Verken vi eller verden er perfekte.
I alle fall om vi skal tro norsk skoleungdoms oppsummering av forrige århundre, slik det er fremstilt på Daria.no — nettsiden som på tidlig 2000-tallet var selve nettportalen for skolerelatert juks, fusk og generell fanteri.
— King og Parks gjekk på en buss sammen, og ble møtt av hyggelige mennesker
For slik slekter følger slekters gang, følger 8. klasse 9. klasse og så videre. Atter nye årskull og generasjoner må skrive om temaer som er skrevet om mange ganger før, noe som skyldes at norske skoleelevers aktivitet i stor grad er bundet av pensum, læringsplaner og læringsmål— men også at vi lever i en verden der det tross alt kun har skjedd et begrenset antall betydelige hendelser. En kjensgjerning som innsnevrer antall mulige temaer man kan skrive om i faktabaserte fag som f.eks. historie og samfunnsfag.
Ved å lese moderne historie på Daria.no kan man lære masse om historisk og samfunnsmessig utvikling — og samtidig få et unikt innblikk i nordmenns (manglende) kompetanse og dannelse (også manglende).
En herlig totalpakke, med andre ord. Her er noen av gullkornene vi fant.
LES OGSÅ: Hva fikk du ut av 90-tallet?
Sovjetunionen
Sovjetunionen var et stort, og grusomt land. I alle fall hvis man som oss i NATT&DAG liker effektiv ressursallokering, fungerende økonomi og politisk frihet. Men hvordan var egentlig lederne for dette kommunistiske diktaturet?
Karakter: 5/6 :-)
Ikke heelt ulik oss i NATT&DAG, med andre ord ;) Men hva med «han andre» da?
Ouch!
LES OGSÅ: I skuggan av betongen
Nazisme
Noe av det verste med 1900-tallet var at «noen» fant på den grusomme ideologien nazisme.
Enda mer innsikt i grusomhetene får man om man leser …
Ifølge Theodor Adorno var det umulig å skrive poesi etter holocaust. Hvis det er sant, lurer vi på hvordan det går an å formulere noe så poetisk som:
«Hans jobb som nazist»
… Nettopp når man skriver om holocaust! Herregud så bra.
LES OGSÅ: ENDETIDSTEGN: Matbutikk reklamerer med virtuell dating på Tinder
Her på «bjerget» (kul og «laidback» måte å skrive Norge på) har vi egentlig aldri vært sånn superinteresserte i å ta lærdom av andre verdenskrig.
Vi har brukt mer tid på å dvele over hvordan krigen forløp her i ubetydelige Norge enn å ta oppgjør med ideologiene og tankesettene som førte til at verden kunne bli kastet ut i total krig med kun 20 års mellomrom.
Men anyway:
For er det én ting andre verdenskrig lærte oss var det at det er «smart» å sette lover og regler til side (ironi, det var ikke smart, det var dumt og mange mennesker døde pga. det, haha).
LES OGSÅ: Hvordan overleve atomkrig mellom USA og Nord-Korea
Men hvem var egentlig disse «forræderne»?
Er det ikke det ene, så er det det andre, si ;)
Raseskillet
Apropos det å lære av andre verdenskrig. Det er vanskelig å se det for seg i dag, men på 1900-tallet var rasisme vanlig i USA — selv etter at nazistene i Tyskland viste en gang for alle at rasisme suger og IKKE er bra.
Vel, det var i alle fall frem til …
— På minnestedet til Abraham Lincoln, holdt han sin meste kjente tale : I have a dream. Når han gikk til talerstolen ble han møtt av ekstrem applaus.
Ingenting av dette hadde vært mulig uten en «viss» Rosa Parks …
— Sent på kvelden 1. desember 1955. Svart dame, Rosa Parks går inn i bussen. Kommer flere passasjerer inn og ber henne flytte seg. Men hun nekter. Politiet kommer og kaster henne i fengsel. Stor reaksjon blandt de svarte.
Jippi! :D
LES OGSÅ: Quiz: Er dere verdens beste jenter?
Den kalde krigen
Ifølge norsk skole er den kalde krigen det viktigste som skjedde etter andre verdenskrig.
Altså at: Noen land var uenige med hverandre uten å havne i krig. I seg selv forteller det egentlig ganske mye om 1900-tallet. Men, eh … øh …. Hva var det egentlig som skjedde igjen?
— USA var like hel som den alltid hadde vært, i alle fall når det gjaldt landet
Men … Hvorfor?
— Amerikanerne ble stolte av sitt land, og de fikk tidlig meninger om at de skulle gå frem som et godt ”verdens eksempel”. De så på seg selv som «den frie verdens forsvarer», i kamp mot kommunismen og Sovjetunionen.
Ah stemmer!
— USA fikk den respekten de søkte etter. Europa så opp til USA. Amerikanerne var mer eksklusiv, de hadde bedre hus, mat og mye mer. Krigene hadde totalt ødelagt Europa, alt måtte bygges opp igjen. Mens USA var like hel som den alltid hadde vært, i alle fall når det gjaldt landet. Det var skjedd noen endringer, som diskriminering.
Og med DETT var 1900-tallet over, sånn mer eller mindre. Men historien? Den fortsetter ubønnhørlig, den.
Etter Daria.no å dømme er den i de beste hender.
Puh!
The post Norske skoleelever oppsummerer 1900-tallet appeared first on NATT&DAG.