Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4879

Sex på skjermen

Den store malen

Sex og singelliv

(1998 – 2004)

Image may be NSFW.
Clik here to view.
2008-sex-and-the-city-002

Det fantes selvfølgelig massevis av serier om sex og singelliv også før, eh, Sex og singelliv. Men når denne serien likevel må regnes som en sex-pioner i HBO-sammenheng, er det fordi det var den første svære serien som oppga sex og dating som hovedinteresse for samtlige av hovedrolleinnehaverne. De fleste av de sexfikserte seriene som fulgte etter, har fulgt malen som ble etablert her. Noen ganger kan dette være synlig gjennom at de for eksempel har den eldre, mer erfarne og slutty Samantha-karakteren (Looking); andre ganger kan det være mer generelt, som at karakterene er konstruert for å representere forskjellige stadier eller tilnærminger til sex og kjærlighet.

 

Serien vier ikke overveldende mye skjermtid til dampende hete soveromsscener, men Charlotte, Miranda, Carrie og Samantha prater veldig mye om sex. Slik ga de en ny generasjon tv-tittere et nytt vokabular og rammeverk for sexreferanser. Og det er kanskje derfor Sex og singelliv står igjen som en bauta i denne kategorien tv-serier: Den dannet skole og banet vei for det som skulle komme. De påfølgende seriene har riktignok – og heldigvis – blitt enda mer vovede og sexfikserte, men holder seg stort sett innenfor den malen som Carrie & Co. forsynte dem med. Det forteller alt du trenger å vite om premissleverandøren Sex og singelliv.

 

Den lesbiske varianten

The L Word

(2004 – 2009)

Image may be NSFW.
Clik here to view.
l-word-tv-series-s3-1-dvdbash-wordpress

Lesbiske damer som har masse sex, også på mainstream-tv, da! Wohoo! Sex og singelliv hadde akkurat lagt inn årene da The L Word så dagens lys. Den nye serien tok uten besvær på seg rollen som den unge, edgy utfordreren. Arven etter Sex og singelliv er tydelig, men variasjonen innad i vennegjengen vi henger oss på, er mye større, og gir rom for mer troverdige karakterer. Vi snakker likevel om damer i vidt forskjellige lesbesjatteringer: alt fra skap-lesbe Dana via det veletablerte paret Bette og Tina, til den supertøffe playeren Shane. Slik får vi liksom følelsen av at de lesbiske er nesten som oss vanlige mennesker – tenk det!

 

The L Word er så avgjort mer sexfiksert enn sin streite storesøster. Dette støttes av at rollebesetningen er omtrent dobbelt så stor som i Sex og singelliv. Det gir serien langt flere muligheter til å utforske sex og sosiale innviklinger på skjermen. Rent narrativt er det også åpenbart en fordel å ha flere karakterer å spille på. The L Word kan til tider bli relativt mørk, men det er kanskje bare naturlig: Er du i skapet, eller prøver å få barn som lesbisk par, vil de personlige utfordringene nødvendigvis være litt større enn om du «bare» prøver å finne mannen i ditt liv.

 

Dette er også serien som byr på et gledelig gjensyn med Pam Grier som the token straight woman i vennegjengen. Men igjen, det den byr aller mest på er altså – hurra! – massevis av sex.

 

Den homofile varianten

Looking

(2014 – )

Image may be NSFW.
Clik here to view.
LOOKING

Betydelig mindre party-faktor enn i den britiske forgjengeren Queer as Folk (2000-2005), og desto mer sjarmerende 2010-talls selvironi. Så er da også dette det nyeste sex-tilskuddet på HBO-stammen. I skrivende stund er seks episoder av serien tilgjengelig. Vi følger småsjenerte Patrick (Jonathan Groff) og hans kompisgjeng (alle homofile) på jakt etter kjærligheten, meningen med livet eller noe helt annet, i San Fransisco.

