Quantcast
Channel: NATT&DAG
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4879

Har «user experience-designer» Jens i DnB en bullshit-jobb?

$
0
0

Har du en godt betalt jobb? Da har du sannsynligvis en bullshit-jobb. En jobb som egentlig ikke trengs. Som ingen hadde brydd seg om forsvant i morgen. En jobb som ikke driver samfunnet fremover eller er bra for noen andre enn deg selv og sjefen din. Den høye lønna di? En bestikkelse. Det er penger for at du skal holde kjeft. Late som ingenting. Helt til du selv tror at det du gjør er nyttig.

Det er i grove trekk poenget til antropologen David Graeber. I 2013 skrev han et kort essay med tittelen «On the Phenomenon of Bullshit Jobs: A Work Rant» som ble postet på nettsidene til magasinet STRIKE!. Teksten ble så populær at nettsidene til det smått obskure, britiske, radikale magasinet …streiket. Jada, jada.

Denne våren utbroderte Graeber argumentet i boken Bullshit Jobs: A Theory. Ideen om at store deler av jobbene i den vestlige verden er bullshit fascinerer fortsatt. Boken er en bestselger.

Det er selvsagt ikke egentlig lønna i seg selv som bestemmer om en jobb er bullshit. Graeber deler inn i fem typer bullshit-jobber.

Flunkies jobber for å få andre til å føle seg viktige. Eksempler er resepsjonister og dørholdere. Goons opptrer aggressivt på arbeidsgivers vegne. I denne kategorien finner man rottene: lobbyister, forretningsadvokater, PR-folk, telefonselgere. Box tickers fyller ut meningsløse skjemaer eller forfatter uinspirerte nyhetsbrev til bedriftens intranett. De aller verste er kanskje Taskmasterne – mellomledere som skaper problemer for både over- og underordnede, problemer man gjerne trenger noen Duct Tapers til å fikse.​

Hvorfor har det blitt sånn, da? Skulle ikke kapitalismen liksom være det mest effektive systemet? Skulle ikke kapital og arbeidskraft flyte fritt i retning effektiv utnyttelse, og vi som samfunn meandere i generell retning det forjettede land – landet som flyter av melk, honning, økonomisk vekst og meningsfulle fritidsaktiviteter?

​Slik ble det ikke. Heller ikke under kommunismen. For det er det samme maset på venstre og høyre øre. Mens sosialistene roper «arbeid til alle er jobb nummer én», sprader høyresidens fotsoldater stolt rundt med t-skjorter med påskriften «Norge er ikke skapt for å sitte på ræva».

​Den weberske, kapitalistiske ånden og dens onde tvilling, den protestantiske etikken, viste seg å være uatskillelige. Man skal jobbe. For sånn viser en at en er et dydig menneske, verdig et godt liv på jorden, evig frelse.

For noe piss alt dette er, tenkte vi, og gikk ut på gata for å høre hva helt vanlige folk (frysninger) mener om saken.

Mari (72), Pensjonist og svigermor til Ane Dahl Torp: – HAHAH. Jeg HATER hele Barcode

– Bullshit-jobb? Jeg har aldri hatt en bullshit-jobb. Jeg har jobbet innenfor kunst- og kultur hele livet, og det er så langt fra bullshit som du får det.

​Hva er bullshit da?
– Bullshit-jobber er etter min mening de jobbene som ikke er ordentlig organisert. De jobbene med dårlig betaling og generelt dårlige forhold.

​Vi kom nettopp fra Barcode…
– Barcode! HAHAH. Jeg HATER hele Barcode. De ødelegger hele det arkitektoniske uttrykket i byen

​Ja, men de som sitter og jobber der. På kontorene og sånn-
– Ja, de som sitter og forflytter penger hele dagen uten noen reell verdiskaping, er jo også bullshit-jobber sånn sett.

​Kan vi ta et bilde av deg?
– Av a’ jazzmor?

​Jazzmor?
– Ja, ja, ja. Jeg har vært med å starte flere jazzklubber og booka til flere jazzfestivaler, jeg.

​Kjenner du Miles Davis?
– Ja, å jada. Da sønnen min var tolv år håndhilste han på Miles Davis.

​Hvem er sønnen din?
– Sjur Miljeteig (norsk trompetist, journ. anm.).

 

Jens (52), User experience-designer i DnB: – Jobben min er ikke en bullshit-jobb

Er det behov for jobben din?
– Jeg mener helt klart at det er behov for jobben min når man skal lage nye digitale experiences.

​For det skal man?
– Mye av det jeg jobber med handler om digitalisering av tjenester som tidligere ikke har vært digitalisert. Det er en rolle man definitivt trenger, som vår virkelighet trenger. Så… er det en bullshit-jobb? Det er ikke en bullshit-jobb hvis man trenger sånne typer tjenester.

