Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4879

Kebaben tvinges ut av sentrum: – Vi mister kunder, må si opp ansatte og kaste mat

ANSATTE PÅ PARTHENON gjeter sine kebabspisende gjester ut av det romslige lokalet midt i Torggata. Klokken er 03.25 natt til lørdag. Shawarmaer og falafler må fullføres ute i duskregnet.

De fleste som befinner seg i Torggata denne Halloween-kvelden har imidlertid så vidt begynt å tenke på nattmaten. Mens Parthenon låser døra, strømmer det mennesker ut fra Crowbar, Café Sara og de mange andre utestedene i området.

Mange har kebab i blikket.

De drar i døra til Parthenon, banker på ruta til Milano, roper inn til Lille Amir. Fra innsiden av lokalene gestikuleres det unnskyldene.

– Faen a! Jeg er sulten og har ikke lyst til å gå på 7-Eleven, sier en fyr utkledd som en russ.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
_DSC6234
På 7-Eleven vis a vis Parthenon dyttes det pølser og paninier over disken i høyt tempo. Stengte kebabsteder har gjort 7-Eleven og Deli de Luca over gata fra Milano til Torggatas eneste alternativ for nattmat.

– Før holdt vi åpent til klokka seks. Eller til det ikke var flere kunder, sier Peshkawt Keli, sjef for Milano i Torggata.

Selv om regelen siden 2007 har vært at serveringssteder skal stenge klokka 03.30, har det blitt sett mellom fingrene på, og kebabstedene har i praksis kunnet holde åpent døgnet rundt.

Hvorfor får store etablerte kjeder som 7-Eleven og Deli holde åpent så lenge de vil, mens små familiedrevne kebabsteder må stenge 03.30?

Slik har det vært frem til politiet for noen måneder siden bestemte seg for å følge opp kommunens regler. De begynte å gå fra kebabdør til kebabdør i Torggata og området rundt, for å sørge for at Keli og de andre stenger når de skal.

– Det gir veldig dårlig økonomi, sier Keli.

– Vi mister kunder, må si opp ansatte og kaste mye mat. De fleste av kebabstedene i Torggata skylder husleie for to-tre måneder nå, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
_DSC6272
KLOKKEN 03.00 ER
alle kebabstedene i Torggata stengt. Gulvene vaskes, mais og kjøttrester pakkes i bokser. Potensielle kunder har for lengst gitt opp og forflyttet seg til kiosker og taxikø.

Hvis politiet tar noen i å bryte reglene for åpningstider venter straff i form av inndragelse av serveringsbevillingen. Ingen har råd til å ta denne risikoen.

– Kollegaen min holdt åpent selv om han hadde fått inndragelse i én uke. Politiet oppdaget det og da tok de fra ham bevillingen i seks uker, sier Keli.

Hvorfor får store etablerte kjeder som 7-Eleven og Deli holde åpent så lenge de vil, mens små familiedrevne kebabsteder må stenge 03.30?

Selv om det kan virke urimelig er de ulike åpningstidene solid forankret i lover og forskrifter. Oslo kommune gjør nemlig unntak for «bensinstasjoner, storkiosker, kiosker, pølseboder og lignende». Fordi 7-Eleven og Deli regnes som storkiosker kan de holde åpent så lenge de vil.

Akkurat hva som gjør at et sted er en storkiosk og ikke et serveringssted er derimot uklart.

– Vi ser på stedets karakter for avgjøre det, sier direktør Gunnhild Haugen i Næringsetaten. Hun legger til at det kan være «flere indikasjoner på hva som er det ene eller det andre».

– Som tommelfingerregel kan vi si at der hovedgeskjeften er mat som i tillegg tilberedes og selges på stedet, er det et gatekjøkken eller kebabsted som må følge kommunens åpningstidsforskrift.

Det er også antall sitteplasser i lokalet som avgjør om et sted skal defineres som en storkiosk eller en vanlig restaurant, får NATT&DAG opplyst på telefon fra Næringsetaten ved en annen anledning. Det er med andre ord ikke tilfeldig at 7-Eleven i Torggata bare har tre barkrakker ved vinduet. På Milano er det fire stoler og to små bord.

– Det er forskjellsbehandling! Jeg har veldig få sitteplasser, og i helgene fjerner jeg dem helt for å få bedre plass, sier Keli.

– Men næringsetaten har bestemt dette på bakgrunn av politiets anbefaling. De mener det blir mindre bråk og vold når vi stenger tidlig. Den statistikken skulle jeg likt å se! Når folk ikke får mat blir de irriterte. De sparker i døra, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
_DSC6315

– SE HER! Han knuste glasset på døra fordi han ikke fikk komme inn!

Sami Bilal viser opprørt frem sprekken i døra. Han er bror av daglig leder på Parthenon. Etter at de måtte begynne å stenge tidligere, har både døra og hele det ene store vinduet ut mot gata blitt knust.

– Folk er fulle og sultne, men får ikke komme inn. Da blir de sinte. De tror dette er våre regler, men det er myndighetene!

