Natt til søndag kom det til tumulter utenfor McDonald’s i Storgata i Oslo. Ti ungdommer ble arrestert, én av dem er tiltalt for vold mot offentlig tjenestemann etter å ha sparket en politihund. Videoer som har sirkulert på nett etter hendelsen, og som også har blitt gjengitt av NRK og VG, viser at ungdommen som sparker politihunden først ble sparket av en politimann. Nå er det flere som reagerer på politiets håndtering.
Selv sier politiet at det ikke dreier seg om et spark, men at politimannen «dytter med foten.»
– Dette er et lempelig middel sett i forhold til maktmidler som for eksempel bruk av hund, pepperspray eller kølle. Med tanke på kompleksiteten i oppdraget og faren for å eskalere situasjonen ytterligere, mener vi at hendelsen ble løst med minst mulig bruk av makt, sier politiinspektør Johan Fredriksen til NATT&DAG.
Hva er forskjellen på «å dytte med foten» og å sparke, annet enn at det første høres bedre ut?
– Spark versus dytt er vel et spørsmål om både hensikt og anvendt kraft.
Rapperen Nalband fra Stovner er en av de som har delt klippet. Til NATT&DAG forteller han at han tolker videoen som et bevis på maktmisbruk fra politiet.
– Videoen viser en ungdom som trekker seg unna mens han holder begge hendene i været. Uansett hvor provoserende han har vært før videoopptaket starter, er det ingen grunn til at politimannen skulle sparke ham i magen.
Han mener hendelsen et eksempel på at forholdet mellom politiet og minoritetsungdom beveger seg i negativ retning.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
– Hvis en slåsskamp på Romsås er «svenske tilstander», hvorfor skal ikke en sak der en politibetjent sparker en ung gutt bli sett på som «amerikanske tilstander»?
– Det er nok å ta i å kalle dette «amerikanske tilstander», men vi bør snakke om dette før det utvikler seg til noe større, mener rapperen.
Det kan vel umulig bedre situasjonen at ungdommene roper skjellsord når politiet kommer?
– Jeg klandrer ikke ungdom som anser politiet som «fienden». Det er en forståelig holdning i lys av hendelser som dette. Andre hendelser, som ikke blir dokumentert, blir gjenfortalt ungdommen imellom.
Nalband forteller at han er glad for at videoene har fått såpass mye oppmerksomhet i etterkant.
– Vi hadde ikke sittet her i dag og diskutert dette hvis det ikke hadde vært for disse videoene. Det får meg til å lure på hvor mange andre lignende hendelser som ikke får oppmerksomhet.
LES OGSÅ: Nalband: – Stovner er bedre enn Sørenga!
Han peker på at tilliten mellom minoritetsungdom og politiet allerede er tynnslitt.
– Det er så mange utenlandske ungdommer som blir stoppet av politiet i trafikken. Alle forstår at det er rutinesjekk, men etter å ha blitt valgt til «tilfeldig rutinesjekk» opptil fem ganger i måneden kan det gi en følelse av at dette er mer enn bare en rutinesjekk.
Politiet er bevisst på problematikken. Politiinspektør Johan Fredriksen sier at politiet opplever høy tillit blant minoriteter, men at de sliter litt i enkelte miljøer, spesielt der hvor politikontroller er hyppigst.
– Vi prøver å adressere det så godt vi kan, blant annet gjennom å sørge for at de ulike miljøene i størst mulig grad får de samme politipatruljene å forholde seg til. Kjenner man ungdommen, så trenger vi ikke å kontrollere dem mer enn én gang. Samtidig jobber vi med å være mer til stede også uten at det har vært en hendelse, slik at vi blir bedre kjent med ungdommen.
I 2017 arrangerte Nalband fotballkamp mellom ungdom fra bydel Stovner og politiet. Tiltak som dette hjelper på forholdet mellom ungdommen og politiet, sier han.
– Mange blir provosert av videoen, deriblant meg. Men vi skal ikke dra skjære alle fra politiet over én kam. Jeg har tidligere jobbet med å bygge tillit mellom ungdom og politiet i min bydel. Og det gir overraskende nok positive resultater.
Han tilføyer:
– Politiet er en ressurs. De skal gi oss trygghetsfølelse. Å sparke eller bruke vold mot unge er ikke en del av politiets jobb. Det var unødvendig av gutten å sparke politihunden. Jeg er imot vold, men noen ganger mister man hodet. Spesielt når man er ung.
LES OGSÅ: Incestporno, rasisme, islam og pupper – her er det beste fra Ung.no
En kilde NATT&DAG har vært i kontakt, som ønsker å være anonym, var til stede utenfor McDonalds lørdagsnatt. Han reagerer også på politiets spark, men understreker at han også forstår politiets reaksjon.
– Politiet prøvde bare å gjøre jobben sin, men de mistet nok litt kontrollen. Det kom politibil etter politibil til stedet, samtidig som det samlet seg enda flere utenfor McDonald’s.
Hvorfor ble det mer uro da politiet kom?
– Politiet kom inn på en voldsom måte, uten å prøve å skape dialog. Da blir folk voldsomme tilbake. Jeg skjønner at politiet reagerer slik de gjør, men det hadde nok vært bedre om de tilnærmet seg situasjonen på en litt roligere måte. Men politiet er mennesker de òg.
Ifølge ham var det flere forbipasserende som reagerte på politiets oppførsel.
– Det var for eksempel en eldre dame som tok fram telefonen, begynte å filme og bare «dette her er ikke greit av politiet».
LES OGSÅ: Lei voldelige ungdomsgjenger? Legaliser, og fjern markedsgrunnlaget
Politiinspektør Johan Fredriksen opplyser til NATT&DAG at politiet opplevde flere av personene på stedet som svært aggressive. Sammen med den store folkemengden gjorde det situasjonen uoversiktlig, noe som førte til at hundefører ble tilkalt.
– Flere var åpenbart ruset, og det var tilløp til slåssing og ordensforstyrrelser på stedet. En av personene ble også oppfattet som mer aggressiv enn de andre, og ble gjentatte ganger bedt om å fjerne seg. Da vedkommende ikke etterkom dette valgte hundeføreren derfor å dytte vedkommende bakover med den ene foten for å markere at han skulle gå fra stedet.
Personen NATT&DAG har vært i kontakt med er uenig i at folk var ruset utover det som må kunne karakteriseres som normalt i sentrum natt til søndag.
– Det er en stor gjeng 17-18-åringer. Ingen gikk rundt med alkohol i hendene. Kanskje noen hadde røyket litt, men det er uansett ikke snakk om «ruset ungdom», sier han.
Det har ikke lyktes NATT&DAG i å få en kommentar fra ungdommen som sparket politihunden. VG melder om at saken er under etterforskning.
The post Fra masseslagsmålet i Oslo: – Å sparke unge er ikke en del av politiets jobb appeared first on NATT&DAG.
Image may be NSFW.Clik here to view.