Kopfkino
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Av Lene Berg
Henie Onstad Kunstsenter
I pietistiske Norge overrasket Lene Berg med utstillingen Kopfkino og filmen ved samme navn. Filmen tar utgangspunkt i åtte kvinner som jobber – eller har jobbet – med å iscenesette andres seksuelle fantasier, enten som dominaer eller slaver.
Kvinnene utveksler historier og diskuterer sine erfaringer i en iscenesatt ramme. Mange av historiene er forøvrig ganske komiske, som for eksempel den om mannen som ville være skittentøy og henges til tørk, men for all del ikke strykes. Eller den triste historien om den eldre mannen som antagelig har sittet i konsentrasjonsleir, og som går til en domina for å gjenskape ydmykelsene han opplevde som liten jødisk gutt.
De fleste av de involverte jobber i SM eller fetisj-studioer. I filmen er de utkledd som ulike klisjéer: en skolepike, en general, en prinsesse, en sirkusdirektør og så videre. Forventningene disse rollebekledningen skaper skiller seg sterkt fra det kvinnene forteller, og ikke minst måten de forteller det på. Berg klarer i våre øyne å bidra til å nyansere synet på kvinnenes liv og arbeid.
Alt du kan bære
Av Ida Ekblad, Institutt for Degenerert Kunst, Eli Marie Johnsen, Anders Nordby, Klara Semb, Eirik Sæther, Unn Sønju og Arild Tveito
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Utstillingstekster: Peter J. Amdam og Ida Eritsland. Performance og minikonsert: Thomas Takes No Shit.
Galleri Vl Vll
Utstillingen med den noe uvanlige og gammelmodige tittelen har sitt opphav i noe enda mer uvanlig: et besøk i Norsk Folkemuseum på Bygdøy! Sprøtt. Der fikk nemlig de som står bak denne utstillingen vite at i riktig gamle dager, da folk gikk i bunad UTEN Oakley-briller, tupert hår og to kilo sminke, var det status å lesse på med så mye sølvjuggel og påsydde ornamenter som overhodet mulig. Derav tittelen, altså: «Alt du kan bære». En annen tolkning av tittelen er noe i retning av: «Hvor mye mentalt kan en orke å bære». En tredje tolkning av uttrykket finner du dersom du blar opp ordet «drakt», som i bunad, i en etymologisk ordbok. Tror du ikke det OGSÅ betyr noe sånt som: «hvor mye du kan bære på én gang». Herregud. Uansett, utstillingen kjørte sikksakk mellom overvåkningsvideoer av tyver som lesser posene fulle, sarte akvareller av ugress, handlekurver med metallskrot og raffe tekstilarbeider av kvinnelige kunstnere født på 20- og 30-tallet. Med tanke på sistnevnte vil vi spesielt framheve Eli Marie Johnsens arbeid «Skattefuten» fra 1980 (se bildet). Tross denne utstillingens noe vinglete kjøring og sære opphav, synes vi den som helhet var en av de bedre gruppeutstillingene byen vår bød på i 2013.
Battle nr. 13
Av Bård Ask (og Lars Brekke)
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Galleri Pink Cube
Mer prostitusjon og realistisk griseri, gitt. Her vil vi fokusere på Bård Ask sitt bidrag i denne battle-utstillingen på Pink Cube. Som i Lene Bergs film er også disse prostituerte bosatt i Berlin og dukker opp i nordmenns videokunst. Denne gangen er det imidlertid snakk om gutter. Videoinstallasjonen til Ask består av tre tv-skjermer med tre onanerende gutteprostituerte, samt tre sorte lerreter montert på vegg. Filmens aktører ble funnet via en tysk eskorteside på nettet. De er filmet fra torsoen og opp, med fokus mot ansiktene.
Etter en del subtile og smått animalske grimaser, kan betrakteren, utfra ansiktene å dømme, resonere seg frem til at guttene ejakulerer. Sæden treffer de sortmalte lerretene som befinner seg under dem – med ett stakkars unntak hvor gutten ikke får det til, og lerretet forblir sort og flekkløst.
Etter hva vi vet, er ikke arbeidet intensjonelt politisk eller teoretisk. Asks interesser går mer i retning av prosessen, eksperimentet, stemningen og utfallet av den noe uavklarte situasjonen som oppsto da de prostituerte dumpet inn i leiligheten hans i Berlin. Ask legger heller ikke føringer på hvordan du som betrakter skal lese arbeidet, noe vi setter pris på. Filmen veksler mellom interessant, trist og ikke minst veldig morsom. De sorte lerretene med hvite sædflekker komplimenterer videoen godt og er kronen på et gjennomført og særegent verk.
The post Her er årets beste kunst i Oslo appeared first on NATT&DAG.
Image may be NSFW.Clik here to view.