– Etter at du har festet og danset vil du sette deg ned for å spise og slappe av. Når du ikke får lov til det, det er da det blir problemer. Folk blir mer aggressive når de ikke får mat, sier Bilal.

POLITIET SKULLE HELST sett, i det de kaller et «volds- og ordensperspektiv» at det var samme stengetider for alle. Likevel mener de det blir mindre vold av at kebabstedene tvinges til å overholde stengetidene. Lasse Johnsen, leder for politiets Etterretning Uteliv-avdeling i Oslo, sier at folk drar hjem i stedet for å henge igjen i byen og begynne og krangle.

Ifølge kebabinnehaverne blir det mer bråk og vold, ikke mindre. De forteller om rasende kunder som knuser ruter når de blir kastet ut og ikke får maten sin.

– Dette er ikke en kjent problemstilling for oss, og dersom dette er en utfordring så er alternativet at de må leie inn ordensvakter, noe flere aktører allerede har gjort. Det kreves rett og slett mer av de aktørene som ønsker å rette sin virksomhet mot nattelivet og berusede mennesker. Hvis de ikke kan drive et mattilbud forsvarlig, må de faktisk benytte seg av vakter.

Men de trengte jo ikke vakter før. Må de begynne å leie inn vakter etter dere har begynt å følge opp dette?

– Vi kan ikke la et gatekjøkken fortsette å servere kunder etter stengetid for å hindre at kundene blir misfornøyd når stengningstidene overholdes.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
_DSC6273
ALLE EIERNE AV
kebabstedene NATT&DAG har snakket med peker på det de mener er en urettferdig behandling fra kommunens side. Ikke bare vis-a-vis storkiosker som 7-Eleven og Deli de Luca, men også når det kommer til restauranter som McDonald’s og Burger King. Flere av disse er unntatt fra regelen om stengetider av «særlige grunner». Det er fordi de ligger i såkalte «trafikknutepunkt», langs «hovedferdsårer» inn til byen.

McDonald’s ved Egertorget har åpent til 04.30 torsdag, fredag og lørdag, og Burger King på Karl Johan har åpent til klokken 05 på lørdager. McDonald’s i Storgata har døgnåpent torsdag, fredag og lørdag.

Noen meter opp i gata fra McDonald’s Storgata ligger kebabstedet New Winnys.

– Det er veldig, veldig urettferdig at McDonald’s får ha døgnåpent, sier Shafqat Raza, som driver stedet.

– Vi taper veldig mye penger! For oss består uka av to dager. Og det er mellom klokka tre og fem i helgene som er de beste timene. Vi er på etterskudd med leia og har måttet si opp ansatte, sier Raza.

Noen uker etter at NATT&DAG første gang var i kontakt med Oslo kommune har McDonald’s i Storgata fått samme stengetid som kebabstedene.

NÅR NATT&DAG FØRSTE gang tar kontakt med Oslo kommune er det midt i byrådsskiftet. Avtroppende byråd for kultur og næring Hallstein Bjercke (V) sier da at situasjonen rundt Torggata ikke er ideell.

– Jeg har forståelse for at dette fremstår som forskjellsbehandling for kebabstedene. Dette er en problemstilling som det er viktig at ses på når kommunen snart skal revidere åpningstidene, sier Bjercke.

Når vi tar kontakt igjen er det Geir Lippestad som har tatt over jobben som næringsbyråd.

– Det er ikke kommunens hensikt å favorisere store hamburgerkjeder fremfor små kebabsteder. Tvert imot ønsker vi å ha et mangfoldig næringsliv i byen, sier kommunens næringssjef Jan Fredrik Lockert.

Han erkjenner likevel at situasjonen kan oppleves som urettferdig for kebabstedene.

– Dette kan fremstå som forskjellsbehandling, men det er konkrete objektive vilkår som avgjør om et utsalgssted defineres som storkiosk eller serveringssted. Etter at staten kom med nye presiseringer av hva slags matservering som krever egen bevilling kom kebabsjappene i en ny kategori.

Oslo kommune skal revidere åpningstidsforskriftene til neste år.

– Da vil det åpnes for innspill fra både politiet, brann- og redning, bydelene og bransjen selv, sier Lockert.

Noen uker etter at NATT&DAG første gang var i kontakt med Oslo kommune har McDonald’s i Storgata fått samme stengetid som kebabstedene. Når vi kontakter McDonald’s Norge får vi opplyst i en mail at restauranten i forbindelse med en nylig oppdatering av serveringsbevillingen nå må stenge 03.30.

– Vi er imidlertid i tett dialog med Oslo Kommune for å få utvide åpningstidene tilbake til døgnåpent som før, sier en optimistisk kommunikasjonsdirektør Erik Lødding i McDonald’s Norge.

PÅ PARTHENON FABLER Sami Bilal om å skjære et hull i veggen og lage en «disk» ut i gata, for å bli definert som kiosk og dermed slippe unna kommunens regler.

– Men det hadde blitt mye mer bråk i den køen enn når folk får sitte i fred og ro inni lokalet.

The post Kebaben tvinges ut av sentrum: – Vi mister kunder, må si opp ansatte og kaste mat appeared first on NATT&DAG.

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 4879