og si upåklagelig.

Per kan åpenbart jobben sin! ​

Nå vil vi se artistene og programlederne her, sier jeg (riktignok inni meg, ettersom jeg ikke kjenner noen i lokalet), og før jeg vet ordet av det slår klokka fem på åtte og åpningsnummeret er i gang. Run DMC og Aerosmiths klassiske rock- og hip-hop-hybrid, Walk This Way, ljomer over anlegget. Artistene og dommerne entrer scenen. En middelaldrende far i hettegenser roper «Yeah!» så sønnen hans skjærer en grimase. VG setter cavaen på gulvet.

​Det er i hvert fall lite å utsette på trøkket i salen!

Allerede under kveldens første deltaker Alexander Wallmans (jeg vet heller ikke hvem det er) fremføring av Macklemores «Can’t Hold Us», går publikum regelrett bananas. Gulvet under føttene mine gynger. Det jubles så høyt at musikken praktisk talt drukner i publikumsstøy, og en liten unge et par rader foran meg, er åpenbart i ferd med å få et slags panikkanfall (eller så er det bare sånn ren og skjær glede ser ut, jeg vet ikke). «Yeah!», roper den middelaldrende faren med hettegenser for andre gang. ​

Det er tid for Gaute Ormåsen, og plutselig går det opp for meg hvilket nydelig TV-historisk-meta-øyeblikk jeg befinner meg i akkurat nå. Bare hør på dette: Mannen som tapte for Kurt Nilsen i den legendariske, første Idol-finalen i 2003, står fire meter unna meg i det samme lokalet som huset den første, norske Big Brother-sesongen for 16 år siden, og rapper en Eminem-låt direkte på Norges mest populære TV-program!! Fy flate, dette er jo helt sheriff!

LES OGSÅ: Guide: Har du valgt feil studie?

Jeg skrur på lommelykt-funksjonen på iPhonen, løfter den over hodet og veiver den horisontalt frem og tilbake i takt med musikken. Det gjør stort sett alle andre her også. Det er nemlig det vi har fått beskjed om. Mellom låtene får vi tydelige instrukser fra co-produsent og Stjernekamp-mastermind Vibeke Sørlie, om hva vi skal gjøre. Et koreografert felleskap kan også være et fint felleskap, tenker jeg lett filosofisk, før jeg oppdager at jeg har satt mobilen i flymodus og ikke på lommelykt-funksjonen.

Stemningen avtar ikke. Vibeke holder koken. Per Sandberg-lookaliken gestikulerer energisk og leder oss inn i hver bidige applaus, uten at det går på bekostning av behovet for å unne seg en aldri så liten bakesnus mellom slaga. Barna, som utgjør omtrent 25% av publikumsandelen, roper og hyler og løfter de hjemmelagde plakatene sine over hodet.

I Stjernekamp-universet blir gamle Idol-finalister og tidligere MGP-deltakere reinkarnert som ekte superstjerner. Jeg har for eksempel ikke sett så mye til Lisa Børud før (selv om hun har en ganske fyldig wikipedia-artikkel til å være født i 1996), men når hun i kveldens avslutningsnummer danser seg gjennom Jay Zs «99 Problems» til øredøvende applaus fra salen, så er jeg faktisk solgt.

Dette er jo bra på ekte!

​Kvelden går mot slutten, men først skal en deltaker ryke ut av konkurransen. Mange holder seg for øra. Selv prøver jeg å skjule en New Energy-sjokolade jeg begynte på rett før vi gikk på lufta igjen. «Ikke Makeda, ikke makeda» hvisker en liten gutt håpefullt til søsteren sin på raden bak meg. Men den gang ei: «Makeda», sier programleder Kåre Magnus Bergh til unison buing fra salen. 24 år gamle Makeda er ute av årets Stjernekamp og publikum reagerer med sjokk og vantro, før vi sømløst glir over i stående applaus og Makeda smiler tappert til de fremmøte.