 

Foreløpig har vi sett Patrick rote det til igjen og igjen mens han leter etter en mann å ha et seriøst forhold med. For på samme tid som han vil finne den store kjærligheten, prøver han også ut cruising («for å se om det er noe folk fortsatt driver med»). I tillegg blir han besatt av å finne ut om hans mexicanske flørt kan være ikke-omskåret, til det punktet at han bruker arbeidstiden sin på å google ikke-omskårne peniser. Slik går no dagan.

 

En av hjernene bak serien er Andrew Haigh, som i 2010 ga oss fin-fine Weekend. Det i seg selv gjør at serien er verdt å følge med på framover, selv om de første episodene ikke kan sies å være akkurat revolusjonerende. På den annen side – kan det tenkes at ikke alt trenger å være så fordømt revolusjonerende hele tiden? At det kan bli virkelig god TV allikevel? Mon det! Så lenge det ligger kapable hjerner og hender bak konseptet. Og det gjør det her.

 

Den mannlige prostituerte

Hung

(2009 – 2011)

 Image may be NSFW.
Clik here to view.
HUNG (PILOT)

Hung, eller En velutstyrt mann som serien heter på norsk, er nok den av disse utvalgte seriene med størst glimt i øyet. Og størst … noe annet, ettersom tittelen ganske presist oppsummerer hva som er kjernen i plottet her. Hovedperson Ray Drecker (som ikke spilles av Aaron Eckhart, bare en som ligner) er skilt og jobber som basketball-trener på den lokale skolen. En gang var han en stor stjerne, men det er lenge siden nå. Da huset hans brenner ned, og han vil flytte inn i et telt sammen med barna, mens huset bygges opp på nytt, blir også de tatt fra ham. Så står han der. Uten barn, uten dame, uten hus, og uten penger til å redde seg ut av kaoset. Rock bottom.

 

Det eneste han kan falle tilbake på er sin «greatest asset». Den umiskjennelige Jane Adams (kanskje mest kjent fra Todd Solondz’ Happiness og som Jack Blacks pyroman-flørt i Orange County) blir halliken hans, og de to prøver som best de kan å navigere seg gjennom det kvinnelige sexkjøpermarkedet.

 

I løpet av sine første møter med kvinnelige klienter, blir Ray nødt til å svelge noen fordommer – han ser rett og slett ut til å bli en bedre mann gjennom å selge sex. Men kan det vare …?

 

Den vitenskapelige tilnærmingen

Masters of Sex

(2013 – )

 Image may be NSFW.
Clik here to view.
masters of sex 660 ap

Masters of Sex er utrolig nok basert på en helt sann historie, om William Masters og Virginia Johnson som forsket på menneskets fysiske respons på sex på sekstitallet. Ikke bare var arbeidet deres usedvanlig nyskapende (og ikke minst, kontroversielt), men denne serien er nok også den mest originale av sexseriene på HBO. Bort med vennegjengen med karikerte rollefordelinger, inn med legeutstyr og kliniske undersøkelsesrom!

 

William Masters (Michael Sheen) er legen som hele sitt voksne liv har ventet på øyeblikket der han har nok autoritet og troverdighet til å ta fatt på det han egentlig vil bruke legekarrieren på: Forskning på den menneskelige seksualitet.

 

Med seg på laget får han den smellvakre assistenten Virginia Johnson (Lizzy Caplan, tidligere sett som dødsalternativ high school-jente i Mean Girls). Folk er som kjent ikke vonde å be, og snart er, eh, «prøvekaninene» i ferd med å masturbere og penetrere – iført masse ledninger og målingsutstyr. Alt sammen mens de to forskerne ser på gjennom en glassvegg. Der – på trygg avstand? – finner de ut sjokkerende ting som at kvinner er – minst! – like godt egnet som menn til å oppleve orgasmer.

 

Så spørs det bare om også forskere klarer å skille sex og følelser fullstendig fra hverandre.

The post Sex på skjermen appeared first on NATT&DAG.

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 4879