Ryjord er prosjektleder og faglig ansvarlig for festivalen, som arrangeres for fjerde år på rad i – du gjettet riktig – Trondheim. NATT&DAG slo av en prat med festivalsjefen om det virkelig er nødvendig å vise at musikk-Trondheim duger til noe år etter år.
«Vi kan ikke basere en hel norsk musikkbransje på hva en litt for sær by:Larm-bookingsjef plukker ut og ikke av norske artister»
Bortsett fra selve underholdningsaspektet ved å arrangere en slik festival – hvorfor trenger vi Trondheim Calling i 2014?
– Vi trenger det mindre enn vi gjorde i 2011 på mange vis, men vi trenger det også mer enn aldri før. Nivået på musikken som kommer fra Trondheim og aktivitetsnivået i regionen har aldri vært så høyt som det er nå. Musikere kommer seg ut som aldri før, og vi vasser i gode konsertopplevelser i byen som publikum. Geografi har de siste årene blitt mindre og mindre viktig i musikkbransjen, og takk for det. Samtidig så bor vi i en region med veldig lite kulturnæring, da trenger vi en arena som fokuserer på nye artister og musikkeksport, en arena som gjør at resten av landet får lyst å forsyne seg av fatet.
I år flyttes festivalen bort fra trygge Byscenen og BrukBar til Østbyen. Er det et forsøk på å skape en trøndersk by:Larm i ren indignasjon over at de bestemte seg for å ankre opp i hovedstaden?
– Vi har allerede blitt kalt et trøndersk by:Larm i mange år. by:Larm er forøvrig et østlandsk South by Southwest. Alle tre er viktige for sine nedslagsområder. Trondheim Calling er ikke noe motreaksjon på at by:Larm har fått fast postadresse i Oslo. Det var helt logisk at det skjedde. Vi digger by:Larm for hva det kan være for norske band som er klare for å markere seg i utlandet. Folk liker fortsatt å utforske grisgrendte strøk, og vi kan ikke basere en hel norsk musikkbransje på hva en litt for sær by:Larm-bookingsjef plukker ut og ikke av norske artister.
På hvilken måte har Trondheim Callings posisjon endret seg siden det ble en festival for første gang?
– Trondheim Calling skulle i utgangspunktet være en greie for vårt eget nærområde, men har på noen år blitt en greie for hele Norge. I år åpnet vi for fullt for booking av artister fra hele Norge, det vil si at omtrent 50 % av programmet er band fra andre deler av landet. Det har blitt en fest som ikke skulle være så stor, men hvor veldig mange trykka «attending». Men vi har Dahls pils nok til alle, og med mer enn dobling av publikumskapasiteten håper vi også at det blir plass til alt av publikum som har lyst å komme.
Ja, litt av poenget med festivalen i starten var å framme midtnorsk musikkproduksjon, men det er ikke lenger bare trønderband som spiller på festivalen. Hva er årsaken til det?
– Når folk fra forskjellige geografiske steder og kunsteriske og næringsmessige miljø treffes, så skjer det gjerne fine ting. Folk finner samarbeidspartnere, både musikalsk og næringsmessig, og vi gjør den regionale musikkeksporten best hvis vi i størst mulig grad sørger for at vi er en del av en større sammenheng. Og når fremmedfolk banker på døra, så er vi ikke snaue med å invitere de inn i stua, dette er ikke noen lokal runkering.
Festivalen overordnede mål er på mange måter å vise resten av landet at Trondheim faktisk har noe musikalsk å by på. Hvor mange år på rad har vi behov for å vise det?
– Det har vi behov for å vise hvert år på rad i evig tid. Alle stolte byer må ha sine samlinger og festivaler hvor vi deler det beste som skjer av kunst og musikk og lokal kultur. Vi vil gjerne være en av de.
Hva er greia med Fokus: Artist og Fokus:Arrangør?
– Vi har nesten 300 musikere som spiller på festivalen, og vi vil gjerne sørge for noe faglig input som er relevant, særlig for de unge og lokale artistene som gjør sine første skritt framover. Fokus:Artist er et 3 timers intensivkurs med hjelp av folk fra P3 og ulike musikkselskap, som skal holde grunnleggene seminar om å bli spilt på radio, promotering på nett og hvordan å booke bra norgesturneer. Vi har også veldig mange arrangører på konferansen, og valgte å lage et eget faglig tilbud hvor man kan lære mer om både sikkerhet, kontraktsjuss, markedsføring og lignende, skills som mange har etterspurt mer kursing på.
Og om sjefen sjøl skal anbefale noen godbiter fra programmet?
– Q&A med Dennis Lyxzén og Q&A med Natalie Jugde fra Matador Records anbefales for alle, det blir nok like underholdende som lærerrikt. Jeg gleder meg personlig veldig til konsertene på Dokkhuset lørdags kveld, bestillingsverket vårt «Trondheim Undergrunn» som kjøres lørdag på Verkstedhallen med komponist Kristoffer Lo, og ser også fram til å stikke på konserter på steder som Kunstakademiet og Gråmølna, steder som til vanlig ikke brukes mye til konserter.
The post Ingen lokal runkering appeared first on NATT&DAG.