Stjernekamp er over for i dag, og dommerne og deltakerne stiller seg til disposisjon for selfies og highfives nede ved scenen. For en kveld! ​

Akkurat slik reality-seriene produserer midlertidige kjendiser, fabrikkerer Stjernekamp midlertidige popidoler i perioden programmene pågår. Det skal nemlig ikke mer til enn to lørdagskvelder med litt TV-eksponering, for at en liten gruppe 12 år gamle gutter går sammen om å mekke en tidkrevende og fargerik plakat med Benedicte Adrians navn på.

LES OGSÅ: Tegneseriekollektivet N1b er på vei til verdensherredømme

Å være fan av noe er gøy og samlende, og det å være med på Stjernekamp-live, er sånn sett et konge tilbud for barnefamilier som ikke har et fotballag (eller politisk ståsted) å stå sammen om. Kanskje er TV-underholdning faktisk morsommere uten TV-en, spør jeg meg selv. Kulturen oppleves jo best når du er tett på den, som (jeg tror noen) folk sier. ​

Det er ingen tvil om at det var barnefamilier det var overvekt av her i kveld, og sånn sett kom jeg i hvert fall til bunns i hvem som drar på denne typen TV-innspillinger. Likevel, når jeg spør en liten gutt på vei ut av studio om det var gøy å være her i kveld, blir jeg på nytt tankefull.

– Hvem er du?, svarer han. ​​

The post Livet som lineær-TV-publikum på Stjernekamps hiphopkveld appeared first on NATT&DAG.

Sonic Mania utgjer ein himmelsk nostalgitripp

$
0
0

Eit av dei snålaste fenomena i kvantefysikken syner at observasjon påverkar det som blir observert – partiklar kan òg oppføre seg som bølger, men det sistnemnde gjer dei mindre og mindre av dess meir dei blir observert, i følgje eit studium gjennomført på Weizmann Institute Of Science i 1998. I det framifrå sci-fi-noir-eventyret Observer (PC, PS4, XB1) speler Rutger Hauer – kjend som replikanten Batty i Blade Runner – hovudrolla som augmentert draumepolitimann.

Spelet bidreg dermed til å sette den rette cyperpunk-stemninga for denne Blade Runner 2049-orienterte dystopien av ein haust, og observasjon står òg sentralt i Hellblade: Senua’s Sacrifice (PC, PS4). Dette dystre hack-n-slash-eventyret som tar deg med til hovudpersonen Senua sitt personlege Helheim. Vi veit alle, djupt inne, at vår innstilling påverkar opplevinga av eksistensen, og i Hellblade blir miljøet stadig vekk endra av hovudpersonen Senuas synspunkt – ho er durkdreven på fenomen som pareidolia og mønstergjenkjenning.

Vi driv alle med denslags, men spelet bankar inn med teskje at det som står på dagsorden har er psykisk sjukdom – og det greske ordet for vanvidd, mania, slektar trass alt på ordet mantis, sjåar.

Les også: Hvor går egentlig grensa for hva som er greit i spill?

Sjølv om Sonic Mania (PC, PS4, XB1, Switch) utgjer ein himmelsk nostalgitripp tilbake til 90-talet og Sonic-spela frå 16-bit-æraen, kan livet i denne jammerdalen likevel støtt og stadig opplevast som eit helsike, eit himla kaos på så mange måtar – ein kan aldri vite kva for grufulle hendingar som ventar bak den neste knausen.

I tenåringsangstsimulatoren Life is Strange (2015) spelte du tenåringen Max, kunststudent med superkrefter: Ho kunne skru tida tilbake med reinspikka vilje for slik å navigere multiverset sine forgreiningar.

