Men radioen va’kke dævv! Her på bjerget forbinder vi kanskje Red Bull utelukkende med en leskende energidrikk et par norske barer gjør et gigantisk poeng av å ikke servere, men egentlig er franchisen en av de største kulturentrepenørene i verden. Med et akademi for vordende produsenter og DJs, egne scener på de største musikkfestivalene og nettradiostasjon, har de edle dråpene også gjort seg synonymt med å være en bunnsolid støttespiller for undergrunnsmusikk.
Vi kastet oss over telefonen for å få et innblikk i Andreas’ meninger om radioformatet og norsk klubbkultur.
Først og fremst: hva er RBMA Up North?
– Vel, for å gjøre det enkelt: RBMA Radio er Red Bull Music Academy sin nettradiostasjon. Inne på nettsiden er det tusenvis av intervjuer, mikser, dokumentarer, spillelister satt opp av artister, liveopptak og egentlig alt hva det musikkinteresserte hjertet begjærer. I tillegg er det slik at en god del land har egne musikkradioprogram. Sverige har hatt det en god stund.
Nå får Norge et eget program som sammen med det svenske blir til RBMA Up North. Og det er seriøst mye bra hos RBMA Radio. Alt fra Prins Thomas live og en meget trivelig prat med Kendrick Lamar via en riktig så kul Drone-spesial og til John McLaughlin om gitarer.
Hvis P1 er Autobahn og P3 er E6, er Up North kanskje en snirklete riksvei innom et par steder du ikke hadde trodd du skulle innom.
Hva er det som skiller Up North fra eksempelvis P3?
– Jeg ser på det som et slags supplement der vi kan ta med oss en del låter og artister som er litt på siden av hva P3 tradisjonelt har gjort, samtidig som terskelen nok er lavere for å plukke artister som er tidligere i karrieren. Vi kommer også i større grad til å holde oss mer i det dansbare og elektroniske, selvom vi selvsagt også sveiper innom annet, altså. I den første episoden er Lars Vaular på besøk, en P3-traver, men vi spiller, så vidt meg bekjent, ingen av låtene som har vært listet på for eksempel P3. Hvis P1 er Autobahn og P3 er E6, er Up North kanskje en snirklete riksvei innom et par steder du ikke hadde trodd du skulle innom.
Distriktsradio som tar sikte på å representere det provinsielle musikknorge?
– Det var mer en metafor enn en reell geografisk henvisning. Men ja, vi vil også innom andre steder i landet utafor ring 3, det er klart.
Samtidig må det sies at dette er jo også et slikt «veien blir til mens man går»-prosjekt, så det blir jo å forholde seg til det noe diffuse begrepet «magefølelse», da.
Men er ikke egentlig radio et medium i fallitt?
– Radio som tradisjonell radio, kanskje? Jeg har ikke noen tall, bare en følelse av at det sikkert er en viss nedgang i lyttertallene. Podcaster og streaming, derimot, går jo så det griner. Jeg tror ikke folk er lei av musikk eller lei av radio i seg selv. I så fall hadde vi åpenbart ikke gjort dette.
RBMA er i særklasse når det kommer til å fronte ny, elektronisk musikk. Hvordan har det seg at en energidrikk er helt i teten?
– Riktignok har ikke jeg vært en del av RBMA lenger enn, tja…tre uker, men mitt inntrykk er at de har skjønt mekanismene når det kommer til kultursponsing, og har hatt en klar og tydelig visjon om hva de gjør og hvor de skal. RBMA har klart å bygge et parallellt univers ved siden av energidrikken, og de har vært tålmodige. Prosjekter som Up North gir ikke en målbar avkasting over natta, snarere tvert imot. Man må jo ta av seg hatten for viljen til å investere i ting som umiddelbart kan se kontraproduktivt ut (som for eksempel nettradio), men som bygger opp en kultur på lang sikt.
Litt corny å snakke om å «bygge en kultur», men fortsatt sant. Det er vel også typisk at jeg føler at det er corny å snakke om. Hadde det vært oljepenger involvert i RBMA hadde vi kalt det kulturpolitikk. Men siden det er kommersielle penger så er det med ett en annen sak, og jeg må bruke atten avsnitt på å forklare hva greia er.
Skjenkepolitikken [i Oslo] gjør det vanskelig å virkelig bygge en ordentlig klubbkultur.
RBMA har stort nedslagsfelt i resten av verden, og det å bli antatt ved akademiet deres anses som en ganske stor bragd internasjonalt. Det virker som Norge henger litt etter i å anerkjenne kulturen for elektronisk musikk? Denne tesen baserer jeg også på at for eksempel musikkfestivalen Sònar ble arrangert i både Danmark, Sverige, Finland og på Island forrige uke – men ikke Norge.
– Du har et poeng og det er jo synd, selvsagt. Samtidig har Norge jævla mange dyktige produsenter, mange flinke folk som er involvert og en haug med DJ-er som legger lista stadig høyere også her hjemme. Selv om grunnlaget kanskje ikke har vært like bra som i dette forjettede utlandet vi liker å sammenlikne oss med.
Hvorfor tror du Norge er i bakevja?
– Jeg har ikke noe bastant svar, men jeg kan kaste litt ball på det?
Kast ball!
– Det her er for øvrig ikke mitt spesialfelt overhodet altså, men jeg oppfatter det som om den generelle kulturpolitikken har foretrukket band, rock og festival fremfor klubb. Jeg mistenker at man kunne omdisponert noen midler fra en og annen bygdefestival for å bygge oppunder klubbkulturen. Ukollegialt standpunkt, kanskje? Uansett. Kanskje viktigere er det at skjenkepolitikken gjør det vanskelig å virkelig bygge en ordentlig klubbkultur. Til sammen stikker dette kjepper i hjula på ideen om å bli en klubbhovedstad eller et klubbland.
Fact Magazine skrev en ganske nedslående kritikk av norsk klubbkultur som konkluderte med at ingen var interessert i musikk; bare i å bli mest mulig dritings.
– Den saken hadde definitivt et poeng. Samtidig er det jævla mye bra musikk der ute. Mange produsenter og DJ-er jeg har snakka med har trukket frem at de ikke har noe outlet for musikken sin.
Og det er der du og RBMA Radio kommer inn i bildet?
– Vi har vel ikke som misjonssetning å redde norsk klubbkultur eller noe, da burde de ansatt noen andre enn meg. Men vi vil i det minste spille noen låter vi liker av folk som kanskje er litt undervurderte eller som vi føler burde hatt flere lyttere. I tillegg håper vi å få flere norske produsenter, artister og DJ-er inn i RBMA-akademiet. Og hvis vi kan bidra bittelitt på veien, ha noen klubbkvelder med lokal support og få folk ett lite hakk mer interesserte, så er jo det bare kult.
Hør første episode av Up North Norge med Andreas Øverland, Lars Vaular og by:Larm-artister her!
Les også: Norske Olefonken plukket ut til prestisjefylte RBMA i Tokyo
The post Ukas High Five: Up North med Andreas Øverland appeared first on NATT&DAG.