VINDUET, #4 2013
Koverillustrasjonen av Elsa Gress med papegøyen (v/ Lars Fiske) på Audun Vingers siste Vinduet-utgave er «verdt penga alene». Har du en liten sag i huset kan du skjære ut et annet flott fotografi av damen fra inni bladet og henge det på veggen også, og det synes vi er på sin plass. Det skjer flere ting i denne utgaven av Vinduet, blant annet en skjellsettende historie om å ha JÆVLA VONDT I BALLA (v/ Lars Mørch Finborud) og en herlig sak på rosa papir om standupkomikeren og kokainlegenden Richard Pryor (v/ nasjonalskatten Martin Bjørnersen) i anledning «Furious Cool»-biografien som kom i november. (Du finner biografien til salgs på Amazon i kategorien «Biographies & Memoirs > Ethnic & National», lol.) Skribenten trekker inn den nylig sekstiårsjubilerte Årvollpoeten Tor Ulven i det hele, og man kunne MULIGENS begynne å lure på om samtiden som ga oss Mette Hanekamhaug, Kaizers Orchestra og Åsne Seierstads Breivik-biografi kanskje ikke er FULLT så fucka når den også ga oss Richard Pryor, Tor Ulven og Martin Bjørnersen til å finne linken mellom de to. :)
Image may be NSFW.
Clik here to view.
WIRE, januar 2014
WIRE gjør som WIRE pleier å gjøre i januar og vier store deler av nummeret til sin oppsummering av musikkåret som gikk. Topp 50-listen som presenteres er trolig den bredeste WIRE-listen til nå, med Julia Holters «Loud City Song» og Laurel Halos «Chance Of Rain» som henholdsvis nr. 1 og 2 (spoilers!), samt overraskende inklusjoner som Kanye West og Earl Sweatshirt (tydelig at de har tatt alle leserbrevene om at de ekskluderer kvinner og hip hop på alvor). Synes du dette virker litt for nytt og skremmende kan vi berolige deg med å si at de også har gitt høye plasseringer til gamle WIRE-schlagere som Tim Hecker og Oneohtrix Point Never, samt en haug av skiver folk flest aldri har hørt om. Som seg hør og bør har de årlige anklagene om pretensiøshet haglet på nettet, men med tanke på at WIRE har gjort det samme i over 30 år nå, så kan det hende at vi faktisk snakker om genuin lytterglede her.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
FHM, januar 2014
Woho! #onsdagsass! FHM! Januarutgaven av den norske versjonen av verdens største manneblad åpner med den imponerende mangefasetterte seksjonen KICKSTART, som blant annet inneholder en bilomtale, fascinerende utdaterte tips til YouTube-snutter, råd om brillekjøp, intervju med en jente om undertøy, Jon Rafmans street view-screenshots presentert som redaksjonens egne, manndomskonkuranse mellom Kjell Elvis og Kjetil Rolness og to sider utelukkende viet bilder av redaksjonen redigert inn i julekort. Deretter følger et kåseri om sorte hull (hvor skribenten bedyrer at portaler hinsides hans fatteevne gir ham «intergalaktisk ståkuk»), før vi endelig er over i SEX-delen av magasinet. Først ut: Enquêten «Hva sier jentene om… PUPPER?». Lovende opplegg, men her må vi dessverre gi trekk. Jeg har lest norske FHM én gang tidligere, og også i den utgaven ble et panel jenter spurt om de noen gang har blitt pult mellom puppene (riktignok i en annen spalte). Faste lesere må vel bli lei av å lese om hvorvidt jenter har blitt pult mellom puppene? Videre satser bladet tungt på lister. Vi får en liste nyttårsforsetter (Utdrag: 1.Drikk mer øl, 6. Se mer porno), ti tabber fra utdrikningslag og, i seksjonen ESSENSIELT, kanskje den mest idiosynkratiske FHM-saken jeg kan tenke meg: «20 ting menn ikke klarer seg uten». Her er listen i sin helhet: TV, dass, tannbørste, fotball, øl, pupper, eksplosjoner, sko, telefon, kjøtt, kompiser, nøkler, et par solide jeans, et gromt kjøretøy, internett, en samling, konkurranse, kaffe, adrenalinrush, full frihet. To øvrige høydepunkter er «bli ny»-spalten (hvor FHM blant annet gjør Jonas (24) til en «hipster», hvilket hovedsakelig består i å gi ham sokker med lyn og brette opp buksa slik at disse synes) og guide-delen hvor redaksjonen anbefaler Arif, men presiserer: «vi digger ikke kvinnesynet denne mannen forkynner».
Image may be NSFW.
Clik here to view.