I oppfølgjaren Life is Strange: Before the Storm (PC, XB1, PS4) speler du tenåringen Chloe, som òg har superkrefter: Ho er ein ringrev når det kjem til kunsten å fornærme. Sci-fi-faktoren er dermed skrudd ned eit lite hakk, men som spelmekanisk grep relaterer det til det same fenomenet – handlingar har konsekvensar. Det heile er tufta på sommarfugleffekten, formulert av kaosteoretikaren Edward Lorenz: «Kan vengjeslaga frå ein sommarfugl i Brasil utløyse ein tornado i Texas?»

I så fall, kan det tenkjast at det at ein rev flagrar med sine to halar på Angel Island kan føre til ein storm i multiverset?

Sonic Mania startar i det ein brest i tid og rom blir observert på nemnde øy. Sonic og hans tohala revevenn, Miles «Tails» Prower, kastar seg sporenstreks på sitt propellfly og susar av garde for å undersøkje, men akk og ve, Dr. Ivo Robotnik kjem dei i forkjøpet. Den bartekledde oligarken, oppkalla etter tsjekkisk for tvangsarbeid og slaveri, er openbart interessert i å bruke The Phantom Ruby si enorme kraft til å gjennomføre sine megalomane planar om ny torturmessig underhalding i form av tomme, klisjeaktige prosjekt som fornøyelsesparkar, film- og tv-studio og casino.

Han er genial, men samstundes brutal og banal, egoman og stormannsgalen – eit klassisk vondsinna geni, ein arketyp som i kinesisk symbolikk blir knytt til den mytologiske sjuhala reven.

Tails kan, med sine to halar, òg oppfattast som eit fabeldyr, Sonic sin vesle magiske hjelpar. På tilsynelatande uforklarleg vis sender han ringar til venen sin med ljoshastigheit over lange avstandar, og det at han kan bruke halane sine som rotorblad for å fly som eit helikopter står ikkje fram som vidare realistisk frå eit antatt rasjonelt-vitskapeleg perspektiv. Sentralt i konflikten i Sonic-universet står kaossmaragdane, sju paradoksale gjenstandar, som om kaos og kosmos var eitt: Krystallar er trass alt materie i særdeles ordna strukturar. I det heile går det heile føre seg i ei verd der som motset seg sunt folkevett. Men som vi allereie har sett, sluttar dei fysiske lovane vi gjerne opplever som fundamentet for universets orden å operere som forventa når vi grev oss ned til kvantenivået.

Les også: De 8 mest sensitive stedene å spille Pokémon Go i Oslo

Kan det då tenkjast at Tails faktisk er ein sedvanleg antropomorf rev, som simpelthen har lært seg å bruke kvantemekanismer i kvardagen? Kan det tenkjast at han er samanfletta med sin pinnsvinven, lik dei heilsnåle tvillingatoma som reagerer gjensidig over umålelege avstandar raskare enn ljoset, og at han eigentleg berre har ein enkelt hale, men har meistra å inkorporere ein hale i ei annan tilstand frå eit parallelt univers i si eiga røynd?

Vi kan berre spekulere, men «Any sufficiently advanced technlogy is indistinguishable from magic», som sci-fi-forfattaren Arthur C. Clarke i si tid sa.

Dersom tre på topp fell i skogen

Cuphead (PC, XB1)
Run-n-gun i silkemjuk 30-tals-teiknefilm-2D-stil med hovudvekt på bossfights, dersom det er din kopp te.

Super Mario Odyssey (Switch)
Ny fargesprakande sopptur med den japansk-italienske rørleggjaren – i minst tre dimensjonar.

South Park: The Fractured But Whole (PC, XB1, PS4)
Ein ny sesong av den alltid dagsaktuelle animasjonsserien er godt i gang, og sidan forrige spelifisering var ei fredsæl reise kan det sjå ut til at vinteren blir storslege satirisk.​

The post Sonic Mania utgjer ein himmelsk nostalgitripp appeared first on NATT&DAG.