​Tenker du noen gang når du sitter på jobb at… «okei, dette driver ikke akkurat samfunnet fremover»?
– Jeg jobber i DnB. Vi har en samfunnsrolle, og er en bidragsyter. Hvis DnB bare forsvinner da hadde det blitt mayhem. Det ville vært fullstendig kaos, både for bedrifter og private. Samtidig er det nok mange som har bullshit-jobber i DnB også. I det daglige er det jo selvsagt mye man gjør som kan oppleves unyttig. Men min jobb, som designer, i Norges største bank, er noe jeg anser som en viktig jobb.

​Hva ville du gjort om du fikk penger av staten i kraft av å… bare leve?
– Jeg synes borgerlønn er en veldig fin tanke. Men, jeg er jo høytlønnet, jeg tjener veldig godt. Borgerlønn vil ikke kunne erstatte det.

​En av Graebers teser er at desto mer du tjener, desto større bullshit-jobb har du.
– Det kan godt tenkes. Det finnes jo mange høytlønnede som jeg også vil definere som bullshit.

Hva tenker du er en bullshit-jobb? ​
– Sånne mellommenn. Folk som bare flytter penger, som får veldig godt betalt for ganske enkelt arbeid.

Tror du ikke de trenger så høy lønn for å holde ut?
– Jeg tror det er mange som tjener godt fordi at det er tradisjonen innenfor det du jobber med, det er jo steder hvor målestokken bare er penger uten at de spytter noen verdi tilbake til samfunnet.

Spiser du landbrød med røkelaks, majones, luftig eggerøre og dill på denne fortauskaféen i Barcode hver dag?​
– Nå er det jo ikke akkurat jeg som spiser denne sandwichen, men denne vepsen… Jeg vil ikke slå den heller.

Fordi den er en viktig del av økosystemet vårt?
– Ja. Eller, er den egentlig det?

​Den driver jo og pollinerer litt, da, og spiser andre insekter. Ikke en bullshit-jobb, akkurat.
– Ja, ikke sant. Men, tilbake til spørsmålet ditt. Vanligvis spiser jeg lunsj i kantinen på jobb, men nå er det noen som driver og pusser opp kantinen.

Noen?
– Ja, bygningsarbeidere.

​Hva tenker du om de jobbene?
– Altså, det som må bygges må jo bygges, og det som må vaskes må jo vaskes. Jeg hadde noen sånne sommerjobber som ung, og det var jo veldig enkelt arbeid. Men det var jo litt deilig òg.

 

Omar (33), arbeidsledig: – Jeg har ikke lyst på penger fra staten

Har du jobb?
– Nei.

​Har du hatt en bullshit-jobb?
– Jeg hjalp en venn som var elektriker en gang. Jeg var egentlig bare med for å lære. Men det var ikke en bullshit-jobb. Egentlig var det ikke en jobb i det hele tatt sånn sett …

– Jeg mener at alle jobber er bra jobber. Men hvis det er en sjef som henger over deg hele tiden og presser deg til å jobbe hardere, så er ikke det en jobb jeg vil ha. Kanskje sjefen sin jobb i så fall er en bullshit-jobb?

Ville du helst hatt en bullshit-jobb eller borgerlønn?
– Jeg har ikke lyst på penger fra staten. Det er ikke gode penger. Sånne penger gir ikke en god følelse. Jeg ville heller hatt en bullshit-jobb, men det får jeg meg ikke i Norge. Det er lettere å få seg en sånn jobb i for eksempel Hellas.

Hvor lenge har du vært i Norge?
– Jeg har vært her i seks måneder. Jeg kom på grunn av en dame, men … det funket ikke. Vi var for forskjellige. Men jeg liker meg i Norge. Det er ikke som i Marseille der jeg bodde før. Folk i Marseille er helt gale. Det er mye dop der, men det er ikke bare det. Folk leter etter bråk – til og med politiet gjør det. Hvis du ser for lenge på noen på gata så prøver de å starte en krangel. Mange vil sloss bare for moro skyld. Sånn er det ikke i Norge, heldigvis.

 

Liv Berit (45), sosialarbeider: – Jeg savner mange av de jobbene som har blitt borte på grunn av teknologi, jeg.

​Har du jobb?
– Ja, jeg har to, faktisk. Jeg jobber i familiekontakten i bydelen her og så jobber jeg et sted som tilbyr boliger for familier som ikke har noe sted å bo.

​Har du hatt en bullshit-jobb?
– Jeg har delt ut reklame. Men for meg var det ikke en bullshit-jobb, jeg tjente jo penger på det. Det er fint å kunne spare til egne ting. Jeg tror ikke jeg hadde fått noen annen jobb på det tidspunktet, så for meg så var det bare bra.

​Ville du helst hatt en bullshit-jobb eller sluppet å jobbe?
– Jeg har gått med avisen, delt ut reklame, hatt en vaskejobb. Det er viktig for alle å ha en oppgave. Også kjedelige og unyttige jobber er nyttige for folk.