DAZED & CONFUSED, januar 2014
Skuespiller Carey Mulligan pryder Dazed sin januarutgave – the Myth and Storytellers issue. Mulligan er aktuell i Coen-brødrenes «Inside Llewyn Davis» (som ikke kommer på kino i Norge før 28. feb :(() og forteller også om å komme ut av snill-jente-skapet. Brødrene er også intervjuet, samt andre historiefortellere; fotograf William Klein forteller om å jobbe med Fellini og sitte med Malcolm X og se Muhammad Ali sloss, Brian DeGraw forteller om hvorfor Woodstock er bedre enn New York City, kunstkritiker Dave Hickey forteller at å unngå å kjede seg er hans viktigste motivasjon i livet, Snoopzilla forteller at han ikke er Snoop Dogg eller Snoop Lion lenger, Madlib forteller at han er medlem i en illuminati-klubb, skuespiller Golshifteh Farahani forteller at Iran er et paradis til tross for at de ikke likte toppløsbildene hennes og utgiver Giancarlo Ditrapano forteller oss en ting eller to om selfies. I tillegg til dette får vi kortfortellinger av Alissa Nutting, Ben Brooks, Tao Lin, Gabby Bess og Joe Stretch. Fortellinger much? LIKE.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
APERTURE, vinter 2013
Fotomagasinet Apertures vinternummer «Photography as you don’t know it» stiller spørsmål om fotografiets rolle i den nye, digitale verden. Den nye sjefskuratoren for MoMAs fotografisamling intervjues om dette, men det er når magasinet ser bakover at det virkelig er interessant; en rekke kuratorer, historikere, skribenter og utgivere viser oss ti oversette fotografer du garantert ikke har hørt om før, enten de har gjemt bildene sine på loftet på New Zealand eller har kastet internett og telefon på sjøen. Vi får blant annet servert en bildeserie av parisiske leather boys fra 70-tallet, trés, trés cool.Image may be NSFW.
Clik here to view.
DANK #6
Alle lesekyndige mennesker med snev av skateboardinteresse bør selvsagt ha ordnet dette for lenge siden, men i fall det finnes etternølere, her er en god nyhet: Det er fortsatt mulig å plukke opp sjette utgave av Dank. Utover å virke som en påminner kan for øvrig denne noe forsinkede omtalen forsvares av at Dank-gutta er aktuelle med nominasjon til «magazine of the year»-prisen under Bright skateboard awards, som går av stabelen i Berlin denne uka. Høyst fortjent selvsagt, da Dank – som denne notisens kjerne, den sjette utgaven, er et eksempel på – er et av verdens beste skateboardblader for tiden. På coveret er Eirik Ballo foreviget av art director Jørn Aagaard i det til nå skatteteknisk vanskeligste trikset på Dank-forsiden. Fett bilde, og talende for utgaven for øvrig, som – fra maktdemonstrasjonen av en bildeserie omkring intervjuet med Norges fremste bangerlevrandør, Herman Stene, via glimt bak kulissene til verdenshistoriens dyreste (dette er gjetting) skatefilm i det eksklusive Spike Jonze-intervjuet, til kjente internasjonale og kjære norske navn på de godt kuraterte Album-sidene – inneholder bilder av flere vanskelige/skumle/farlige triks enn noen gang før. Etter å ha hatt kickflip og ollie på flat på coveret, er det nok et bevisst valg å ikke tøye den strikken lenger. Fete triks er tross alt fete, for å parafrasere redaktør Eirik Traavik. Og frykt ikke, reaksjonære gamlinger, Dank har på ingen måte mistet identiteten og blitt en x-tremsportblekke: Fortsatt har hver eneste side et umiskjennelig Dank-preg. Mye av æren for den stilsikre helheten kan nok tilskrives Aagaards minimalistiske design, som – til tross for å bryte tvert med konnotasjonene til kategorien «skateboardblad» –faktisk passer sjangeren perfekt. Det er befriende å bli presentert skatebilder uten omgivelser som teppebomber deg med inntrykk og irrelevant informasjon. Designet og papirkvaliteten nevnes stadig som årsak til at mange som ikke skater leser Dank. Kanskje det, innholdet kan det i alle fall ikke være. Bladet er gjennomført skatenerdete. Høydepunkter denne gangen er blant annet nevnte Jonze-sak, og intervjuene med Skateistan-grunnlegger Oliver Percovich og undergrunnfilmskaper Jeremy Elkin. Konklusjon: Helstøpt opplegg! Hvis jeg skal utsette noe som helst på dette, må det være at jeg savner trendhistorikkstoffet som alltid har vært en højdare i tidligere utgaver. Neste gang håper jeg for øvrig på færre intervjuer til fordel for annet stoff. Kanskje, med redaktørens dagjobb i Dagens Næringsliv i bakhodet, er det lov å håpe Dank kan gjøre nybrottsarbeid og by på kritisk journalistikk om skateboardbransjen. Uansett: Kjapp deg til Narvesen (eller Tronsmo eller utvalgte skatesjapper) og bytt inn en hundrelapp mot et stk. Dank før det er for sent.Image may be NSFW.
Clik here to view.
The post Blad, blad, blad: Måneden i magasiner appeared first on NATT&DAG.
Image may be NSFW.Clik here to view.