Nå kommer rødhårede emojis, men forskere advarer: Gingers kan dø ut på grunn av global oppvarming

$
0
0

Rødhårede emoji-fjes skal ha vært det mest forespurte ikonet siden Apple lanserte iOS 11.1. Neste år kommer de, melder Independent. Men er det for sent?

En gruppe skotske forskere mente nemlig i 2014 at rødhårede står i fare for å dø ut. Genet som forårsaker rødt hår er trolig en evolusjonær respons til mye overskyet vær i Skotland, noe landet nå opplever mindre og mindre av som en følge av global oppvarming. Dette kan på sikt føre til en gen-regressjon. Dr. Alistar Moffat, leder av ScotlandsDNA, sier til ScotlandNow:

– We think red hair in Scotland, Ireland and in the North of England is adaption to the climate. I think the reason for light skin and red hair is that we do not get enough sun and we have to get all the Vitamin D we can.

– If it was to get less cloudy and there was more sun, then yes, there would be fewer people carrying the gene.

En annen fra forsker-teamet sier til ScotlandNow:

– Climate change could see a decline in the number of people with red hair in Scotland. It is just a theory but the recessive gene may likely be lost. The recessive gene could be in danger.

Bare én til to prosent av verdens befolkning har rødt hår, mens 13 prosent av skottene har det, og 40 prosent bærer trolig genet.

The post Nå kommer rødhårede emojis, men forskere advarer: Gingers kan dø ut på grunn av global oppvarming appeared first on NATT&DAG.


Hatefull guide: Slik blir blir du morsom på Instagram uten å jobbe hardt

$
0
0

Mange ønsker å være morsomme på Instagram, men ikke alle får det til. Det betyr ikke at man må gi opp bare fordi man ikke har så mange idéer. Blir man populær nok kan man faktisk tjene en god årslønn på reklame på Instagramkontoen sin.

Her er tipsene for deg som vil få mye følgere på Instagram uten å jobbe så fryktelig hardt.

1: Ingen ideer? Bare vær aktuell!

Det viktigste når du driver en Instagram er å være aktuell. Er man tidlig ute kan det tilgis at man ikke har en god idé, men bare deler noe man kunne sagt til noen under lunsjen for å starte en samtale.

(Steinar Sagen, 86 tusen følgere)

Hehe, levert på døra, ja. Jasså, ja!

(Ørjan Burøe, 104 tusen følgere)

Må kanskje ta henda opp av lomma om dere skal jakte på folk, eller hva politiet?? :P

2: Har du fremdeles ingen ideer? Skriv noe artig om en avisoverskrift!  

(Petter Holthe, 15.6 tusen følgere )

3: Fremdeles ingen ide? Bare bruk en gammel en om igjen!

Lykke til med ferden @eriksolbakken ! Tipper du klarer det på 25 minutter. Du er jo godt kjent på Karl Johan.

Et innlegg delt av Espen PA Lervaag (@espenpalervaag)

Eller denne, eller kanskje denne? Eller denne? Eller hva med denne? Okei, en til da. Og enda en. Og glemte å ta med denne. Og denne. Og denne.

 

(Espen Lervaaag, 97 tusen følgere)

4: Ikke det heller? Hm, men etternavnet til kjendiser da? Kanskje gjøre dritmye på det?

Du skjønner greia. Det er jo mange muligheter. Som for eksempel denne, denne og denne. Eller denne? Ja! Og denne. Og denne er god. Og denne! Og denne. Og denne. Og denne.

(Petter Holtha, 15,6 tusen følgere)

5: Eller, ok, hør nå: Hva med David Letterman? Letterman… Leather…man? Leatherman!

 

(JHegstad, 3 tusen følgere)

6: Haha, nei, nå vet jeg hva som slår an hos kidza: Dabbing … dab-radio…

(Randi Liodden, 25 tusen følgere)

7: Istedenfor å komme på en idé kan du jo bare ta et lite selvhøytidelig bilde av deg selv :) Heh! 

Meg på fest.

Et innlegg delt av Maria Stavang (@piateed)

Meg før muntlig eksamen.

