Fra åpningsfilmen 1001 gram, signert Bent Hamer, onsdag 24. september til Ulrik Imtiaz Rolfsens Haram avslutter det hele 1. oktober byr Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF) på et spennende og variert program. Her er elleve høydepunkter du kan vente deg fra åtte dager med film på Norges største filmfestival:
Altman
Dokumentaren Altman tar for seg en unik skikkelse i filmhistorien. Robert Altman var regissøren som virkelig gikk inn i materien i det amerikanske samfunnet. Enten det gjaldt krigskritikk (Mash), countrymusikk og politikk (Nashville), westernfilm (McCabe & Mrs. Miller) eller filmbransjen (The Player). Syttitallets kanskje aller beste regissør fikk en down med en rekke ubrukelige filmer på åttitallet, men gjorde et enormt comeback tidlig på nittitallet med The Player og Short Cuts i henholdsvis 1992 og 1993. Regissør Ron Mann møter til samtale om sin dokumentar om de sammenflettede historiers mester.
Finding Fela
Filmen gir et grundig tilbakeblikk i nigerianske Fela Kutis mangfoldige personlighet og musikk. The Godfather of Afrobeat brøt med hjemlandet Nigeria, spilte med storheter som Tony Allen og Ginger Baker, samtidig som han slet med å akseptere både kvinner og sin egen skjebne som HIV-smittet. Finding Fela tar for seg to ulike historier. Både hovedpersonens liv og virke, samt regissør Bill T. Jones’ arbeid med å sette opp Broadway-musikalen «Fela!».
Flink Pike
Solveig Melkeraaens Flink Pike er etterlengtet film om et fragmentert liv med angst. Hva skjer når en person som klarer alt og flink på det meste plutselig faller sammen i et psykisk sammenbrudd? Går det virkelig an å se humoristisk på en elektrosjokkbehandling? Ja, i følge denne filmen er det ikke bare elendighet knyttet til angst. Ellers som BIFF selv kaller filmen: En feelgood-film om depresjon. Det blir muligheter for å møte regissør Solveig Melkeraaen etter visningene 24. og 25. september.
Gone Girl
David Fincher er tilbake! Som vanlig skaper regissøren omgivelser og stemning som er mer skremmende og dyster enn hos de fleste andre. Denne gangen har han med seg Ben Affleck og Rosamund Pike i de sentrale rollene i en handling som spinner rundt sistnevntes forsvinning og førstnevntes kamp for å renvaske sitt eget navn.
Istanbul United
Istanbul er kjent for sine tre store fotballklubber: Galatasaray, Besiktas og Fenerbache. Få byer kan skilte med en så stolt supportkultur, både på godt og vondt. Holder du med en av de, kan hatet mot de to andre klubbene tilsynelatende være like sterkt som følelelsene for din egen klubb. Men når myndighetene i 2013 bestemmer seg for å bygge et utskjelt kjøpesenter i Gezi Park skjer det noe. Klubbtilhørlighet legges til side, og representanter fra alle tre klubbene slår seg sammen under navnet Istanbul United for å vise sin motstand mot myndighetene og statsminister Erdogan. Filmen er fascinerende innblikk i en unik fotballkultur, og 25. og 27. september blir det mulighet til å møte regissøren bak dokumentaren.
Nymphomanic: Directors Cut part 1 and 2 Uncut
Fikk du ikke nok av den klipte versjonen av Lars Von Triers mesterverk Nymphomaniac? Nå har du muligheten til å få med deg hele sulamitten med bortklipt abortscene og det hele. Visstnok veldig sterke saker og akkurat slik den nevrotiske dansken ville at filmen skulle vises for publikum.
Palo Alto
Gia Coppola er Francis Ford Coppolas avdøde sønn Gian-Carlos datter og Palo Alto er hennes regidebut. Sammenlikningenemed hennes berømte familie vil naturligvis komme, men mye tyder på at Gia kan stå på egne ben. Filmen er en skildring av den skjenerte Aprils (Emma Roberts) liv i rikmannsbyen Palo Alto i California. James Franco dukker i rollen som forførerisk fotballtrener. Det hele ser ganske så lovende ut, og parallellene til regissører som tante Sofia Coppola, Wes Anderson og Noah Baumbach er uten tvil til stede.
Regarding Susan Sontag
Susan Sontag var en av de klart viktigste intellektuelle tenkerne i det moderne USA. Provoserende, lynskarp, Bush-, Vietnam-, og Serbia-kritiker, samt feminist. Filmen tar også for seg Sontags privatliv, hvor blant annet hennes forhold med fotografen Annie Leibovitz står sentralt.
The Salt on Earth
Wim Wenders har gjort det stort som dokumentarfilmskaper de siste årene (sist med Pina i 2011), og er i så måte den perfekte regissøren til å ta for seg en hyllest til den fantastiske fotografen Sebastiao Salgado. Sammen med Salgados eldste sønn, Juliano, viser han publikum brasilianerens enorme alsidighet som omreisende fotograf gjennom førti år, over hele verden.
Take Me To the River
Memphis er kjent for sin omfattende musikkscene gjennom over femti år. Fra Elvis og artistene på plateselskapet Stax til en stor mengde hip-hop-artister de siste tjue årene. Take Me To the River går i dybden på musikkscenen til den evig aktuelle musikkscenen i byen, med basis i et nytt album hvor gamle Stax-artister som for eksempel Mavis Staples og Willam Bell gjør nyinnspillinger av eviggrønne Memphis-hits.
Turist
Svenske Ruben Östlunds nye film har allerede gjort seg bemerket med sin nye film på flere større filmfestivaler. Turist tar for seg etterdønningene etter et snøskred i Alpene, hvor svenske Thomas instinktivt har løpt fra kone og to barn for å redde seg selv. Alle involverte kommer fysisk uskadet fra hendelsen, men hva som egentlig var bakteppet for Thomas feige manøver blir et betent tema for familien. Se opp for vårt rødskjeggete norske alibi, Kristoffer Hivju, i en sentral birolle.
Fullstendig program for BIFF finner du her.
The post BIFF 2014: Fra Altman til Östlund appeared first on NATT&DAG.