*Stem nederst i saken*
Agnes Ravatns «Fugletribunalet» er nominert til prisen for Årets Litteratur 2013. Her er juryens begrunnelse:
«I Fugletribunalet møter vi Allis, en tidligere rikskjendis/tv-dame som stikker av fra rampelyset og en trasig utroskapsskandale for å jobbe som gartner og hushjelp hos en eldre, litt mystisk mann som heter Sigurd. Gjennom korte dialoger følger vi de to karakterene mens de prøver å finne ut hvem de er og hvor de hører til. Forholdet mellom dem skildres med omsorg og humor, og ikke minst med et presist språk. Med denne boka tar Ravatn oss i en ny og overraskende retning. I den hemmelighetsfulle hagen hvor Allis klønete slår gresset, kommer vi tett på både dyrelivet og naturen mellom svarte fjellvegger. Og selv om nyansene i teksten er blitt flere og det undertrykte har fått større plass, gir ikke Ravatn helt slipp på sitt komiske talent. Heldigvis. «Med Fugletribunalet viser Agnes Ravatn at hun ikke bare er en skarp observatør, men en fullblods skjønnlitterær forfatter. Det er ikke så mange som klarer å kombinere kulestøt og sprint på elitenivå», skrev Bjørn Gabrielsen i Dagens Næringsliv.»
Hva var din største leseropplevelse i 2013?
– Uskrevne memoarer, intervjuboka med Dag Solstad. Alt som stod der var bra, men det aller beste: hans lovprising av oppvaskmaskinen – eit skap perfekt til å plassere skittent bestikk og servise i.
Hvilket litterære verk har betydd mest for deg, og hvorfor?
– Det må jo anten bli noko av Roald Dahl, eller kanskje Askildsens Thomas F’, som eg las på eit tidleg og viktig tidspunkt, eller Ragnar Hovlands Åleine i alpane. Sistnemnde i så fall fordi den gav meg ei veldig skrivelyst, etter at denne hadde ligge brakk i ganske mange år.
Hvem er din favoritt blant de andre nominerte?
– Eg fryktar at Eline Lund Fjæren skal vinne. Ho er jo veldig ung, berre tolv år, så det er nesten umuleg å sjå på henne som ein konkurrent. Men den fella har eg ikkje tenkt å gå i, derfor seier eg henne.
Hva er vår største forsømmelse i år? Hvem BURDE vært nominert, og hvorfor?
– Eg las akkurat Arkitekt av Merethe Lindstrøm, den kunne godt ha blitt nominert.
Hvordan er det å lese anmeldelser av eget verk? Er det egentlig noen som forstår deg?
– Eg festar meg ikkje ved noko som helst av det som står i positive bokmeldingar av intelligente menneske, men lar meg derimot sluke av marginaliserte bokbloggarar som ikkje har forstått nokon ting og likevel feller storslåtte, negative dommar over mine verk, til den grad at eg av og til vurderer å slutte å skrive.
Hvem er DU i “Min Kamp 2”?
– Heidi, det neglisjerte barnet.
Fullfør følgende novelle: “Til salgs: …
– …retro sminkebord i teak, kr. 1200. Må hentast.
Forfatter-O-lemma: Fleip eller fakta?
– Dette var jo ikkje enkelt, men eg får vel svare fleip og sitere Fløgstad: Det vi diktar opp skal bli sannare enn røynsle.
E-bok: yay or nay?
– Eg er faktisk ein Kindle-veteran, og les mykje meir på den enn i papirbøker.
E-bok eller e-sigg?
– Begge deler. Når e-sigaretten blir lovleg i Noreg skal eg begynne å røyke når eg skriv igjen, slik eg gjorde då eg var ung og opptatt av forfattarrolla.
Gi ut diktsamling på Kvalshaug Forlag eller få romanen ditt satt opp som teaterstykke av Harald Eia?
– Det siste. Tanken på å ha Kvalshaugs brille-logo på framsida av ditt eige hjarteblod er vel nok til å kvele det meste av uttrykkstrong.
Meld deg på ÅRETS BESTE FEST her!
The post – Eg festar meg ikkje ved noko av det som står i positive bokmeldingar appeared first on NATT&DAG.