​Men er det ikke noe feil med samfunnet om man MÅ ha en jobb for å føle seg nyttig?
– Det er også fint å ikke jobbe, men hvis man skal få til samarbeid i verden så er det fint at alle bidrar med det lille de kan. Jeg tror at hvis jobben finnes, så er det en grunn til det. Hvis jobben din er å fylle ut et skjema som ingen leser så er ikke problemet at noen fyller ut det skjemaet, problemet er at ingen leser det.

​Ja, men … Den teknologiske utviklingen skulle jo føre til mer fritid? Er ikke det bra?
– Dere vet Wall-E? Der sitter alle i lenestoler og gjør ingenting. Etter hvert finner de jo ut at det er litt meningsløst. Jeg savner mange av de jobbene som har blitt borte på grunn av teknologi, jeg. Som portører på sykehus. Nå er det roboter som kjører sengene, men de som jobbet som portører var sosiale og flinke mennesker som gjorde det litt hyggeligere å bli trillet rundt på sykehuset. Det var ikke en bullshit-jobb.

 

Hafez (51), arbeidsledig: – Når man først kommer inn i NAV-systemet er det umulig å komme seg ut igjen

​Har du jobb?
– Er dere journalister? Har dere bevis på at dere er det? Jeg tror ikke på dere, dere er for unge.

​Ehm, vi har ikke noe bevis, men vi lover at vi er det.
– Jeg har bodd i Norge i 16 år. Før hadde jeg jobb. Jeg vasket på SAS-hotellet. Så ble jeg utsatt for en ulykke og havnet på NAV. Nå har jeg gått på NAV i tolv år.

Hva har du i hendene?
– Det er skjema. Du vet.

​Prøver du fortsatt å få deg jobb?
– Jeg prøver hele tiden. Jeg var i praksis nettopp, i en butikk. Men da praksisperioden var over ble jeg arbeidsledig igjen.

​Ville du helst hatt en bullshit-jobb eller fått penger fra staten?
– Jobb! Når man først kommer inn i NAV-systemet er det umulig å komme seg ut igjen. Det er bedre i Tyskland, hvis du trenger en jobb der så får du en jobb. Dårlig betalt, men en jobb.

​Kan vi få et bilde av deg?
– Ikke noe bilde. Ingenting. Nei.

Zoran (38), bygningsarbeider: – Jeg er gammal kommunist. På den gode måten.


– Dere er fra NATT&DAG, ja?

​[henvender seg til de polske kollegaene]
– Det er den gratisavisa jeg pleier å plukke med meg fra Kiwien der nede, vet dere.

​Ja, og vi skriver om bullshit-jobb…
– Nei, kutt ut a! Nå blir jeg fornærma. Det er vi som driver landet framover her, det er vi som bygger det her, faen å.

​Nei, du avbrøt [forklarer begrepet bullshit-jobb].
– Ah. Jeg har jobba på kontor jeg også, men det var ikke helt meg. Da var jeg prosjektleder som murer. Hadde eget firma, dreiv mye med bad. Jeg klarer ikke å sitte stille.

​Hva synes du om de som sitter stille da? Sitter stille og forflytter penger?
– Noen må gjøre det óg. Ikke alle kan være leger, og ikke alle kan bygge. Nå er det bare ti år til jeg skal pensjonere meg.

​Hvor gammel er du nå?
– 38. Om ti år, når unga er voksne, så skal jeg flytte til Kroatia og bli bonde der nede. Jeg har jo jobba lenge og har spart opp en del penger, så nå har jeg lyst til å dra ned dit, kjøre traktor, levere høns og så videre til kjøtthandleren. Men jeg må altså vente til unga er voksne.

Kan du ikke ta med ungene, da?
– Nei, det er ikke noen framtid for dem der nede. Men det er en annen sak. Men jeg trives nå, da. Jeg tenker ikke jobb etter fire. Det blir jo ganske fint og da, jeg har jobba med mange fasader på Grünerløkka for eksempel, så det blir fint å kunne trille rundt på barnebarna og si «se, det der gjorde bestefar». Arven etter meg, liksom.

​– Da jeg dreiv og mura så la jeg alltid igjen en pils inne i bygget. I gamle bygg og sånn finner man ofte det, pils på forskjellige steder.

Så kan man bli murings mens man murer. Hehe.
– Ja, så jeg viderefører på en måte den tradisjonen. Jeg ser på Youngstorget, 1. mai-talen i klokketårnet. Den har jeg vært med på. Og der ligger det en pils. Ringnes pils. Pappa jobba på Ringnes i femogtredve år.

Hva hvis du ikke hadde trengt å være arbeider for å få penger, bare borger?
– Ah, du spør riktig person. Jeg synes alle sammen skal gjøre det de vil. Men jeg ville nok uansett vært her, bygd disse tinga, jobbet i åtte timer. Jeg er gammal kommunist jeg, skjønner du. På den gode måten.

​Hva er den dårlige måten?
– Hallo. Hva er den dårlige måten. Ikke kødd, a. Kommunisme fungerer bare når det blir gjort riktig. ​​

The post Har «user experience-designer» Jens i DnB en bullshit-jobb? appeared first on NATT&DAG.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 4879