To stjerneregissører er kinoaktuelle, Kunstnernes Hus viser fortsatt Chris Marker-utstillingen, og i Tromsø er det på sedvanlig vis duket for festival. Her er fem filmhøydepunkter i januar:
Mr. Turner
Mike Leighs Mr. Turner har allerede gjort stor suksess i Cannes, hvor Timothy Spall stakk av med prisen for årets hovedrolle i 2014 for rollen som J.M.W. Turner. Historien om den eksentriske, britiske nasjonalikonmaleren er historien om en svært sammensatt mann. En maler som på den ene siden malte vanvittig vakre malerier (og da gjerne av skip), men som på den andre siden var en snodig brumlebass som fungerte heller dårlig sosialt, gryntet uavbrutt, skjemtes over eget utseende og misbrukte tjenestepiken sin seksuelt. Da Leigh for første gang så manuset så han med en gang for seg Spall i hovedrollen, men han hadde ikke finansieringen i orden. Allikevel ba han Spall om å begynne å ta maletimer for å være klar for rollen når en eventuell inspilling skulle starte. Det ser ut til å ha betalt seg nå.
Siste helg med Chris Marker på Kunstnernes Hus
At utstillingen A Grin Without a Cat har holdt hus i Oslo siden 31. har forhåpentligvis ikke gått så mange film- og kunstinteresserte hus forbi. Har du allikevel av en eller grunn ikke fått den med deg, har du siste mulighet helgen 10-11. januar. Utstillingen består av filminstallasjoner, to multimediainstallasjoner, bøker, fotografier og arbeidsbøker. Klokken 15.00 begge dager vises for øvrig filmen hans fra 1957: Brev fra Sibir.
Tromsø internasjonale filmfestival
12-18. februar går TIFF 2015 av stabelen. Festivalen byr som vanlig på et bredt spekter av filmer fra hele verden. Åpningsfilmen i år er Himmelen over Havanna, signert blant andre franske Laurent Cantet (Klassen). Årets festival fokuserer blant annet på det urbane mennesket i sitt underprogram City:Scope med filmer som David Byrne-regisserte True Stories, Richard Linklaters Slacker og Do the Right Thing av Spike Lee. Av andre høydepunkter kan vi nevne Film fra Sør-favoritten Wild Tales, Vivianes kamp og Mike Myers’ regidebut, filmen om manageren til Alice Cooper; Shep Gordon.
Foxcatcher
Regissør Bennett Miller (Capote, Moneyball) har igjen tatt for seg en historie fra virkeligheten med Foxcatcher, som kommer på kino i Norge 16. januar. Filmen omhandler det merkelige samarbeidet mellom milliardæren John E. du Pont (Steve Carell) og de olympiske mestrene i bryting, brødrene Schultz, også kjent som Team Foxcatcher. Samarbeidet gikk ut på at den mentalt ustabile du Pont skulle være sponsor, mens David Schultz (Mark Ruffalo) skulle trene sin bror Mark (Channing Tatum) til et nytt OL-gull i lekene i Seoul i 1988. Brødrene skulle i tillegg bo og trene på luksuseiendommen til du Pont, som visste tilnærmet null og niks om bryting, og i tillegg hadde et mildt sagt ubehagelig vesen. Filmen fikk regiprisen i Cannes i fjor.
American Sniper
84 år gamle Clint Eastwood fornekter seg ikke, og med American Sniper er han tilbake i storslag som regissør. Filmen er basert på selvbiografien til den amerikanske snikskyteren Chris Kyle. Kyle er en av USAs mest dødbringende snikskyttere gjennom tidende, og det er bekreftet at han har drept over 160 irakere i amerikansk tjeneste. Antakeligvis er tallet enda høyere. Bradley Cooper gestalter Kyle på en strålende måte, både i rollen som soldat og privatperson. Han klarer utvilsomt å få frem fremmedgjøringen Kyle føler til ofrene han sikter seg inn på og dreper, og tomheten samme mann føler i møte med samfunnet hjemme. Premieren er satt til 23. januar.
The post Filmene du må se i januar appeared first on NATT&DAG.