Et innlegg delt av Maria Stavang (@piateed)

Cumshot anyone? Haha humor as.

Et innlegg delt av Maria Stavang (@piateed)

(Piateed 112 tusen følgere)

8: Dette er også veldig bra fra en av den norske ironi-generasjonens store komikere.

 

Her skal det leses…..

Et innlegg delt av Tommy Steine (@steinetommy)

(Tommy Steine, 2000 følgere)

9: Hvis absolutt alt går feil kan du jo prøve deg på noen ordspill.

(Bokstavelig talt humor 13 tusen følgere)

Han la sei på rygg

Et innlegg delt av kristiansolhaug (@kristiansolhaug)

Ungene fikk lapp med hjem

Et innlegg delt av kristiansolhaug (@kristiansolhaug)

Kristian Solhaug (53 tusen følgere og bokkontrakt)

10: Får du fremdeles ikke til noe? Skriv en hatefull sak om Instagrammere på NATT&DAG isteden!

(Natt&Dag, 14 tusen følgere, ingen bokkontrakt)

Toppbilde: Petter Holthe

The post Hatefull guide: Slik blir blir du morsom på Instagram uten å jobbe hardt appeared first on NATT&DAG.

Anmeldelse: Kan Korankuben konvertere millennials til Islam?

$
0
0

Organiserte religioner må tenke nytt om de skal klare å nå unge i all støyen av memes, sosiale medier og vitenskapens argumenter mot Guds eksistens.

Den norske kirke har blant annet lenge prøvd å selge Jesu´ budskap ved hjelp av rap og ved å kaste seg på diller som fidgetspinnere, dabbe i prekener og kalle den hellige ånd for «the original O.G.».

Selv om 71, 5 prosent av befolkningen er medlem i det som tidligere var statskirken, er andre religioner på fremmarsj, og den tradisjonelle norske, protestantismen mister terreng mot nye, hippere religioner. Blant annet har medlemstallet i muslimske menigheter økt med 33 prosent siden 2012, og islamske trossamfunn representerer dermed den nest største religionen i Norge.

Hva gjør de riktig? Hvordan prater de til millennials som hungrer etter en hipp og enkel måte å finne mening i tilværelsen og nyte litt god kultur?

Det britiske firmaet Quran Cube har kanskje en del av svaret: De har nå lansert the  Qur´an Cube, eller Korankuben om du vil, et tydelig forsøk på å gjøre Islam til en mer naturlig del av unges hverdag. Korankuben er rett og slett en kubeformet  høyttaler som inkluderer syv opplesninger av Koranen og over 90 muslimske lovsanger, såkalte nasheeds. Alt pakket inn i en kube opplyst av blinkende LED-lys. 

Siden vi i NATT&DAG er opptatt av alt som har med Islam, millennials og kuber å gjøre (Og siden religon- og teknologiavdelingen i NATT&DAG har slått seg sammen etter en kombinasjon av budsjettkutt og en teambuildingstur til The Well) bestemte vi oss for å anmelde Korankuben LED S.

Korankubene kommer i forskjellige versjoner. Det finnes for eksempel en kube formet som Islams mest hellige stein, Kabaen. Denne versjonen finnes også som en krybbe-uro for babyer:

Quran Cube Islamic Baby Cot Mobile ❤️👶🏻 #qurancube

Et innlegg delt av QURAN CUBE™ – Quran Speakers (@qurancube)

Vi har testet den mest populære av Korankubene, LED S, som koster litt over 600 kr.

NATT&DAG fikk tilsendt Korankuben i posten, og kuben kom i en stilfull sort boks med alt du trenger. Det følger med to kabler: En micro-usb og AUX-kabel. En praktisk og oversiktlig bruksanvisning gir deg en effektiv og lettfattelig innføring i kubens forskjellige funksjoner.

En av instruksjonsbokas to duaer.

