
Med en graffitipiece vil blokka bli bedre lagt merke til.
MIDT I KLYNGA AV verna trehus i begynnelsen av Pedersgaten rager blokka på Blåsenborg. Uansett vær og vind, så blåser det alltid mye sterkere på den lille toppen enn noen annen plass i omegn. Mange tenker nok først og fremst på bensinstasjonen under blokka når man sier navnet, men Shell og 7-Eleven bare leier lokalene sine av borettslaget i Pedersgaten 19. En fet deal for dem.
Blokka ble bygd i 1970 og har siden den gang blitt skjelt ut for å være både stygg og grell og det som verre er. Spesielt de som ble liggende i skyggedalen bak den i Nedre Dalgate mislikte å få den som nabo.
– Med en graffitipiece vil blokka bli mer lagt merke til, sier formann i borettslaget Alf Ingar Svinterud.
– Og så vil det friske opp de store, hvite og litt kjedelige murene rundt den. Selv om den stikker seg ut, er det faktisk ganske mange som ikke vet om blokka. Den har alltid vært veldig anonym. Det har hjulpet en del med fasaderenoveringen og moderniseringen som ble ferdig nå i år. Men med en piece ut mot Pedersgaten og Tårngaten vil den bli enda finere.
ALF INGAR ER sivilarkitekt og har siden han ble formann i borettslaget engasjert seg i blokkas utseende. Han kjenner godt til Nuart-festivalen og det var i utgangspunktet hans idé å invitere dem til å male på veggene. Han leste på Facebook at Nuart-festivalen var ute etter flere vegger å male på, og tok det opp på et styremøte i borettslaget der alle tente på ideen.
Nuart-general Martyn Reed var positiv, og etter en avstemning under generalforsamlingen 17. august, ble forslaget vedtatt med overveldende flertall. Noen var imidlertid bekymret for at dette kunne støte naboene. De ønsket ikke poliske budskap på veggene sine og likte ikke formspråket gatekunsten står for.
ANDRE ØNSKET Å ha muligheten til å velge motiver og hvilke kunstnere som skulle male, men det kunne ikke Nuart-festivalens sjef Marte Jølbo love dem. Veggene blir presentert når kunstnerne kommer, og hvem som skal male hvor blir bestemt i en dialog mellom kunstnerne og Nuart. Marte deltok selv med en kort presentasjon av festivalen på borettslagets generalforsamling og synes utfallet var veldig positivt.
– Det er veldige fine vegger og vi er glade for å få muligheten til å bruke dem, sier hun.
– Nuart-festivalen har aldri vært med på denne type avstemming tidligere. Jeg synes det er fint at det er en demokratisk prosess som ligger bak søknaden. At det ble et så overveldende flertall viser en utvikling i forståelsen av gatekunsten. Jeg er stolt hvis vi har vært med å bidra til dette. Mange tenker på graffiti som dekorasjon. De ser en kjedelig fasade og ønsker å ha noe sprekt i stedet. Men gatekunsten står for mer enn dette; det er en kunst som er i dialog med omgivelsene den er malt i. Stort sett er beboere og publikum positive til det vi står for, men det har også vært tilfeller der vi har fått reaksjoner. Vi hadde en sak i fjor der eieren malte over kunsten på grunn av negative tilbakemeldinger. Dette viser at kunsten blir lagt merke til og at den skaper refleksjon.
Hun fortsetter:
– Vi samarbeider med Urban Sjøfront og fokuserer på Østre bydel. Urban Sjøfront jobber for en miljøvennlig byutvikling og har stått i spissen for oppfriskningen av Østre bydel i Stavanger. Vi ønsker å bidra med noe som kommer i tillegg til nybygging. Her tror jeg Urban Sjøfront og Nuart tenker likt. De ser også verdien av å ha andre uttrykk enn kun nye bygg. Hvis vi har ønsker om å få bruke noen spesielle vegger, bidrar de med å sette oss i kontakt med dem som tar avgjørelsene i de aktuelle sakene.
VAKTMESTER OG STYREMEDLEM i borettslaget Pedersgaten 19, Odd Evensen bifaller avgjørelsen om å invitere Nuart.
– Jeg synes mye av det de har gjort rundt omkring er fantastisk, sier han.
– Graffiti er kunst! Det jeg ikke liker er denne forbanna taggingen vi får på murene hele tiden. Tagging er hærverk. Det er amatørmessig. Jeg er jo den som må male over den, og jeg håper de som tagger respekterer graffitikunsten slik at det blir mindre av den etter at Nuart har vært her.
www.pedersgaten19.no // Nuart arrangeres 7. september – 20. oktober. www.nuartfestival.no