Instruksjonsboka inneholder også en hendig liste over alle de innleste suraene fra de forskjellige sjeikene, i tillegg til to korte duaer.

En hyggelig liten overraskelse til kjødet var det også: Det fulgte nemlig med en Korankube-sjokolade!

Tekniske spesifikasjoner

Selv om Korankuben er liten av størrelse, inneholder den et vell av funksjoner.

– Høyttalere
– LED Touchlampe i forskjellige farger
– Bluetooth-tilkobling, AUX-inngang og inngang for SD-kort så du kan spille egen musikk eller koble Kuben til en ekstern høyttaler
– Sovemodus
– Alarmklokke
– Soveklokke
– Korankuben fungerer også som en powerbank, slik at du enkelt kan lade mobilen med den.

Korankuben inneholder også syv hele opplesninger av Koranen, av syv forskjellige sheiker:

Sheikh Sudais
Sheikh Maher Al Muaiqly
Sheikh Mishary Al Afasy
Sheikh Juhainy
Sheikh Abu Bakr Al Shatri
Sheikh Mishary Al Afasy (Arabisk med engelsk oversettelse)
Sheikh Sudais (Arabisk med oversettelse på urdu)

I tillegg inneholder kuben godt over 90 forskjellig nasheeds.

Funksjonalitet

Å bla mellom de forskjellige suraene er litt kronglete. Man kan for eksempel ikke bare taste inn nummeret på en bestemt sura, man må trykke seg fremover til man finner den man ønsker å høre, som en cd-spiller. Dette kan være både irriterende og upraktisk når det er snakk om hele 798 forskjellige suraer, og du ønsker å finne den spesifikke suraen kjapt.

Dette er imidlertid løst på et annet produkt, Koranpaden, hvor hver sura har hver sin knapp:

Vi savner også en oversikt over de forskjellige nasheedsene, eventuelt en egen modus som separerer nasheeds og suraer. Sånn som det er nå begynner nasheedsene rett etter suraene.

Når det er sagt er innspillingene godt gjennomført og lydkvaliteten er jevnt over god. Det kan forekomme litt skurring fra høyttalerne når det ikke spilles av noe innhold, men det er til å leve med.

Etter litt knot fant vi fort ut hvordan vi stilte dato, tid og satte alarmen. Å koble kuben til bluetooth fungerte også fint.

Korankuben funker altså fint som en ekstern høyttaler som man kan for eksempel kan ha med seg i parken, på fest eller på pilgrimsreise. 

Korankubens innvirkning på dyr

På Korankubens offisielle Instagramkonto er det flere videoer og bilder av at Korankuben spilles for dyr, blant annet påfugler og fisk:

Allah – The Provider For Every Living Creature On This Planet – SubhanAllah ⭐️⭐️⭐️ 🐠🐟🐬 #qurancube

Et innlegg delt av QURAN CUBE™ – Quran Speakers (@qurancube)

Vi er usikre på hvorfor, men prøvde like godt å spille litt fra kuben til noen dyr vi og.


Konklusjon

Korankuben gjør mye bra. Den har et godt utvalg av både nasheeds og koranopplesninger, den ser bra ut og har mange nyttige ekstrafunksjoner.

Det er derimot ikke til å legge skjul på at Korankuben nok vil appellere mest til muslimer.

Jøder, ateister, kristne og personer som tilhører andre religioner vil nok ikke finne Korankuben like interessant. I tillegg skulle vi gjerne sett mer innhold på engelsk eller norsk. Urdu og arabisk er flotte språk, men når det meste foregår på disse språkene,  gjør det det veldig vanskelig å henge med for oss som bare kan engelsk, norsk og har hatt et tredje europeisk språk på videregående.

Hva med personene bak Korankuben? Er de ekte troende eller bare noen som ønsker å tjene penger på godtroende muslimer? 

Siden til firmaet bærer preg av å være drevet av personer som tror på det de driver med. Siden er full av sjarmerende setninger som «our Quran Speakers Are The Most Advanced In The World Alhamdulillah»og dette forbeholdet om at man bør å ta hensyn til hvorvidt Allah ønsker at leveringen skal gjennomføres innen estimert tid eller ikke:

(Leveringer i utlandet virker å være uberørt av Allahs ønsker. Ikke engang den allmektige kan gjøre noe med tollen i utlandet!)

Om man skal trekke frem noe annet negativt sender sidens Instagram-konto ofte litt blandede signaler. Noen av innholdet som legges ut er hyggelig og positivt, andre er ikke like hyggelig.

Dette har selvsagt ingenting med selve kuben å gjøre, men er verdt å merke seg.

Alt i alt er Korankuben et solid produkt, og om du er interessert i en hellig bok i kubeform, er det vanskelig å gjøre et bedre valg enn Korankuben.

(Birger Vestmo-stemme) Terningkast fem!

Mashallah! 

The post Anmeldelse: Kan Korankuben konvertere millennials til Islam? appeared first on NATT&DAG.

Skjult YouTube-skatt: Charter-bajas kødder rundt på Gardermoen i 1989

$
0
0

17 år før Charterfeber gikk på lufta ble denne skatten filmet. 80-tallet er på hell, det er lille julaften, og gutta fra Jessheim har vært på good ol’ Gran Canaria og er mildt sagt ikke klar for å avslutte festen.

Legenden omtales som «Lien». Han skjuler seg under caps og solbriller for å beskytte den fargesprakende identiteten sin mot å bli blasert av den kjølige janteloven som ligger over Gardemoen, denne tørre, lille julaften 1989.

Les: Tromsøværing i rar hvit dress spør Snoop Dogg om nach

Rusen av å ha ligget på stranden, snudd et par kalde og kanskje kysset en jente (på munnen) varer lenge. Den kan overleve den kjedeligste flytur, de trasigste nordmenn og den fasteste kalenderbaserte tradisjonen vi har.

charter fyr bagasjebånd

Men mannen har sine begrensninger. Det snør og er kaldt, det er sent på kvelden, han har kanskje ikke kjøpt inn julegaver til sine nærmeste ennå, og medpassasjerene begynner å få nok av boomboxen.

Han begir seg derfor ut på en bitter avskjedsrunde på bagasjebåndet da virkeligheten åpenbarer seg.

– Norge ass, det er så mye trøtte mennesker her.

Farvel 80-tallet, farvel syden, farvel de lave skuldre og de brede smil.

Les: Topp 10 værfaste nordmenn

The post Skjult YouTube-skatt: Charter-bajas kødder rundt på Gardermoen i 1989 appeared first on NATT&DAG.

15 reklamer som vil kapitalisere på kapitalismens skyggeside

$
0
0

Vår trendanalyse: Noen reklamefolk har gjort en dårlig trendanalyse og kommet frem til at FORBRUKEREN vil ha selvironisk reklame på at forbrukeren forbruker i et kapitalistisk system.

Vi har bare anekdotiske bevis, men det virker som det stadig dukker opp flere og flere opportunistiske reklamer som gjør puns eller business på kapitalismens mørkere sider. Senkapitalisme har nærmest blitt en meme og hashtaggen #latecapitalism blomstrer blant folk som fortsatt bruker hashtagger.

Null lønn er en «mulighet» og fullstendig fravær av arbeidsvilkår er «frihet».

Noen ganger skulle man nesten trodd det frie markedet ikke har noe iboende moralsk kompass, eller hva… :P

Les også: 10 eksempler på at senkapitalismen er HER og NÅ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The post 15 reklamer som vil kapitalisere på kapitalismens skyggeside appeared first on NATT&DAG.

Quiz: Hva er tegn på at jula starter for tidlig og hva er tegn på at vinterdepresjonen har utviklet seg til julepsykose?

Viewing all 4879 articles
Browse latest View live